Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pedofil a vrah musí zostať za mrežami, inak ho na SR nevydajú

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Česko vydá pedofila a vraha Antonína Nováka na Slovensko len po záruke, že sa z väzenia nedostane na podmienku. Slovensko ju zatiaľ Česku neposkytlo. Vyjadrenie však už pripravuje Okresný súd Revúca. Novák dostal doživotie za znásilnenie a vraždu chlapca (9).

Pedofil ešte na jar žiadal, aby si trest mohol odpykať na Slovensku. České ministerstvo preto koncom apríla požiadalo o súhlas slovenských partnerov. Krajský súd v Banskej Bystrici uznal český rozsudok v júli a v auguste ministerstvo súhlasilo s Novákovým prevezením do slovenskej väznice.

České ministerstvo však chce, aby sa vrah už nikdy nedostal spoza mreží. Slovenské právo totiž umožňuje, aby mohli o prepustenie za dobré správanie požiadať aj zločinci, odsúdení na doživotie a to po 25 rokoch. Nováka (40) by tak mohli prepustiť pred sedemdesiatkou. Súdy však podľa trestného zákona môžu takúto možnosť zamietnuť napríklad v prípade, ak bol väzeň odsúdený za vraždu či znásilnenie, prípadne za dva a viac obzvlášť závažné zločiny.

Novák bol už pred znásilnením a vraždou českého chlapca štyrikrát odsúdený za pohlavné zneužívanie. Podľa znalcov je to nebezpečný homosexuálny pedofil a nie je u neho šanca na nápravu. Ak ho prevezú na Slovensko, skončí v niektorej z väzníc. Na detenčný ústav, ktorý vláda plánovala vybudovať pre duševne chorých nebezpečných zločincov, totiž nakoniec ministerstvo financií nenašlo peniaze.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu