Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Adriana Krištofíková: Život (nie) je román

Život (nie) je román
Život (nie) je román (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Písať o realite si asi len tak niekto nedovolí. Je to príliš zložité, depresívne a, najmä, čitatelia nechcú čítať o problémoch a starostiach, ktorých majú vo svojich bežných životoch aj tak dosť. Adriana Krištofíková však na rozdiel od iných zariskovala a zvolila si ťažšiu cestu, a to rozprávanie príbehu bez obalu, prikrášľovania, či predvídateľného šťastného konca.

Na 150 stranách knihy Život (nie) je román sa totiž snažila zachytiť život  mladej matky, profesorky a manželky zároveň, ktorá síce nie je stopercentne spokojná so svojím životom, no na druhej strane nedokáže nájsť odvahu radikálne ho zmeniť. Ten sa však o to postará sám, a v krátkom čase sa jej stane viac katastrof ako hocikomu inému, či už fiktívnemu alebo reálnemu. Od smrti syna až k presťahovaniu do cudzej krajiny, kde sa snaží postaviť na nohy. Avšak do cesty sa jej pripletie jej platonická láska z čias, keď ešte prednášala na univerzite. Je zaujímavé pozorovať, ako sa rozhodne. Zvolí si absurdnosť, ale zároveň i šťastie, alebo bude počúvať svoj racionálny  úsudok a rozhodne sa pre stabilný a zabezpečený život bez vzrušenia a iskry?

Tak či onak, autorka sa snažila vyzdvihnúť najmä komplikovanosť životných situácií, v ktorých nie je vždy na výber a alebo b, nie vždy sme si istí, že ak otvoríme jedny dvere, otvoria sa tým automaticky i ďalšie, nikde nie je napísané, že ak si vezmeme zabezpečeného a šarmantného muža, s ktorým nás spája veková skupina a zodpovedný prístup k povinnostiam, bude náš život naplnený šťastím a spokojnosťou. Čo ak všetko to racionálno vôbec nesúvisí s tým, čo naozaj chceme a, práve naopak, naše srdce je tým, ktoré aj napriek jeho bláznivosti, musíme poslúchať? A len tak budeme šťastní....

Toto všetko sa skrýva za (ne)románom Adriany Krištofíkovej. Sám život. Avšak na druhej strane, ten sa nedá detailne vykresliť do 150 strán. Aspoň nie úmrtie syna, krach manželstva, odchod do cudziny, romániky, požiadania o ruku, tehotenstvo s o 13 rokov mladším mužom a nakoniec stretnutie prvej životnej lásky. Na to je v jednej útlej knižke jednoducho miesta málo. Len čo som sa stihla vyrovnať s jednou situáciou, nastala ďalšia, ešte ohromujúcejšia a ja som si k jednotlivým postavám ani len nestihla vytvoriť vzťah, skôr než sa ich rola v románe nadobro skončila.

Možno by stačilo neponáhľať sa tak k vyvrcholeniu deja, nesúriť tak jednotlivé zápletky a nechať dej, nech sa rozvinie postupne. Možno by som tak dokázala ľahšie vstrebať jednotlivé časti a kniha by sa pre mňa stala oveľa hodnotnejšou, keby sa nedala prečítať za dve hodiny cesty autobusom domov. Nuž, ale čo, sto ľudí, sto chutí. Niekomu jednohubky v tejto uponáhľanej dobe, naopak, vyhovujú. 


Názov knihy: Život (nie) je román
Autor recenzie: Eva Frantová
Autor knihy: Adriana Krištofíková
Počet strán: 160 strán
Väzba: pevná väzba
ISBN: 9788089482610

Kniha Život (nie) je román sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber po celej SR zdarma>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu