Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Odsúdení poslanci a starostovia budú musieť verdikt súdu oznámiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Odsúdení starostovia a poslanci obecných zastupiteľstiev budú musieť o verdikte súdu písomne informovať samosprávu. Podľa novely zákona o obecnom zriadení, ktorú dnes schválil parlament, by sa tak malo zabrániť prípadom, keď odsúdení verejní činitelia rozsudok tajili, aby mohli ostať vo funkcii.

V minulosti sa vyskytlo viacero prípadov, keď zástupcovia samospráv svoje tresty tajili. Známy je napríklad prípad košického mestského a miestneho poslanca Jozefa Drábika, ktorý bol odsúdený za sexuálne zneužívanie 14-ročného chlapca. Súd ho potrestal v roku 2007, informácia sa však k samospráve prostredníctvom anonymného listu dostala až vlani.

Návrh novely pripravilo ministerstvo vnútra. Starostovia a poslanci budú musieť svoje odsúdenie hlásiť, ak boli súdom potrestaní za úmyselný trestný čin alebo nepodmienečne odsúdení za akýkoľvek trestný čin. Ich mandát potom zanikne. Túto povinnosť súčasný zákon neukladal; o verdikte nemusel informovať ani súd. Zmena bude platiť od apríla.

Podľa Združenia miest a obcí Slovenska sa ešte ukáže, či takéto ustanovenie zákona budú odsúdení poslanci či starostovia dodržiavať. Norma totiž trest za nesplnenie oznamovacej povinnosti neukladá. Mandát člena obecného zastupiteľstva môže podľa úpravy zaniknúť aj vtedy, ak sa poslanec počas roka ani raz nezúčastní na zastupiteľstve.

Samosprávy tiež budú musieť podľa novely zákona prijať ďalšie novinky. Jednou z nich sú zásady odmeňovania poslancov, pretože inak odmeny nebude možné schvaľovať. Upraví sa tiež zvolávanie a vedenie obecného zastupiteľstva, ktoré bude musieť zasadnúť aspoň raz za tri mesiace. Opozícia neuspela s návrhom, aby to bolo raz za dva mesiace.

Autori návrhu tiež presadili, že ak požiada o zvolanie zasadnutia aspoň tretina poslancov, starosta zvolá zasadnutie do 15 dní. Doteraz platila desaťdňová lehota. Zmení sa aj lehota na uskutočnenie zasadnutia obecnej rady, ktorá sa má predĺžiť z jedného na tri mesiace. Rozšíri sa tiež úprava miestneho referenda.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu