Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pedofila Nováka by mali izolovať, tvrdia znalkyne

PRAHA/HRADEC KRÁLOVÉ – Slovenského pedofila Antonína Nováka (43), ktorý sa včera priznal k znásilneniu a vražde deväťročného Jakuba Šimánka z Havlíčkovho Brodu, by mali trvale izolovať od spoločnosti. Pred súdom to dnes uviedli znalkyne, podľa ktorých je možnosť vyliečenia či resocializácie Nováka prakticky vylúčená.

Znalecké posudky tak nahrávajú tomu, čo pripustil v stredu aj Novákov advokát Rudolf Fori – že slovenskému pedofilovi, ktorého čin vlani v lete šokoval Česko, hrozí doživotný trest.

Znalkyňa Růžena Hajnová pred krajským súdom v Hradci Králové uviedla, že Novák je pre spoločnosť vysoko nebezpečný a nemožno vylúčiť, že by svoj čin ešte niekedy v budúcnosti zopakoval. Novákovi priťažuje pred súdom skutočnosť, že kvôli pohlavnému zneužívaniu bol na Slovensku opakovane odsúdený, ako aj to, že po absolvovaní liečby prestal užívať lieky, ktoré mali jeho chorobné túžby krotiť.

K osobnosti obžalovaného Slováka zaznelo, že je sebecký, citovo chudobný a chýba mu morálka. "Vzhľadom na to, že on už podstúpil ochrannú sexuologickú liečbu, ktorá obsahuje aj psychoterapeutickú zložku, nemožno očakávať, že by došlo k nejakým posunom či zmenám," uviedla na jeho adresu znalkyňa Marcela Langová-Šindelářová.

Jakub Šimánek bol nezvestný od 4. mája 2008. Jeho telo policajti objavili začiatkom júna asi pol kilometra za Havlíčkovým Brodom zahrabané pod vetvami a lístím. Miesto ukázal vyšetrovateľom sám Novák. Ten podľa obžaloby vylákal chlapca na ubytovňu, kde ho znásilnil. Potom mu sľúbil, že ho odvedie domov, namiesto toho s ním išiel do lesa, kde ho uškrtil.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu