Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Slovenské občianstvo už stratili dve ženy

NR SR
NR SR

BRATISLAVA - Prísnejší zákon o štátnom občianstve, ktorý presadila bývalá vláda Roberta Fica (Smer-SD), pripravil o slovenské občianstvo dve ženy. Vyplýva to z informácií ministerstva vnútra.

Ficova vláda sprísnila zákon v reakcii na rozhodnutie Budapešti umožniť získať zahraničným Maďarom občianstvo aj bez trvalého pobytu v Maďarsku. Súčasný slovenský zákon predpokladá, že kto nadobudne cudzie občianstvo, až na výnimky stratí slovenskú príslušnosť. Traja koaliční poslanci už predložili snemovni novelu.

"Dve ženy oznámili, že nadobudli cudzie štátne občianstvo. Jedna nadobudla maďarské a druhá talianske," povedala Alena Koišová z komunikačného odboru ministerstva vnútra. Ženy tak automaticky podľa súčasnej legislatívy prišli o slovenské občianstvo. Pokutu 3319 eur však platiť nebudú, keďže získanie občianstva nahlásili úradom.

Slovenskú príslušnosť by však mohli opäť získať, ak národná rada schváli zmenu zákona poslancov Szilárda Somogyiho (SaS), Gábora Gála (Most-Híd) a Pavla Kuboviča (SDKÚ-DS). Návrh totiž umožní občanom, ktorí stratili slovenskú príslušnosť pre účinky súčasnej legislatívy, opätovné nadobudnutie slovenského štátneho občianstva. Novela tiež predpokladá, že Slovensko neuzná účinky zákona iného štátu, ktorý udelí štátne občianstvo Slovákom v rozpore s medzinárodným právom, obyčajou alebo jeho zásadami.

To by znamenalo, že Slovensko neuzná maďarský zákon, ktorý umožňuje zjednodušený postup na získanie maďarského občianstva. Tento zákon pretlačila nová vláda maďarského premiéra Viktora Orbána. Slovensko bude zrejme žiadať, aby zákon Budapešť zmenila. "Verím, že národná rada tento zákon schváli a potom budeme na zmiešanej komisii rokovať o tom, ako usporiadať veci tak, aby to nikoho nevyrušovalo," povedal dnes minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS), podľa ktorého novela zákona pochádza z dielne jeho úradu.

Súčasná vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) sa snaží o zlepšenie vzťahov s južným susedom. V programovom vyhlásení sa koalícia zaviazala zmeniť viaceré sporné zákony, ktoré naštrbujú susedské vzťahy medzi Bratislavou a Budapešťou. Parlament napríklad rokuje o zmene takzvaného jazykového zákona. Hoci v novele naďalej zostali sankcie za prehrešky proti slovenčine, návrh predpokladá zníženie pokút. Upravujú sa aj oblasti, komu a za čo možno pokutu udeliť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu