Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Fico pomáha Radičovej: Chce prehovoriť aj ostatných

Iveta Radičová a Robert Fico
Iveta Radičová a Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Smer-SD je pripravený podporiť malú novelizáciu Ústavy SR, jej článku 115. Prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi to umožní vládu Ivety Radičovej po nevyslovení dôvery odvolať a zároveň ju až do marcových predčasných volieb poveriť vládnutím. Po poobedňajšom stretnutí s prezidentom Ivanom Gašparovičom o tom informoval predseda Smeru-SD Robert Fico.

S prezidentom sa dnes o 17:00 stretnú aj lídri vládnych strán, ktorým bude Gašparovič Ficovo riešenie tlmočiť. „Vládna koalícia nám môže akurát tak poďakovať,“ poznamenal expremiér. Dodal, že vinu za vládnu krízu nesie výhradne bývalá koalícia, ktorá sa po zvrhnutí vlastnej vlády a schválení predčasných volieb nedokázala dohodnúť na tom, s akým kabinetom preklenúť obdobie do volieb.

Fico pripúšťa, že novelizácia ústavy v skrátenom legislatívnom konaní nesvedčí o stabilite a istote parlamentného a ústavného systému. V aktuálnej situácii to však považuje za zrejme jediné riešenie, ako Slovensko vyviesť z vládnej krízy. „Ústava SR má predsa len určité legislatívne diery, ktoré treba vyplniť,“ skonštatoval.

Líder sociálnych demokratov sa nenazdáva, že by Smer-SD zmenil rozhodnutie nezúčastňovať sa do volieb na vládnutí a byť až do volieb prísne opozičnou stranou. „My sa nezúčastňujeme a nezúčastníme sa žiadnych rekonštrukcií vlády, vytvárania nových vlád alebo vytvárania kabinetu úradníckeho charakteru,“ zdôraznil.

Vláde Ivety Radičovej nevyslovil parlament dôveru 11. októbra pri hlasovaní o eurovale. Odvtedy sa predstavitelia politických strán nedohodli, kto povedie krajinu do marcových predčasných parlamentných volieb. Ústavný článok 115 prikazuje prezidentovi vládu po strate dôvery odvolať, neuvádza však, ako postupovať ďalej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu