Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bájky, ktoré potešia deti i rodičov

Obal knihy Bájky Zobraziť galériu (3)
Obal knihy Bájky

Rozumné kozliatko, Lenivý somárik, Myšky a kocúr, Odstrkovaná opička a mnohé ďalšie. Celkovo 40 bájok skrýva knižka s jednoduchým a jasným názvom Bájky. Ponúka veselé aj nevšedné príhody zvieratiek z každého kúta sveta, ktoré nielen pobavia, ale aj niečo nové a zaujímavé odkryjú pre malých i veľkých čitateľov. Na konci každej bájky sa totiž nachádza ponaučenie.

Bájky vyšli z dielne slovenskej spisovateľky a dramaturgičky Dany Hlavatej. Sú plné humoru, právd a doplnené o klasické ilustrácie Vladimíry Vopičkovej. Je skvelé, že sa Dana Hlavatá rozhodla oživiť u nás takmer zabudnutý žáner bájok.

Ide pritom o autorské, pôvodné bájky, nie o zozbierané. Knižka sa rodila takmer rok a už je napísané aj pokračovanie, ďalších 40 bájok, ktoré by mali uzrieť svetlo sveta o rok. Autorka prezradila, že prísť s novými príbehmi v tomto žánri nebolo síce jednoduché, avšak ani nemožné.
"Nič nie je ťažké, ak vám to v hlave ´šrotuje´ a veľa si toho, o čom chcete písať, naštudujete. Ja mám už viac ako rok hlavu neustále pichnutú v knižkách o zvieratkách. Na to, aby autor dokázal napísať bájky, však toho musí veľa v živote prežiť," myslí si Dana Hlavatá, ktorá už vyše dvadsať rokov pracuje v RTVS.

Príbehy o zvieratkách sú podľa nej príbehmi o ľuďoch, len sú pretavené do zvieracej ríše. Bájky sú modernejšie, ale nadčasové a ja verím, že si nájdu svojho malého, ale aj veľkého čitateľa," dodala Hlavatá.

Príbehy si berú na pranier široké spektrum ľudských nerestí ako závisť, klamstvo, tvrdohlavosť, povýšenosť či lenivosť. Nechýba však ani spomínaný humor, ktorý je pre autorku charakteristický. "Ak je v bájkach okrem poučenia humor, deti ho ľahšie akceptujú," myslí si spisovateľka.

Prečítajte si jednu z bájok - Klebetná jašterica

Jašterica sa nahnevala na slimáka. Nevšímal si ju a pohŕdal ňou pre to, že rada klebetila a pravdu prekrúcala. Že tak iným ublížila, ju nezaujímalo. Vymyslela si a nahlas tvrdila, že sa pošmykla na slize, ktorý slimák za sebou zanechával a udrela si nôžku. Slimák len zakýval tykadlom a viac na jaštericu nepozrel. Akoby tam ani nebola. Šiel svojou cestou.  Jašterica si sadla na breh močiara a unudene zazívala. Močila si nohy vo vode a čakala, kedy pôjde niekto okolo, aby sa s ním dala do reči. Z vody sa vystrčila korytnačka.

- Opaľuješ sa,  jašterička? - spýtala sa korytnačka. Jašterica sa uškrnula.

- Ale, čoby, len si tak voľkám. Vieš čo sa stalo? Slimák, ten namyslený slizký tvor, prišiel o domček.

- Ale čo, - začudovala sa korytnačka, - ja viem len toľko, že slimák bol na pytačkách u pani slimákovej. Asi sa ponáhľal, lebo vraj cestou narazil na kameň a prevrátil sa. Našťastie sa nič nestalo ani jemu, ani jeho domčeku.

- To sú mi veci, - začudovala sa jašterica, - to som nevedela.

- Neviem, či je to pravda, tak radšej o tom nikomu nehovor, - požiadala jaštericu korytnačka a už aj oľutovala, že jej čosi prezradila.

- Nič sa ty neboj, nikomu to nepoviem. Viem držať jazyk za zubami. Ja som v živote nič, o čom som nevedela, neprezradila, - povedala jašterica a div ju nerozpučilo od nedočkavosti, kedy sa korytnačka znovu ponorí do vody. Keď korytnačka zmizla pod hladinou, jašterica nemeškala. Poskakovala okolo močiara a koho stretla, tomu všetko vyklebetila.

- Počuli ste? Slimák niekoho zrazil na ceste. Neviem koľko je zranených, ale prišla tam sanitka a ošetrovala najmenej troch. Išiel ako blázon. Rozmlátil si domček a teraz býva v ulite pani slimákovej. Vyhodil ju z neho.  Povedzte, nie je to čosi nevídané, čosi neslýchané?

Rybičky na reči klebetnej jašterice nič nepovedali, lebo rozprávať nevedeli. Lúčne koníky neveriacky odskákali na lúku, lienky si zapchávali uši a chrobáčiky bez slova pozaliezali do dier. Nešlo im do hlavy, že by dobrácky slimák čosi také urobil. Jašterica za nimi zakričala.

- Ale nikomu nepovedzte, že to máte odo mňa! Tvrdila to korytnačka, ja nie. Ja nie som klebetná ako ona!

Nik si jaštericu viac nevšímal. Napajedila sa, že jej nik neverí, že ju nik neberie vážne. Urazene prebehla pomedzi skaly na opačný breh močiara. Sadla si naň a unudene zazívala. Čakala, či nepôjde niekto okolo, aby sa s ním dala do reči. Ale každý len čo ju zočil, z cesty odbočil, aby ju oblúkom obišiel.

Nehovor všetkým všetko. A už vôbec nie takým, ktorí sa živia okrem potravín klebetami, len aby boli zaujímavými.

Bájky sa nachádzajú v ponuke internetového obchodu iPark.sk>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu