Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

MIMORIADNY ONLINE Atentát na premiéra: Slovensko sa navždy zmení! Po mieri volá vláda, prezidenti aj opozícia

Vláda SR Zobraziť galériu (18)
Vláda SR (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Deň po atentáte na premiéra Roberta Fica je stav premiéra stále kritický. Päť hodín ho v banskobystrickej nemocnici operovali dva operačné tímy. Rozhodujúce budú najbližšie hodiny. Zatiaľ čo v Robert Fico bojuje o život, v Bratislave sa na Úrade vlády od 11-tej stretáva vláda a zasadá Bezpečnostná rada vlády. 71-ročný atentátnik je v rukách polície a na krku má obvinenie z vraždy z pomsty na chránenej osobe v štádiu pokusu. Všetko podstatné sledujeme a prinášame vám ONLINE.

Tlačový brífing z Úradu vlády v súvislosti s atentátom na Roberta Fica (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Atentát na premiéra Roberta Fica


  • Premiér Robert Fico je na ARO, za sebou má 5-hodinovú operáciu
  • Strelca Juraja Cintulu obvinili z pokusu o vraždu, hrozí mu 25 rokov až doživotie
  • Inšpekcia začala stíhanie pre marenie úlohy verejným činiteľom
  • Vládu by mal dočasne viesť Robert Kaliňák
  • Peter Pellegrini v Banskej Bystrici krátko navštívil Roberta Fica
  • Zuzana Čaputová a Peter Pellegrini mali spoločné vyhlásenie

 

ONLINE

16:35 SIS odsúdila útok na premiéra, vyzvala verejnosť, aby nešírila konšpirácie

Slovenská informačná služba (SIS) ostro odsúdila útok na predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD). Zároveň sa pridala k výzvam určeným verejnosti, aby nešírila konšpirácie a nenávistné prejavy v mediálnom prostredí a dopriala priestor a čas na prácu všetkým bezpečnostným zložkám štátu. SIS o tom informovala na sociálnej sieti.

16:14 Policajný prezident Ľubomír Solák potvrdil, že registrujú vyhrážky členom vlády, ale aj rôznym ďalším politikom. Ochranu zbezpečujú poslancom naprieč politickým spektrom. Bližšie informácie k prípadu hovoriť nechceli. Odvolávali sa na dohodu s Generálnou prokuratúrou SR, ktorá prípad dozoruje. Nevie sa ani to, či bol na páchateľa podaný podnet na väzobné stíhanie. 

16:11 Tlačový brífing na Prezídiu PZ:

Polícia informuje o základných informáciách k trestnému konaniu v súvislosti so včerajšou streľbou na premiéra Roberta Fica (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

16:02 Podpredseda parlamentu a líder opozičného Progresívneho Slovenska Michal Šimečka ocenil výzvu prezidentky Zuzany Čaputovej a jej nástupcu Petra Pellegriniho na zmierenie spoločnosti. Ich spoločné vyhlásenie v reakcii na útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) považuje za silné politické gesto. Šimečka zároveň ozrejmil, že PS prijíma pozvanie od Čaputovej a Pellegriniho na stretnutie. "Atentát na premiéra je útokom na demokraciu. Zo všetkého najviac teraz potrebujeme ukončiť špirálu útokov a obviňovania sa. Musíme k tomu prispieť každý svojím dielom, ako politici aj ako občania," poznamenal.

15:55 V reakcii na stredajší atentát na slovenského premiéra Roberta Fica česká polícia sprísňuje bezpečnostné opatrenia na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji, a to najmä v Ostrave, kde hrá aj slovenský tím. Potvrdil to hovorca Policajného prezídia ČR Jakub Vinčálek. Dodal, že po útoku absolvovali školenie o bezpečnosti aj českí politici.

15:20 Peter Pellegrini v Banskej Bystrici uviedol, že po krátkej návšteve Roberta Fica musí skonštatovať, že jeho zdravotný stav je vážny. Niekoľko minút s ním však hovoril. Debata bola osobná, Pellegrini sa zaujímal o to, ako sa cíti. "Je veľmi unavený," povedal Pellegrini. Fico môže vo svojom stave hovoriť, no zvláda len pár viet.  

„Unikol smrti len o vlások,“ uviedol ďalej Pellegrini. Podľa neho stačilo pár centimetrov a už by nebol premiér medzi živými. Zopakoval, aby sa občania vyhýbali napätiu a nenávisti a naopak, aby sa rozdelené Slovensko  opäť začalo spájať. „Zastavme to, aby sme viac neboli svedkami týchto hrozných udalostí,“ povedal a dodal, že predsedovi vlády želá veľa síl.

14:49 Polícia presunula tlačovku z pôvodnej 15-tej hodiny na 16. hodinu. Dôvodom je, že ich tlačovka koliduje s tlačovkou zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho, ktorý je v nemocnici v Banskej Bystrici. 

14:20 Šéf Úradu na ochranu ústavných činiteľov Pavol Krejčí bol včera na mieste činu v Handlovej, keď došlo k streľbe na Roberta Fica. "Viete aký mal oblek? Celý od krvi," povedal minister vnútra. Šéfa úradu sa zastal. 

14:17 Matúš Šutaj Eštok uviedol, že lídrovi ich eurokandidátky Branislavovi Becíkovi prišli tiež vyhrážky smrťou. Strana Hlas utlmí svoje predvolbné kampaňové aktivity. Na rovnaký krok vyzval aj opstatné strany. Utlmenie kampaňovej aktivity avizoval aj Smer-SSD. 

Róbert Kaliňák
Zobraziť galériu (18)
Róbert Kaliňák  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

14:10 Po rokovaní Bezpečnostnej rady SR nebola vyhlásená mimoriadna situácia. Robert Kaliňák tvrdí, že nechceli ísť touto cestou. Chcú sa snažiť spoločnosť upokojiť. 

13:56 "Nie som prilepený k svojej stoličke, ale odmietam, aby ste toto zneužívali," povedal Matúš Šutaj Eštok. Reagoval tak na otázku v súvislosti s tým, či by nemal po útoku na premiéra ako minister vnútra skončiť. Odmieta, aby sa vina hádzala na hlavu bezpečnostných zložiek. Podľa Šutaja Eštoka si splnili svoju povinnosť. 

13:55 Robert Kaliňák aj Matúš Šutaj Eštok sa vyjadrili pozitívne ohľadom stretnutia politických lídrov v paláci. Diskusia lídrov politických strán je po tom, čo sa stalo, podľa Kaliňáka nevyhnutná. „Sme pripravení na to, aby sme sa bavili civilizovane,“ povedal Šutaj Eštok. 

Róbert Kaliňák
Zobraziť galériu (18)
Róbert Kaliňák  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:52 "Nemám informáciu o potrebe ďalšej reoperácie," povedal Kaliňák. Nie je to ale podľa neho vylúčené. V médiach sa objavili informácie o tom, že Fica čaká ďalšia operácia. Fico má podľa Kaliňáka len obmedzenú možnosť komunikácie, snažia sa ho nezaťažovať. 

13:48 Matúš Šutaj Eštok potvrdil, že policajná inšpekcia koná v prípad uniknutého videa páchateľa. To kolovalo na internete. Zhotovené je už po jeho zadržaní, zrejme vzniklo na chodbe. Atentátnik reaguje na otázky, vysvetľuje svoje motívy. 

Matúš Šutaj Eštok
Zobraziť galériu (18)
Matúš Šutaj Eštok  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:43 KDH zaslalo stanovisko predsedu hnutia Milana Majerského. "Vítame snahu prezidentky Čaputovej a novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho o zmierenie v spoločnosti. Je to veľmi dôležité a potrebné gesto. KDH odsudzuje akékoľvek násilie a stretnutia všetkých parlamentných strán sa zúčastníme. Zároveň tiež do odvolania pozastavujeme všetky veľké kampaňové podujatia pred eurovoľbami," píše sa v ňom. 

Matúš Šutaj Eštok
Zobraziť galériu (18)
Matúš Šutaj Eštok  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:40 Policajné prezídium ohlásilo na 15. hodinu tlačovku. Vyjadriť sa na nej plánuje k útoku na Roberta Fica.

13:38 "Vláda funguje v štandardnom režime. Má svojich zástupcov," povedal Kaliňák. 

13:26 Políci SR podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka pracuje len s jednou verziou útoku.  Páchateľ je obvinený z vraždy v štádiu pokusu. je jasné, že išlo o politicky motivovaný akt. Páchateľ sledoval politické dianie a mediálne informácie. Nie je členom žiadnej radikalizovanej skupiny - ani pravicovej ani ľavicovej - ale ide o osamelého vlka. Konať sa rozhodol po prezidentksých voľbách, s výsledkom ktorých nesúhlasil. Zúčastnil sa viacerých protivládnych protestov vrátane protestu, ktorý bol na výjazdovom rokovaní vlády  v trnavskom regiońe. Na ostatné informácie je prokuráturou uvalené embargo.

Šutaj Eštok tiež uviedol, že polícia preveruje 32 podozrivých, ktorí schvalovali tento čin na sociálnych sieťach. Vo všetkých prípadoch bude konať NAKA a dotyční budú predvolaní. 

13:17 "Máme za sebou ťažkú noc," povedal Robert Kaliňák. Poďakoval za podporu pre Roberta Fica. "Zvádzame súboj o novú podobu SR," uviedol. Zdravotný stav Roberta Fica zostáva vážny. Lekári podľa Kaliňáka podávajú extrémne výkony, aby stav premiéra stabilizovali. "Nemôžem, žiaľ, zatiaľ konštatovať, že prognóza je pozitívna, alebo že vyhrávame," povedal. Premiér je stále v ohrození života. Taktiež dodal, že "rozsah zranení, ktoré boli spôsobené 4 strelnými ranami je natoľko rozsiahly, že odpoveď organizmu bude ešte veľmi náročná."

13:15 Tlačový brífing na Úrade vlády:

12:58 Roberta Fica, ktorý podľa slovenských médií ráno komunikoval s okolím, by mal popoludní v nemocnici navštíviť zvolený prezident Peter Pellegrini. Potvrdila to aj jeho hovorkyňa. 

12:55 "Oceňujem výzvu na zmierenie a silné politické gesto prezidentky Zuzany Čaputovej a zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho. Atentát na premiéra je útokom na demokraciu. Zo všetkého najviac teraz potrebujeme ukončiť špirálu útokov a obviňovania sa. Musíme k tomu prispieť každý svojim dielom, ako politici aj ako občania. V PS sme boli vždy zástancami odbornej a slušnej politiky. Aj po včerajšom hroznom čine to hovorím jasne - okamžite sme pozastavili kampaň do Európskeho parlamentu, a poskytujeme plnú súčinnosť a spoluprácu politickým partnerom pre upokojenie situácie na Slovensku," uviedl predseda strany PS Michal Šimečka vo svojom stanovisku. 

12:48 Na Úrade vlády sa pripravuje tlačový brífing. Do budovy Úradu vlády dnes prišla prezidentka Zuzana Čaputová, Peter Žiga, ktorý je poverený riadením parlamentu či šéf SNS Andrej Danko a podpredseda parlamentu Andrej Danko. 

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (18)
Zuzana Čaputová  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

MIMORIADNY ONLINE Atentát na
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

12:05 V súvislosti s aktuálnou mimoriadnou situáciou pristupuje RTVS k sprísneniu bezpečnostných opatrení na ochranu objektov a zamestnancov inštitúcie. Opatrenia sa dotknú aj výstavného priestoru v Slovenskom rozhlase, ktorý je od dnešného pre verejnosť dočasne uzavretý.

Matúš Šutaj Eštok
Zobraziť galériu (18)
Matúš Šutaj Eštok  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

MIMORIADNY ONLINE Atentát na
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ladislav Kamenický
Zobraziť galériu (18)
Ladislav Kamenický  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (18)
Robert Kaliňák  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:59 Na vládu práve prišla prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prichádza na Úrad vlády SR v spojitosti s atentátom na Roberta Fica (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:32
Spoločné vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej a zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho:

11:31 Denník Pravda informuje, že Roberta Fica čaká ďalšia operácia, operovať mu majú bedrový kĺb. Rizikové sú lieky, ktoré Robert Fico berie na riedenie krvi.

11:20 „Keď ste pri takomto incidente, tak si môžete tisíckrát takúto situáciu nacvičiť, ale keď sa udeje, máte na to stotiny sekundy, aby ste sa rozhodli, čo urobíte. Buďme radi, že včera neboli ďalšie obete, aj civilistov, nielen politikov,“ uviedla ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD). saková v minulosti riadila rezort vnútra, pod ktorým je aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií. "Vláda sa poradí za zatvorenými dverami, ako budeme bez premiéra, ktorý je momentálne na lôžku v opatere zdravotného personálu, postupovať ďalej vo vedení krajiny," uviedla Saková. Čo sa týka prípadnej zvýšenej ochrany, všetko podľa jej slov ešte dohodnú s ministrom vnútra. Myslieť podľa nej treba aj na dosah incidentu na spoločnosť.

Vyjadrenie Denisy Sakovej k ďalším krokom po atentáte na premiéra Roberta Fica (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:15 Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) začal v súvislosti s atentátom na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) trestné stíhanie pre marenie úlohy verejným činiteľom, ex offo. Inšpekcia tiež spustila kontrolu v súvislosti so zásahom policajtov Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií.

11:13  Minister financií Ladislav Kamenický sa vyjadril k tomu, kto by mal teraz na seba prevziať povinnosti premiéra. "Mal by sa toho chopiť podpredseda vlády za najsilnejšiu politickú stranu, čo je Robert Kaliňák," povedal. 

Vyjadrenie Ladislava Kamenického k streľbe a zdravotnému stavu Roberta Fica (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:00 Od 11.00 je na Úrade vlády mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady SR a rokovanie vlády. Záujem médií je enormný, na Úrad vlády prišli aj zahraniční novinári. 

10:50 O 11.30 h v Prezidentskom paláci v Bratislave spoločne vystúpia Zuzana Čaputová a Peter Pellegrini vo vyhlásení spoločenskej situácii po včerajšom útoku na premiéra SR Roberta Fica. 

ATENTÁT na premiéra: Zábery streľby na Roberta Fica (Zdroj: Profimedia.sk/RTV Prievidza)

10:31 Polícia obvinila atentátnika 71-ročného Juraja Cintulu z úkladnej vraždy z pomsty na chránenej osobe v štádiu pokusu, hrozí mu 25 rokov až doživotie. Muž je aktuálne v cele na NAKA v Nitre. Informovala o tom TV Markíza. 

09:06 Stav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je po operácii stabilizovaný, ale naďalej je vážny. Informoval o tom vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) spolu so zástupcami Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. Riaditeľka nemocnice Miriam Lapuníková doplnila, že premiéra operovali päť hodín dva operačné tímy. Hospitalizovaný je na oddelení ARO. "Pacient mal mnohopočetné strelné poranenia," potvrdila. Požiadala o rešpektovanie Ficovho súkromia. Kaliňák poďakoval všetkým zdravotníkom v nemocnici. "Stav je naďalej veľmi vážny práve pre komplikovanosť zranení, ale všetci chceme veriť, že sa nám podarí tú situáciu zvládnuť," dodal.

Viac o téme: AtentátPremiérRobert FicoBezpečnostná rada SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu