Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Spomienky na Pavla Demitru (†36): Takýto to bol človek, s veľkým Č!

Pavol Demitra Zobraziť galériu (2)
Pavol Demitra

MOSKVA/ST.LOUIS - Pred dvanástimi rokmi v slovenských médiách silne zarezonovala správa pod titulkom "Ako Demitra prišiel o pol milióna dolárov". Bola o slovenskom hokejistovi, pre ktorého bola fair play alfou a omegou už v čase jeho herného rozkvetu. Svedčí o tom nasledujúci príbeh z 20. apríla 1999:

Slovenský hokejista Pavol Demitra, najproduktívnejší muž St. Louis a desiaty v kanadskom bodovaní celej NHL je známy tým, že radšej prihrá spoluhráčovi, hoci by mohol dať aj sám gól. Jeho slabo vyvinuté ego ho však v záverečnom zápase základnej časti v Los Angeles (Blues vyhrali 3:2) stálo nie menej ako pol milióna dolárov. V Demitrovom kontrakte bola klauzula, že ak nazbiera v sezóne 90 bodov, dostane k platu 500.000-dolárový bonus k ďalším dvom rokom, čo by mu bolo v nasledujúcej sezóne zabezpečilo 1,1 a potom 1,3 milióna dolárov.

Rovnakú sumu mal už zabezpečenú dosiahnutím 80 gólov a ďalší "polmiliónik" mohol putovať do jeho vrecka, keďže pred týmto zápasom mu chýbal bod k 90-tke. Bol k tomu veľmi blízko, v závere počas power play domácich mohol sám skórovať, radšej však volil prihrávku na Scotta Younga, ktorého strelu však český obranca Jaroslav Modrý odrazil korčuľou. Young mal sľúbený podobný bonus vo výške 300.000 dolárov za 25 gólov v ročníku a pred týmto momentom ich mal na konte o jeden menej.

"To je najnezištnejšia vec, akú som kedy videl. Pavol definitívne potvrdil, že je neprekonateľný tímový hráč," povedal na adresu Slováka obranca Blues Jamie Rivers a nešťastník Young dodal: "Neviem v akom uhle bol on, ale dal mi to na hokejku, a keby som bol trafil, obaja by sme to boli mali vo vrecku." Pritom Demitra mohol 90. bod získať už v prvej tretine, vtedy však bola proti korčuľa Ľuboša Bartečka. Jeho krajan ju mal v bránkovisku práve v momente, keď po prihrávke smoliara zápasu dosiahol neregulárny gól.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu