Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Polícia rozohnala protirómsky protest, zadržali Kotlebu!

Zásah polície v Š. Michaľanoch Zobraziť galériu (7)
Zásah polície v Š. Michaľanoch

ŠARIŠSKÉ MICHAĽANY - Polícia včera popoludní rozohnala protirómsku demonštráciu približne 200 priaznivcov extrémistickej Slovenskej pospolitosti v Šarišských Michaľanoch. Zároveň zadržala bývalého vodcu tohto občianskeho združenia Mariana Kotlebu a niekoľko ďalších ľudí.

Združenie zvolanie protestu odôvodnilo údajnými útokmi rómskej menšiny na ostatné obyvateľstvo.

Proti neohlásenému a nepovolenému zhromaždeniu vo východoslovenskej obci zakročilo približne 50 policajtov obuškami a vodným delom po tom, čo demonštranti neuposlúchli výzvu starostu obce Jozefa Brendzu, aby opustili miestny futbalový štadión. Na policajtov účastníci protestu následne zaútočili kameňmi a fľašami s vodou.

Polícia nespresnila, koľkých ľudí spolu zatkla a či sa niekto počas zásahu zranil. "Kotleba bol predvedený na príslušné obvodné oddelenie policajného zboru k podaniu vysvetlenia," uviedla policajná hovorkyňa Magdaléna Fečová. Na zhromaždení sa zúčastnilo aj niekoľko zástupcov českej krajne pravicovej Dělnickej strany a podľa Kotlebu prišlo aj niekoľko Maďarov.

"Sme proti cigánskemu teroru. Ochránime naše rodiny," vykrikovali počas zhromaždenia niektorí demonštranti. Bývalý vodca združenia obvinil vládu aj niektoré politické strany, že sa nestarajú o bezpečnosť občanov. Pospolitosť zvolaním protestu reagovala na nedávny incident v obci, kde dvojica mladíkov zo susednej rómskej osady v Ostrovanoch podľa polície napadla dôchodcu. Údajne ho zbili palicou od metly a spôsobili mu viaceré tržné rany na hlave a tvári; muž prišiel o oko.

Proti demonštrantom zasahovali policajti dvakrát. Prvý raz ich vytlačili naspäť na štadión, keď po príchode Kotlebu zablokovali miestnu cestu. Pospolitosť totiž pôvodne demonštráciu zvolala pred obecný úrad, polícia však protestujúcich do centra obce nevpustila a odklonila ich na miestny štadión.

Pri druhom policajnom zásahu najskôr policajti zadržali Kotlebu a niekoľko ďalších mužov a potom rozohnali demonštrantov po dedine. Väčšina z nich sa snažila uniknúť na železničnú stanicu.

Zásah policajných ťažkoodencov sa nepáčil desiatkam miestnych občanov, ktorí zhromaždenie sledovali. Niektorí z nich policajtov aj slovne napádali. Zhromaždenie prišiel podporiť aj syn zraneného dôchodcu.

Polícia podľa Fečovej rátala aj s možnosťou, že priaznivci Pospolitosti budú vyčkávať do odchodu policajtov a potom sa vydajú do susedných Ostrovian. Policajti už dopoludnia kontrolovali všetky cesty v dedine, časť z nich zostala v Šarišských Michaľanoch hliadkovať aj po 18:00.

Združenie Slovenská pospolitosť ministerstvo vnútra vlani rozpustilo, ale podľa nedávneho rozhodnutia súdu môže pokračovať v činnosti. Najvyšší súd verdikt ministerstva zrušil pre formálne nedostatky a prípad mu vrátil na opätovné konanie. Ministerstvo chce združenie opäť rozpustiť.

Pospolitosť je ako združenie blízka zakázanej nacionalistickej strane Slovenská pospolitosť - Národná strana, ktorá sa hlásila k myšlienkam prezidenta vojnového slovenského štátu Jozefa Tisa. Riadne registrovanú politickú stranu ešte v roku 2006 rozpustil Najvyšší súd.

Členovia pospolitosti v minulosti vzbudili rozruch pochodmi, na ktorých vystupovali v uniformách pripomínajúcich vojnový slovenský štát.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu