Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

RVR by sa mala zaoberať Ficovou reláciou v SRo

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Sobotné dialógy Slovenského rozhlasu, v ktorých je raz mesačne z politikov hosťom iba premiér Robert Fico, nie sú v súlade so zákonom o vysielaní a retransmisii, sú nevyvážené a neobjektívne.

Tvrdí to podpredseda Občianskej konzervatívnej strany Ondrej Dostál. Dnes podal sťažnosť na licenčnú radu proti vysielaniu relácie, v ktorých bol ako jediný politik premiér a predseda Smer-u Fico. V prípade týchto relácií by mala rada podľa neho konštatovať porušenie zákona. Opiera sa pritom o rozhodnutie rady z decembra 2003. Vtedy konštatovala, že SRo porušil zákon o vysielaní a retransmisii, keď nezabezpečil vo vtedajšom politicko-publicistickom programe "Tvárou v tvár", kde bol hosťom vtedajší premiér Mikuláš Dzurinda, názorovú pluralitu. Ako sa uvádza v rozhodnutí RVR z 2. decembra 2003, rozhlas v jednotlivých vydaniach programu "poskytol exkluzívny priestor na vyjadrenie sa k politickým témam jednému politikovi". Dostal za to od licenčnej rady sankciu - upozornenie na porušenie zákona. Rovnako by rada mala postupovať aj v prípade diskusie, kde je jediným zástupcom politikov premiér Fico, upozorňuje Dostál.

Podľa generálnej riaditeľky SRo Miloslavy Zemkovej rozhlas vysielaním relácie s premiérom neporušil žiadny zákon, rovnako ako neporušil zákon odvysielaním relácie bez ministra Jahnátka, rovnako ani v prípade diskusie troch komentátorov. "Dôležité bude však stanovisko Rady pre vysielanie a retransmisiu - podľa jej nálezu a najmä podľa zdôvodnenia sa zariadime," dodala Zemková.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu