Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Najvyšší súd opäť zrušil trest pre exstarostu Bielika

Pavol Bielik
Pavol Bielik

BRATISLAVA - Najvyšší súd dnes už po druhý raz zrušil päťročný trest za korupciu pre exstarostu bratislavskej Rače Pavla Bielika. Prípad spred necelých šiestich rokov musí nanovo prejednať Špecializovaný trestný súd. informoval o tomPeter Préti z kancelárie Najvyššieho súdu.

"Senát zrušil napadnutý rozsudok v celom rozsahu, " uviedol Préti. Najvyšší súd rozhodnutie odôvodnil paragrafom, podľa ktorého verdikt zruší napríklad, keď nižší súd nevezme do úvahy všetky okolnosti významné pre rozhodnutie alebo sú skutkové zistenia nejasné a neúplné. Bielikov prípad bol na Slovensku jedným z prvých, keď polícia obvinila zástupcu samosprávy z úplatkárstva. Špeciálny súd mu za to vymeral päťročný trest už v januári 2007. Okrem toho mu dal aj pokutu pol milióna Sk (16.597 eur) a zákaz sedem rokov vykonávať funkciu verejného činiteľa.

Podľa Špeciálneho súdu si totiž bývalý starosta Rače vyžiadal začiatkom roka 2004 úplatok od istého podnikateľa, ktorého firma za to mala dostať povolenie na rekonštrukciu budovy a stavby ďalších domov v tejto časti Bratislavy. Peniaze podľa súdu pýtal pre Bielika podnikateľ Jaroslav Šuščák, ktorému uložil 4,5-ročné väzenie. Najvyšší súd však v júni 2006 skonštatoval, že vo výpovediach svedkov boli rozpory. Rozsudok zrušil a prípad vrátil Špeciálnemu súdu, aby ich opäť vypočul.

Súd tiež preveroval, či mal Bielik dostatočné kompetencie. Tento rok vo februári Bielika opäť potrestal. Exstarosta, ktorý bol jedným zo zakladajúcich členov opozičného KDH, počas celého procesu vinu odmietal a tvrdil, že sa stal obeťou spravodajskej hry. Prípad bol zaujímavý aj tým, že v roku 2004 sa z policajných archívov stratili záznamy odposluchov Bielikových telefonátov. Kritike za to čelil vtedajší minister vnútra, Bielikov bývalý stranícky kolega Vladimír Palko. Bielikovi neskôr strana pre korupčnú aféru členstvo pozastavila. Starostom bratislavskej Rače bol dve volebné obdobia. V komunálnych voľbách v roku 2006 už svoj post neobhájil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu