Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Zvrhlí Rusi: Ľudia mohli tipovať na tragédiu, pri ktorej zahynul Pavol Demitra

Pri nešťastí zahynuli takmer všetci ľudia na palube
Pri nešťastí zahynuli takmer všetci ľudia na palube (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Päť havárií a bezmála šesťdesiat mŕtvych evidujú ruské spravodajské weby len za posledný mesiac v ruskej leteckej doprave. Neradostný obraz tamojšej leteckej techniky dopĺňajú čoraz častejšie zlyhania kozmických rakiet, ku ktorým patrí z poslednej doby pád kozmickej nákladnej lode Progress a augustový neúspešný štart najväčšej európskej komunikačnej družice Express-AM4.

Situácia dospela tak ďaleko, že na jednom z ruských bookmakerských webov sa začiatkom týždňa objavila ponuka vsádzať na pravdepodobnosť leteckej havárie v jednotlivých dňoch mesiaca september. S kurzom 1,85:1 nechýbala ani streda, kedy v troskách lietadla Jak-42 zahynul celý hokejový tím z Jaroslavli vrátane Pavla Demitru a troch českých hráčov. Po havárii ponuka stiahli.

Mesiace august a september sú v Rusku pre leteckú dopravu kritické, zhodujú sa miestni komentátori. Končiace dovolenky sú dôvodom zvýšeného záujmu o leteckú dopravu, ktorého sa snažia využiť aj menšie súkromné letecké spoločnosti. Dopyt po posádkach je veľký, do kresiel pilotov často sadajú ľudia s malými skúsenosťami a nedostatočným výcvikom. Skúsení piloti si naopak v tejto dobe vyberajú dovolenku, napísal denník Nezavisimaja gazeta.

Šéf ruských ultranacionalistov Vladimir Žirinovskij po havárii v Jaroslavli vyzval ministra dopravy Igora Levitin k rezignácii. Podľa expertov mu ale nič také nehrozí, pretože problémy ruskej leteckej dopravy by jeho demisia nevyriešila.

"V poslednej dobe sme sa pred svetom predviedli s množstvom podobných katastrof. Padajú lietadlá i vrtuľníky, potápajú sa parníky, miznú rakety. Nestačí len vytvárať nové a nové komisie, je potrebné vážiť si profesionálnu prácu," povedal poslanec Nikolaj Levičev.

Zlosť a ľútosť pri návšteve miesta tragédie len ťažko skrýval ruský prezident Dmitrij Medvedev. Informácie o výcviku leteckých posádok označil za "príšerné" a pohrozil, že časť leteckých spoločností prevádzkujúcich prepravné služby príde o licenciu.

Tvrdú kritiku pomerov vyvolala jaroslavlská havária v ruskej blogosfére. "V našej krajine sú technicky na úrovni len čierne mercedesy, ktorými jazdí politici," stojí v jednom z komentárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu