Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

ĽS-HZDS chce neplatičom výživného zobrať vodičáky

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rodičia, ktorí neplatia výživné na svoje deti, by mali podľa vládnej ĽS-HZDS prísť o vodičský preukaz.

"Ak rodič, ktorý má vyživovaciu povinnosť, má dosť peňazí na kŕmenie svojho autíčka a nemá peniažky na kŕmenie dieťatka, tak mu treba zobrať vodičský preukaz, aby tie peniaze prerozdelil a začal si platiť výživné," vyhlásil dnes pred novinármi Mečiar. "Oteckovia aj mamičky, ktorí neplatíte a chcete mať vodičák, tak rýchlo zaplaťte, lebo budete chodiť peši," varoval ďalej dlžníkov.

Predseda ĽS-HZDS predpokladá, že v Národnej rade návrh s veľkou pravdepodobnosťou prejde. Tvrdil, že už o ňom hovoril s poslancami. Hovorkyňa najsilnejšej vládnej strany Smer-SD Katarína Kližanová Rýsová povedala, že Smer sa ešte potrebuje oboznámiť s podrobnosťami návrhu. Novela exekučného poriadku by mala nadobudnúť účinnosť od januára.

ĽS-HZDS navrhla, aby exekútor mohol vydať príkaz na zadržanie vodičského preukazu tomu, kto neplatí výživné stanovené súdom. Výnimkou budú neplatiči, ktorí sú vodiči z povolenia. Ak rodič podlžnosti a trovy exekúcie vyplatí, preukaz mu vrátia.

"Toto je riešenie, ktoré zrejme exekútori budú prioritne uplatňovať, pretože je veľmi rýchle," povedala o návrhu jedna z predkladateliek, poslankyňa ĽS-HZDS Katarína Tóthová. Pôjde podľa nej o ďalší z prostriedkov na vymáhanie výživného popri už existujúcich nástrojoch, ako sú napríklad zrážky zo mzdy či predaj hnuteľných alebo nehnuteľných vecí. Poslankyňa povedala, že v roku 2006 sa vyskytlo viac ako 8000 prípadov zanedbania povinnej výživy, ktoré riešil exekútor.

Odobranie vodičáku ako zbraň na neplatičov alimentov sa používa od júna 2005 v susednom Poľsku, podľa ĽS-HZDS tam po prijatí zákona výrazne klesol počet neplatičov. O odobraní i znovuzískaní preukazu v Poľsku rozhodujú mestské úrady na základe posudku sociálnych pracovníkov. V roku 2006 poľskí sociálni pracovníci odobrali 7000 vodičských preukazov, zhruba 2500 dlžníkov ich údajne dostalo späť po splatení dlhu. V Česku prišla s podobným návrhom jedna z poslankýň opozičnej ČSSD. Zatiaľ ho však nepredložila.

"Nástroje, ako zlepšiť vymáhanie platieb výživného, sú potrebné," reagovala na novelu bývalá ministerka práce a opozičná poslankyňa SDKÚ-DS Iveta Radičová. Treba však podľa nej zvážiť, či neplatič sa neocitol v situácii, že nemá žiaden príjem.

ĽS-HZDS: Neplatiči výživného môžu prísť o vodičáky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu