Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Poslanci odložili odchod na víkend: Chcú vyriešiť koaličnú krízu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady budú dnes zrejme ešte rokovať napriek tomu, že už vyčerpali všetky naplánované body 24. schôdze. Zamestnať ich majú návrhy, ktoré ešte nie sú zaradené, no intenzívne sa o nich rokuje. Majú pomôcť vyriešiť otázku dočasnej vlády.

 Oznámil to dnes v pléne predseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH). Dodal, že v tejto chvíli sa zíde poslanecké grémium, na ktorom sa má situácia prerokovať. Poslancov majú o všetkom informovať predsedovia klubov. Parlament by mal opäť zasadnúť o 15.00 h.

Jedným z riešení ústavnej krízy, ktorá vznikla pádom vlády Ivety Radičovej, je zmena ústavy, ktorú vo štvrtok prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi navrhol Smer-SD. Novelizácia by mala umožniť hlave štátu odvolať Radičovej kabinet a následne ho poveriť dočasným vládnutím do marcových predčasných volieb.

Novela ústavy by mala byť ešte podľa štvrtkových vyjadrení Smeru-SD schválená v zrýchlenom režime. Vláda doteraz zmenu právnej normy neschválila. Návrh na skrátené legislatívne konanie dáva práve exekutíva.

Druhým riešením by mohlo byť odvolanie Radičovej kabinetu a jeho opätovné vymenovanie. Takáto vláda by sa musela znovu uchádzať o dôveru parlamentu. Radičová dnes vyhlásila, že ona osobne sa o podporu zákonodarného zboru uchádzať už nebude.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu