Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Siedmou knihou Martiny Monošovej je románová sága

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Miluje-nemiluje, idem! - tak nazvala svoj najnovší knižný počin autorka čitateľsky úspešných románov pre ženy Martina Monošová. Svojou v poradí siedmou knihou chce opäť osloviť predovšetkým ženské čitateľky, tentoraz však do nej okrem vzťahov zakomponovala aj historické udalosti.

Ponúka románovú ságu, v ktorej zachytáva osudy dvoch žien a na pozadí dramaticky sa meniacich životných podmienok, vyplývajúcich z veľkých spoločenských zmien od 80. rokov až po súčasnosť.

"Je to taká rekapitulácia celej spoločnosti na základe ich životov," povedala Martina Monošová. Hlavnými hrdinkami jej letnej, na dovolenkový čas vhodnej novinky sú Kristína a Andrea a ich osudy od mladosti až po zrelú dospelosť.

Príbeh dvoch spolužiačok z gymnázia, ktoré sa dobre poznajú, ale nie sú z nich veľké priateľky, sa začína v roku 1987. Jedna o druhej si myslia "svoje". Navzájom by si nijako neprekážali, no osud chcel, aby sa ich životy ironicky popreplietali do zmotanca, v ktorom sa končia aj omnoho silnejšie ženské priateľstvá. Autorka opisuje ich záľuby, prvé lásky, problémy s rodičmi, ale aj ich "vnímanie-nevnímanie" novembrových udalostí v roku 1989: "Histórii sa vždy venujem len jemným spôsobom. Veľa čitateľov mi už na knižku pozitívne zareagovalo, že sa im to páči, lebo glorifikácia revolúcie je veľmi jednoduchá z dnešného hľadiska, ale popísať to tým spôsobom, ako sme to naozaj zažívali, je dnes pomaly už ťažké. Každý to vidí inak."

Novinku Martiny Monošovej zvlášť ocenia dnešné štyridsiatničky, ktorým pripomenie mnohé situácie z obdobia ich mladosti, tiež hudbu 80. rokov či oblečenie vtedajšej doby. Románová sága napísaná podľa skutočných udalostí má však šancu osloviť tiež mladú generáciu. Svedčí o tom reakcia 15-ročnej čitateľky, ktorá spisovateľku prekvapila a dojala až k slzám. "Napísala mi, že konečne pochopila generáciu svojich rodičov a že mi je veľmi vďačná za to, že sa mohla preniesť do obdobia, keď oni boli v jej veku. Zistila, že aj oni zažívali to isté, čo ona, ale na úplne inom pozadí," doplnila Martina Monošová.

Knižná novinka Miluje-nemiluje, idem! vyšla vo vydavateľstve Marenčin PT. Martina Monošová (1972, Trenčín) je spisovateľkou, ale vyštudovala priemyselný dizajn na Slovenskej technickej univerzite (STU) v Bratislave. Debutovala románom z prostredia opatrovateliek Lásky o piatej (2005), napísala voľné pokračovanie príbehu z britských ostrovov Anglické prebúdzania (2006), zaujímavý trojpohľad na manželskú neveru v románe Klišé (2010) či s nadhľadom podaný román Zlodeji bozkov (2012) o hľadaní vlastnej cesty i ceny. Autorka žije a tvorí v Pezinku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu