Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Korupcia za Fica je väčšia ako za Mečiara, tvrdí Mikloš

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš

BRATISLAVA - Rozmáhajúca sa korupcia a stranícky klientelizmus zhoršujú podnikateľské prostredie na Slovensku. Podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Mikloša je dnešná situácia dokonca horšia ako počas Mečiarových vlád.

„Toľko škandálov pri obstarávaniach, toľko zvýhodňovaní, toľko nevýhodných tendrov kde sa míňajú stovky miliónov až miliardy korún daňových poplatníkov veľmi neefektívne, tu nikdy doteraz nebolo," vyhlásil v diskusnej relácii televízie TA3 V politike. Vláda sa pri tendroch oháňa dodržiavaním zákona, ich priebeh je však podľa Mikloša iba formálny. Potvrdzujú to slová premiéra o uprednostňovaní sympatizantov koalície pri výbere projektov. „Namiesto toho, aby vláda bojovala proti straníckemu klientelizmu, predseda vlády s hrdosťou vyhlási, že toto bude naša doktrína, ktorú budeme robiť a nečudujte sa a nekritizujte nás," upozornil Mikloš.

Podľa ministra vnútra a podpredsedu Smeru-SD Roberta Kaliňáka tým len vláda „vyrovnáva rozdiely“, ktoré vznikli podporou samospráv naklonených bývalej vláde v predchádzajúcom volebnom období. Napriek deklarovanému uprednostňovaniu spolustraníkov vláda podľa Kaliňáka proti klientelizmu bojuje „dostatočne“. Za najväčšiu poistku nekalým praktikám považuje obsadenie šéfa Úradu pre verejné obstarávanie nominantom opozície. Úrad môže kedykoľvek zasiahnuť a verejnú súťaž zrušiť, zdôraznil. Miklošovi tiež pripomenul, že súčasná vláda personálne nezasiahla ani do zloženia Úradu boja proti korupcii, ktorý pracuje s ľuďmi nominovanými predchádzajúcou vládou.

Finančný príspevok pre pracujúce matky, ktoré nezveria starostlivosť o dieťa kolektívnej inštitúcii, by mal byť vyšší ako 20 percent rodičovského príspevku, myslí si poslanec ĽS-HZDS Jozef Halecký. Nevylúčil, že koalícia tento návrh ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny zmení v prospech pracujúcich matiek. Podľa Haleckého by mohol dosiahnuť výšku okolo 50 percent rodičovského príspevku.

Iveta Radičová z SDKÚ-DS toto opatrenie vníma ako diskriminačné. Nevidí totiž dôvod, prečo by mali byť zvýhodnené matky, ktoré dieťa nechajú v jasliach a škôlkach. Tým chce ministerstvo vyplácať až 80 percent zo sumy rodičovského príspevku. Návrh podľa Radičovej nezohľadňuje ani špecifické prípady, keď dieťa nie je možné umiestniť v kolektívnom zariadení napríklad z dôvodu špeciálnej diéty alebo ochorenia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu