Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Blondínka (31) užila bežný liek proti menštruačnej bolesti, upadla do kómy: Telo plné krvavých pľuzgierov!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Instagram/jaque_gmack)

PAPANDUVA – To, čo sa začalo ako mierne svrbenie, spôsobilo, že tridsaťjedenročná žena bojovala o život. Za všetko mohol populárny liek proti bolesti. O svoj hrôzostrašný príbeh sa podelila na sociálnych sieťach.

Brazílčanka Jaqueline Gmacková tvrdí, že užívanie ibuprofénu na zmiernenie menštruačných kŕčov jej spôsobilo 17-dňovú kómu s pľuzgiermi a olupujúcou sa kožou po celom tele. Voľnopredajný liek údajne užila ako zvyčajne. O 48 hodín neskôr ju začalo mierne svrbieť oko. Keď sa nasledujúci deň zobudila s krvavými pľuzgiermi v ústach, išla do nemocnice, kde sa jej stav naďalej zhoršoval. Čoskoro mala celú tvár pokrytú pľuzgiermi a sotva videla. Ďalšia vec, ktorú si Gmacková pamätala, bolo prebudenie zo 17-dňovej umelej kómy – čo bol následok zriedkavého stavu vyvolaného reakciou tela na liek. 

„Bolo to, akoby som bola popálená zvnútra,“ povedala Gmacková z brazílskeho mesta Papanduva pre denník The Sun. „Nevedela som, čo sa mi stalo. Všimla som si, že mám obviazané celé telo, úplne rozmazané videnie a v krku som mal hadičku, ale nemala som žiadne bolesti. Až potom mi to začalo dochádzať a uvedomila som si, že som veľmi slabá a že sa mi stalo niečo veľmi vážne,“ uviedla ďalej. Gmacková trpela Stevensovým-Johnsonovým syndrómom – neuveriteľne zriedkavým ochorením spôsobeným nadmernou reakciou organizmu na lieky, najmä na lieky proti epilepsii, antibiotiká a protizápalové lieky proti bolesti. Telo v podstate útočí na vlastnú kožu, čo spôsobuje mučivé pľuzgiere a olupovanie. Bez liečby môže byť syndróm život ohrozujúci. 

Syndróm zanechal na Gmackovej tele jazvy a vážne poškodil jej oči. Povedala: „Lekári mi povedali, že je zázrak, že som prežila. Moja rodina mi niekoľko dní nedovolila pozrieť sa do zrkadla. Keď som sa konečne odhodlala pozrieť na seba, uvidela som niekoho cudzieho.“ Okamžite začala liečbu u oftalmológa v snahe zachrániť si zrak. Dodala: „Oftalmológ mi tiež povedal, že musím čo najskôr podstúpiť operáciu, inak prídem o celé oko. Odišla som z ordinácie s plačom.“ Od prvej operácie v roku 2011 podstúpila Jaqueline viac ako 24 zákrokov vrátane transplantácie rohovky, transplantácie amniovej membrány a transplantácie kmeňových buniek. 

V súčasnosti vidí približne na 40 percent a naďalej chodí na dvojtýždňové kontroly, aby mali lekári jej oči stále pod kontrolou. Gmacková povedala: „Najťažšou prekážkou, ktorú musím prekonať, je vedomie, že už nikdy nebudem mať taký zrak ako kedysi. Chcela by som nájsť liek, aby som mohla opäť vidieť. Ale cítim sa ako bojovníčka.“

Čo je Stevensov-Johnsonov syndróm?

Stevensov-Johnsonov syndróm je zriedkavá, ale závažná kožná reakcia, ktorú zvyčajne spôsobuje užívanie niektorých liekov. Je pomenovaný podľa dvoch lekárov, ktorí ho opísali na začiatku 20. storočia. Môže byť život ohrozujúci, preto si vyžaduje okamžité ošetrenie v nemocnici. Príznaky sú zvyčajne podobné chrípke, ako sú vysoká teplota, bolesť hrdla, kašeľ a bolesť kĺbov. Vyrážka sa obvykle objaví o niekoľko dní neskôr – šíri sa od hornej časti tela, na tvári, rukách, nohách a genitáliách. 

Blondínka (31) užila bežný
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Pľuzgiere a vredy sa môžu objaviť aj na perách, v ústach a na očiach. Nemocničná liečba zvyčajne zahŕňa tekutiny na zabránenie dehydratácie, krémy a obväzy na zvlhčenie kože, silné lieky proti bolesti na zmiernenie nepohodlia a lieky na potlačenie zápalu a prevenciu infekcie. Úplné zotavenie môže trvať niekoľko týždňov alebo mesiacov.

Viac o téme: PľuzgiereIbuprofénStevensov-Johnsonov syndróm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu