Streda12. jún 2024, meniny má Zlatko, zajtra Anton

Proti starostovi Š. Michalian spisujú petíciu

Jozef Brendza
Jozef Brendza (Zdroj: SITA)

ŠARIŠSKÉ MICHAĽANY - Petíciu za odvolanie starostu Šarišských Michalian, ktorú vyvolalo rozohnanie protirómskeho protestu, podľa iniciátorov podpísalo zatiaľ 300 ľudí. Organizátori potrebujú spolu vyše 600 podpisov, aby o petícii rokovalo miestne zastupiteľstvo.

To by mohlo rozhodnúť o vypísaní referenda o odvolaní starostu. Dnes to povedal iniciátor petície Marián Varhoľ. "Starostovi vyčítame najmä neriešenie rómskeho problému, zamestnávanie vlastnej rodiny na úrade a ďalšie veci," uviedol Varhoľ. Petíciu s dostatočným počtom podpisov by chceli organizátori podľa neho doručiť na obecný úrad budúci týždeň.

V obci žije asi 2800 ľudí. Spory v obci odštartoval víkendový protest extrémistickej Slovenskej pospolitosti. Protest starosta nepovolil. Jeho účastníkov preto polícia vytlačila na miestny futbalový štadión a neskôr dav ľudí rozohnala. Počas zhromaždenia sa časť obyvateľov postavila na stranu extrémistov a slovne napádala policajtov.

"Za referendom stoja ľudia, ktorí sa neúspešne uchádzali o post starostu, ide tu o osobné veci," uviedol starosta Šarišských Michalian Jozef Brendza. Výsledok petície či prípadného referenda však Brendza bude rešpektovať. Prípadné vypísanie referenda o odvolaní starostu musí schváliť nadpolovičná väčšina deväťčlenného miestneho zastupiteľstva.

Ak by bolo referendum úspešné, súčasného starostu by až do nových volieb nahradil jeho zástupca. Protirómsky protest v Šarišských Michaľanoch vyvolali dva surové útoky, pri ktorých zabili jednu ženu a ťažko zranili strážcu futbalového ihriska. Polícia z nich obvinila obyvateľov rómskej osady v susednej obci Ostrovany. Na piatok zvolalo do Prešova protest proti zákroku polície v Šarišských Michaľanoch nacionalistické združenie Nové slobodné Slovensko.

"Sme nacionalisti, nie extrémisti, so zákrokom polície rozhodne nesúhlasíme," uviedol organizátor protestu Radovan Novotný. "Sú pripravené policajné jednotky, ktoré v prípade porušenia zákona zasiahnu," uviedla hovorkyňa prešovského mestského úradu Katarína Pirohová. Mestský úrad už prijal ohlásenie zhromaždenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu