Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Predsedovia sa dohodli na novele, Radičová môže dovládnuť

Richard Sulík, Ján Figeľ, Mikuláš Dzurinda a Béla Bugár
Richard Sulík, Ján Figeľ, Mikuláš Dzurinda a Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predsedovia strán prišli s dohodou, že získali 78 hlasov a na základe toho môžu podporiť novú dočasnú vládu. V prvom rade však prichádza do úvahy alternatíva, že v parlamente prejde novela ústavy a tá umožní prezidentovi poveriť výkonom funkcie i kabinet, ktorý stratí dôveru parlamentu. Prezident Ivan Gašparovič s touto alternatívou súhlasí.

Prezident po rokovaní s lídrami SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd zároveň informoval, že na nedeľný summit Európskej únie a eurozóny cez víkend pôjde premiérka Iveta Radičová. Hlava štátu ďalej uviedla, že ešte pred rokovaním s lídrami SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd ho navštívil predseda strany Smer-SD Robert Fico s tým, že podporí novelu ústavy, aby prezident mohol poveriť výkonom funkcie aj vládu, ktorá nezískala dôveru parlamentu.

Predseda SaS Richard Sulík zopakoval, že k dnešnej dohode došlo po tom, ako Fico v stredu odmietol novelizovať ústavu. Preto SaS bola ochotná rokovať o ďalšej spolupráci s bývalými koaličnými partnermi a nakoniec k spomínanej dohode došlo. V SaS si podľa predsedu Sulíka i napriek minulotýždňovému deklarovaniu, že nepodporia akúkoľvek inú vládnu konšteláciu povedali, že zodpovednosť musí byť silnejšia ako stranícke záujmy a preto dnes prišli s návrhom na dohodu. SaS by na jej základe mala v parlamente presadiť hneď po schválení štátneho rozpočtu zrušenie poslaneckej priestupkovej imunity a koncesionárskych poplatkov. Kompenzáciou za zrušenú odvodovú reformu bude od 1. januára budúceho roka zrušenie zdravotných odvodov pre ľudí, ktorí nemajú príjem. Poslednou podmienkou je schválenie zákona o vstupe do vojenských lesov, ktorý predloží minister obrany Ľubomír Galko. SaS bude mať tiež od piatka podpredsedu Národnej rady SR, stane sa ním predseda poslaneckého klubu Jozef Kollár.

Predseda KDH Ján Figeľ vyjadril odhodlanie v tomto duchu pokračovať aj v skrátenom funkčnom období. „To je najlepšie riešenie aj z hľadiska zodpovednosti, prípravy na marcové voľby a riešenie akútnych, urgentných otázok," povedal Figeľ. Sľúbenú podporu rozpočtu považuje za dobrú nielen pre stabilizáciu ekonomiky a verejných financií, ale aj rozvoj regiónov. „Práve v čase, ktorý celá Európa vníma ako krízový, ba až kritický,“ dodal.

Podľa šéfa Mosta-Híd Bélu Bugára zodpovednosť zvíťazila nad straníckym záujmom. „Hociktorá alternatíva oproti tej, ktorú sme ponúkli dnes, by bola horšia pre Slovensko a destabilizovala by politickú situáciu,“ povedal.

Dnešnú dohodu koalície považuje predseda SDKÚ-DS za zavŕšenie toho, o čo sa pokúšal už v piatok, keď sa stretol s Figeľom, Bugárom aj Sulíkom. „Už v piatok ráno, keď som sa dopočul, že je ústavný problém, bolo mi jasné, že musíme prekonať minulosť a že je našou povinnosťou pokúsiť sa o dohodu," vyhlásil Dzurinda. Podľa neho dohoda ponúka pre Slovensko väčšiu stabilitu do predčasných volieb a tá by mala prevyšovať nad stranícke záujmy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu