Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Fico: Sociálne opatrenia za 11 miliárd

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny pripravilo súbor sociálnych opatrení, ktoré si v budúcom roku vyžiadajú takmer 11 mld. Sk.

Na tlačovej besede to uviedol premiér Robert Fico. Súčasťou opatrení je podľa neho príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa v sume 20 440 Sk nielen pre prvorodičky, ale aj pre matky, ktorým sa narodí druhé a tretie dieťa. Prídavky na dieťa sa podľa premiéra v súlade s júlovou dohodou koaličných lídrov zvýšia od začiatku budúceho roka o 100 Sk na 640 Sk. O približne 6,75 % sa od začiatku budúceho roka zvýšia aj dôchodky.

Predseda vlády pripomenul, že penzisti s nižšími dôchodkami dostanú aj v decembri tohto roka tzv. vianočný príspevok, pričom túto dávku prvýkrát dostanú aj poberatelia vdovských, vdoveckých dôchodkov a sirotských dôchodkov. Okrem toho vláda podľa premiéra od začiatku septembra tohto roka zvýši dávky v hmotnej núdzi.

"Tieto rozhodnutia chce vláda schváliť 20. augusta a tieto návrhy potom predložíme na septembrovú schôdzu," povedal Fico. Ako ďalej uviedol premiér, trvá na tom, aby sa minimálna mzda od začiatku budúceho roka zvýšila zo súčasných 8 100 Sk na 8 900 Sk až 9 000 Sk.

Ak by sa vláda so zamestnávateľmi nedohodla na miere zvýšenia minimálnej mzdy, podľa platného zákona o minimálnej mzde by sa najnižšie mzdy od januára upravili na 8 690 Sk. Ako ďalej uviedol na dnešnej tlačovej besede, najskôr sa pokúsi dohodnúť so zamestnávateľmi na zvýšení minimálnej mzdy na 8 900 Sk až 9 000 Sk.

"Pokiaľ takáto dohoda nebude možná, použijeme legislatívne právomoci, ktoré máme a upravíme to tak, že minimálna mzda bude na výške 8 900 Sk alebo 9 000 Sk," zdôraznil. Podľa Fica sa v takomto prípade "dá predpokladať legislatívna iniciatíva, ktorá by zmenila spôsob určovania minimálnej mzdy". Podľa tajomníka Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martina Hoštáka nový zákon o minimálnej mzde definujúci nový mechanizmus úpravy minimálnej mzdy vznikol na základe minuloročnej dohody sociálnych partnerov. Ako pokračoval, snahu o zmenu tohto zákona v prípade nepresadenia želaného rastu minimálnej mzdy možno vnímať ako porušenie tejto dohody.

"Otázkou potom je, aká je úloha a zmysel sociálneho dialógu a existencie tripartity na Slovensku, keď hneď pri prvom využití ustanovení nového zákona o minimálnej mzde sa tieto dohody porušujú." Cieľom RÚZ je podľa neho to, aby rast minimálnej mzdy odrážal skutočný rast nominálnych miezd za predchádzajúce obdobie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu