Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pedofil, ktorý zabil chlapca môže žiadať o prepustenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - V Česku na doživotie odsúdený pedofil Antonín Novák síce bude môcť na Slovensku požiadať o prepustenie po 25 rokoch väzenia, skončil by však v detenčnom ústave. Ministerstvo spravodlivosti to podľa jeho hovorcu Michala Jurčiho napísalo českému ministerstvu.

Česko žiadalo záruku, že Novák, ktorý si chce trest odpykať na Slovensku, sa už spoza mreží nedostane. Či záruka Česku postačí a Nováka premiestnia na Slovensko, zatiaľ nie je jasné.

"Môže byť podmienečne prepustený najskôr po dvadsiatich piatich rokoch výkonu tohto trestu, čiže do uvedenej doby je predpoklad vybudovania detenčného ústavu," uvádza sa v stanovisku, ktoré pripravil Okresný súd Revúca. Ten Novákovi nariaďoval výkon trestu. Požiadať o podmienečné prepustenie môžu všetci väzni odsúdení na doživotie. Podmienkou však je aj ich polepšenie. U štyridsiatnika Nováka však podľa českých znalcov nie je šanca na nápravu. Ide o nebezpečného homosexuálneho pedofila. Už pred znásilnením a vraždou českého chlapca ho štyrikrát odsúdili za pohlavné zneužívanie.

O vybudovaní ústavu pre duševne chorých zločincov neďaleko Levíc vláda rozhodla ešte vlani v lete. Nakoniec však naň ministerstvo financií nevyčlenilo potrebných 127 miliónov korún (4,2 milióna eur), zaoberať sa ním tak zrejme bude ďalšia vláda. V novom detenčnom ústave by sa mohli duševne chorí zločinci liečiť nielen v období, keď si odpykávajú svoj trest, ale aj po prepustení, a to na návrh ministra spravodlivosti, prokurátora alebo riaditeľa väznice. Zároveň by ich tak izolovali od ľudí.

Ak by Česku slovenské záruky stačili, Novák by putoval do väznice s najprísnejším stupňom stráženia. Duševne chorí zločinci sú v súčasnosti umiestňovaní nielen do väzníc, ale aj bežných ústavov. Súdy napríklad v minulom roku poslali do ústavu na ochranné sexuologické liečenie 11 ľudí. Medzi väzňami zase podľa štatistiky ministerstva zdravotníctva z októbra 2007 duševnú chorobu zistili u 176 ľudí.

Slovenský občan Novák, ktorého vo februári odsúdili za vraždu a znásilnenie deväťročného chlapca z Havlíčkovho Brodu, žiadal ešte na jar, aby si trest mohol odpykať na Slovensku. Slovenské ministerstvo súhlasilo s jeho prevezením do slovenskej väznice v auguste po tom, čo Krajský súd v Banskej Bystrici v júli uznal český rozsudok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu