Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vyšetrovatelia prišli s prvou teóriou nešťastia: Mohli to byť aj teroristi!

Vyšetrovatelia momentálne vyšetrujú príčiny havárie
Vyšetrovatelia momentálne vyšetrujú príčiny havárie (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Chyba pilota, zlyhanie techniky, ale aj teroristický útok by podľa ruských vyšetrovateľov mohli byť príčinou stredajšej katastrofy lietadla Jak-42 hokejového klubu Lokomotiv Jaroslavľ na miestnom letisku Tunošna. Nešťastie si vyžiadalo 43 ľudských životov, dvaja ľudia sú v kritickom stave v nemocnici. Pri katastrofe zahynul slovenský hokejista Pavol Demitra aj traja českí hráči Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček a slovenské útočník Pavol Demitra.

Na mieste havárie záchranári počas noci našli už všetky telá mŕtvych, šestnásť z nich identifikovali. Medzi obeťami, ktoré sa podarilo rozpoznať, je podľa ruských médií sedem cudzincov. V tíme Lokomotivu boli okrem ruských hokejistov traja Česi, Slovák, Nemec, Švéd, Lotyš, Bielorus, traja hráči s dvojitým ruským a ukrajinským občianstvom a kanadský tréner.

Hlavnou otázkou je teraz pre vyšetrovateľov príčina nešťastia. Čiernu skrinku obsahujúcu záznamy o operáciách pilota pred haváriou sa napriek všetkému úsiliu doteraz nepodarilo nájsť. Podľa oficiálnej správy, ktorú v noci vydal tím vyšetrovateľov, sú verzie o dôvode havárie tri - chyba pilota, zlyhanie techniky a teroristický útok.

Očití svedkovia i experti sa zhodujú, že bezprostredným dôvodom pádu lietadla bol nedostatočný ťah motorov, ktorý pilotovi nedovolil včas zdvihnúť lietadlo z pristávacej dráhy. Príčinu nízkeho výkonu motorov ale zatiaľ vyšetrovatelia nepoznajú. Mohlo ňou byť nekvalitné palivo, vniknutie vtáka do motorov, výpadok palivového systému alebo chyba pilotáže.

Agentúra RIA Novosti napísala, že poslednou pravidelnou technickou kontrolou lietadlo prešlo 16. augusta. Počas nej mu vymenili jeden z motorov na pravej strane lietadla. Kapitán lietadla mal nalietaných 6900 hodín, z toho 1500 hodín na stroji Jak-42.

Na teroristický útok, aj keď ho médiá nepovažujú za pravdepodobný, by mohla poukazovať výpoveď niektorých svedkov, že lietadlo explodovalo ešte vo vzduchu. Iní ale túto verziu nepotvrdzujú. Na mieste ju však podľa ruských novinárov preverujú agenti ruskej tajnej polície FSB.

Ruská civilná letecká agentúra Rosaviacija oznámila, že vykonáva previerku všetkých lietadiel Jak-42, ktoré sú v prevádzke. Jej vedenie zvažuje možnosť, že úplne zakáže používanie lietadiel tohto typu.

Ruský vojenský letec Andrej Gusev dnes v denníku Izvestija napísal, že pilot sa podľa všetkého dopustil "typickej chyby": pokúsil sa odštartovať v situácii, kedy motor nemal dostatočný ťah. "Niečo také je samovražda," uviedol Gusev.

Podľa skúšobného letca Alexandra Akimenkova muselo k zníženiu ťahu motorov dôjsť v pomerne vysokej rýchlosti. Ak by totiž ich výkon klesol skôr, pilot by stačil zastaviť. Ak presiahne rýchlosť lietadla určitú hranicu, je už podľa Akimenkova na zastavenie neskoro.

Na mieste katastrofy nepretržite hliadkujú zosilnené policajné hliadky, pretože panujú obavy z nájazdov zlodejských bánd. K podobným prípadom dochádzalo aj pri minuloročnej havárii poľského vládneho lietadla pri Smolensku.

Rodiny mŕtvych dostanú od gubernátora Jaroslavlskej oblasti okamžitú kompenzáciu vo výške 300 000 rubľov (7246 eur), mesto Jaroslavľ im odovzdá ďalších 150 000 rubľov, oznámil denník Nezavisimaja gazeta. Prepravca vyplatí pozostalým dva milióny rubľov za každú obeť (48 309 eur).

Denník Kommersant napísal, že spoločnosť Ako-Servis, ktorá leteckú prepravu hokejistov Lokomotivu zaisťovala, mala lietadlo prenajaté. Skutočným vlastníkom bolo Chruničevovo štátne kozmické stredisko, ktoré je hlavným ruským výrobcom nosných kozmických rakiet. Lietadlo Jak-42 používali pracovníci strediska na prepravu na kazašský kozmodróm Bajkonur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu