Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Svetové médiá po útoku na Fica píšu o hrozbe polarizácie: Spájajú ju s jeho krokmi

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA -Od návratu Roberta Fica do pozície slovenského premiéra v krajine stúpalo napätie, stredajší útok na predsedu vlády ale Slovensko zatiahol do neprebádaných vôd. Napísala to dnes spravodajská spoločnosť BBC, ktorá podobne ako ďalšie svetové médiá situáciu podrobne sleduje. Analýzy opisujú hrozbu politickej polarizácie, pričom vývoj na Slovensku spájajú s agresívnym štýlom Ficovej vlády. Tiež si všímajú toho, ako vládni politici po atentáte ihneď svalovali vinu na opozíciu a "liberálne médiá".

Americký denník The New York Times (NYT) označil streľbu v Handlovej za najvážnejší útok na európskeho lídra za posledné desaťročia. Web Politico zase publikoval článok kanadsko-anglického novinára Toma Nicholsona, ktorý predtým dlho pôsobil na Slovensku a podľa ktorého krajina prelomila "ďalšie tabu, o ktorom si občania nikdy nemysleli, že bude porušené".

ATENTÁT na premiéra: Zábery streľby na Roberta Fica (Zdroj: Profimedia.sk/RTV Prievidza)

Západné médiá opisujú Slovensko ako silne rozdelenú krajinu a podľa francúzskeho denníka Le Monde je jasné, že útok na premiéra žiadnu národnú jednotu neprinesie. List vychádza z prvých reakcií niektorých vládnych politikov, ktorí hovorili aj o krvi na rukách opozície a médií. "Viacerí zástupcovia (parlamentnej) väčšiny prichádzali s výbušnými tvrdeniami od prvých minút po atentáte," píše francúzsky list.

Okamžitého hľadania vinníka si všímajú aj ďalšie médiá vrátane denníka The Washington Post. "Absencia informácií o možných motívoch strelca nezabránila Ficovým populistickým spojencom vo svalovaní viny. Akokoľvek zároveň volali po pokoji, obviňovali politickú opozíciu a novinárov zo šírenia nenávisti a vytvárania atmosféry, ktorá priživuje útoky," píše list.

Podľa agentúry Bloomberg útok na Fica rýchlo pritiahol pozornosť ku "štvavej politike, ktorá sa v Európe tak rozšírila od koronavírusovej pandémie a ktorú ďalej rozdúchala vojna Ruska proti Ukrajine". Skôr ako s médiami však vývoj na Slovensku agentúra spája s politikou samotného Fica, ktorý sa podľa nej snaží využívať nezhody v spoločnosti a vykresľovať Európsku úniu či mimovládne organizácie ako nepriateľov štátu. "Táto stratégia v štýle ´rozdeľuj a panuj´ zanechala Slovensko viac ej polarizovanej, ako kedykoľvek predtým," podotýka Bloomberg.

Denník Le Monde uvádza, že je to Fico, kto "v zásade priživuje atmosféru nenávisti a nezhôd voči všetkým svojim oponentom a všetkým protiváham, ktoré sa odvážia vystúpiť proti odklonu od demokracie, na ktorý dohliada". BBC zase píše, že Ficova vláda za posledný polrok "vzala na slovenské inštitúcie kladivo", a pripomína nedávnu reformu súdnictva alebo aktuálnu snahu vymeniť vedenie verejnoprávnej televízie a rozhlasu. "Pokus o atentát rozvíril obavy, že čoraz viac polarizovaná a jedovatá politická debata v Európe sa zvrhla v násilie," dodáva denník NYT.

Viac o téme: StreľbaNapätieRobert FicoSvetové médiáPolarizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu