Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Školskí odborári budú v stredu žiadať od Fica vyššie platy

Róbert Fico
Róbert Fico

BRATISLAVA - Školskí odborári budú v stredu rokovať s premiérom Robertom Ficom o zvyšovaní platov v školstve.

Potvrdil to predseda školských odborárov Ján Gašperan. Minister školstva Ján Mikolaj na rokovaní nebude, v piatok sa vracia z olympiády v Pekingu. Od vlády žiadajú, aby sa učiteľom i nepedagogickým zamestnancom od začiatku budúceho roka zvýšili tarifné platy o sedem percent. "S ministerstvom financií zatiaľ nemáme vyrokované nič," uviedol pre agentúru SITA predseda odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Gašperan. Podľa hovorkyne rezortu školstva Dany Špankovej ministerstvo plánuje v budúcom roku zvýšiť platy o osem až 10,5 %. Či sa to podarí, bude jasné až po schválení štátneho rozpočtu v parlamente, na ktorého podobe v súčasnosti pracuje ministerstvo financií.

Okrem rokovaní sa už hovorí aj o štrajku, ktorý chcú školskí odborári využiť, ak neuspejú so svojimi požiadavkami. Chcú navýšiť budúcoročný štátny rozpočet pre regionálne školstvo ešte o ďalšie dve až tri miliardy korún (66,4 - 99,6 milióna €), ktoré sú potrebné na zvýšenie miezd. Odborári už rozposielajú do škôl výzvy na štrajk, ktorý prichádza do úvahy od polovice septembra. "Nemáme žiadne obavy, že by sa doňho zapojilo málo učiteľov," dodal Gašperan. Pracovníci v školstve by mali zarábať viac aj vďaka zavedeniu nového kariérového systému odmeňovania. Ten sa má zaviesť novým zákonom o pedagogických zamestnancoch, ktorý rezort školstva pripravuje. "Bude riešiť možnosť kariérového rastu a s ním spojeného zvýšenia finančného ohodnotenia," dodala Španková. Podľa Gašperana odborári sú ochotní súhlasiť s tým, aby kariérový systém začal platiť od 1. septembra budúceho roka.

Predseda vlády sa v stredu stretne aj s ďalšími zástupcami Konfederácie odborových zväzov, s ktorými by mal hovoriť o zvýšení minimálnej mzdy a o kolektívnej zmluve vyššieho stupňa, ktorá má od začiatku budúceho roka zabezpečiť zvýšenie platov všetkým zamestnancom vo verejnej a štátnej službe. O hrozbe štrajku učiteľov dnes informoval denník Pravda. Tabuľkové platy školských zamestnancov podľa Pravdy majú ísť na budúci rok hore zrejme len o štyri percentá. Podľa denníka školstvo by na budúci rok malo mať podľa prvého náčrtu rozpočtu k dispozícii zo všetkých ministerstiev najväčší balík, takmer 63,4 miliardy korún (2,1 mld €). Oproti tomuto roku by si rezort mohol polepšiť o necelých osem miliárd korún (265 mil €), teda o 14 percent.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu