Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

MIMORIADNY ONLINE Rusko aj Ukrajina hlásia nálety dronov: Zelenskyj oficiálne vymenoval Zalužného za veľvyslanca

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

KYJEV - Ukrajinský parlament vo štvrtok odvolal Olexandra Kubrakova z funkcie podpredsedu vlády pre obnovu Ukrajiny. Na sociálnej platforme Telegram to oznámil poslanec Jaroslav Železňak. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 805

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 805 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:42 Ukrajina bude môcť otupiť ruskú ofenzívu, ak jej spojenci zvýšia dodávky zbraní, povedal 9. mája prezident Volodymyr Zelenskyj. Zelenskyj na spoločnej tlačovej konferencii v Kyjeve s predsedníčkou Európskeho parlamentu Robertou Metsolovou povedal, že vyvíja "maximálny tlak" na partneroch zvýšiť dodávky. "Ak sa zvýši dodávka zbraní, budeme môcť zastaviť (ruské sily) na východe, kde majú iniciatívu," dodal.

21:05 Nemecko poskytne Ukrajine 45 miliónov eur na obnovu energetiky. Nemecko poskytne Ukrajine 45 miliónov eur vo forme grantu na obnovu energie, oznámilo 9. mája ukrajinské ministerstvo energetiky.Nemecko zaplatí dodanie trojice ďalších amerických raketových systémov HIMARS pre Ukrajinu. Rozhodol o tom vo štvrtok vo Washingtone nemecký minister obrany Boris Pistorius, informuje agentúra DPA.

21:32 Predstavitelia Kyjeva začnú znižovať večerné pouličné osvetlenie po tom, čo ruské útoky na ukrajinský energetický systém spôsobili v celej krajine veľký výpadok elektriny, oznámil Serhii Popko, šéf vojenskej správy mesta Kyjev.

20:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes odvolal z funkcie šéfa štátneho bezpečnostného úradu, ktorý má na starosti ochranu najdôležitejších činiteľov v krajine. Informujú o tom ukrajinské médiá. Prepustenie Serhija Rude súvisí s odhalením skupiny ruských agentov, ktorí podľa ukrajinskej civilnej kontrarozviedky (SBU) plánovali atentát na Zelenského.

19:35 Ruským hackerom sa podarilo dostať do vysielania ukrajinských televízií a lotyšského televízneho operátora zábery z vojenskej prehliadky na moskovskom Červenom námestí pri príležitosti Dňa víťazstva. Informuje správa agentúry DPA.

18:26 Ukrajinský parlament dnes schválil zákon zvyšujúci pokuty pre osoby, ktoré sa vyhýbajú mobilizácii v situácii, keď sa ukrajinská armáda po viac ako dvoch rokoch obrany proti ruskej invázii potýka s veľkým nedostatkom vojakov. Informovala o tom agentúra Reuters s tým, že zákon teraz dostane na podpis ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

18:19 Poľský minister obrany Władysław Kosiniak-Kamysz vo štvrtok vyhlásil, že od počiatočných fáz ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine má zbalený balíček pre prípad núdze. Vyvolal tým vlnu kritiky, podľa ktorej jeho výroky vyvolávajú u obyvateľov neistotu a obavy o bezpečnosť krajiny. Informuje správa agentúry PAP.

17:22 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok uviedol, že na plánovanom vojenskom cvičení, ktoré zahŕňa nácvik použitia taktických jadrových zbraní, nie je nič nezvyčajné. Informuje správa agentúry Reuters.

17:00 Keďže Ukrajina očakáva v najbližších mesiacoch veľký ruský postup v okolitom regióne, Charkov sa pripravuje na ďalší ruský pokus o jeho obsadenie.

16:20 Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová vo štvrtok počas návštevy Kyjeva požiadala európske krajiny, aby dodržali svoje sľuby o pomoci pre Ukrajinu a zvýšili podporu pre túto vojnou zmietanú krajinu. Informuje správa agentúry AFP.

15:30 Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) zaútočila dronom proti ruskej ropnej rafinérii na rekordnú vzdialenosť takmer 1200 kilometrov. Vo štvrtok to uviedol nemenovaný zdroj z prostredia ukrajinskej bezpečnosti. Informuje správa agentúry AFP.

14:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok dekrétom oficiálne vymenoval bývalého vrchného veliteľa ozbrojených síl Valerija Zalužného za mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Ukrajiny v Británii. V stredu ho zároveň prepustil z armády zo zdravotných dôvodov. Dokument bol zverejnený na jeho oficiálnej stránke, informovala agentúra Reuters.

14:00 Na udalosti v Moskve sedeli za Putinom vojnoví zločinci, ktorí vykonali masaker v Buche.  Za Putinom sedeli nadporučík Chalyy Chuldum-ool, major Boris Dudko a kapitán Sergej Bacherikov. Všetci traja bojovali na Ukrajine a získali tituly Hrdinov Ruska. Všetci traja sú obvinení z brutálnych vojnových zločinov.

13:46 Ruskí vojaci a pohraničníci sa stiahnu z viacerých oblastí Arménska. Na stredajšom stretnutí v Moskve sa na tom dohodli ruský prezident Vladimir Putin a arménsky premiér Nikol Pašinjan. Vo štvrtok to agentúre Interfax potvrdil Putinov hovorca Dmitrij Peskov. Informuje o tom agentúra Reuters.

13:30 Prezident Volodymyr Zelenskyj nahradil Serhija Lupančuka Oleksandrom Trepakom ako veliteľom ukrajinských síl pre špeciálne operácie, oznámil prezidentský úrad 9.

13:18 Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) údajne zasiahla vo štvrtok dronmi dva sklady pohonných hmôt pri meste Anapa v Krasnodarskom kraji na juhu Ruska. Útoky tam spôsobili rozsiahle požiare, povedal agentúre Reuters nemenovaný zdroj z SBU.

13:15 Rusko usporiadalo oslavu Dňa víťazstva v Moskve 9. mája, silne militarizovaný sviatok označujúci koniec druhej svetovej vojny.

12:55 Čečenský náčelník Ramzan Kadyrov je zvyknutý špekulovať o svojom blízkom zániku. Vedci diskutovali o jeho podlomenom zdraví od septembra, keď čečenský vodca zmizol z očí verejnosti, a začali sa šíriť fámy, že je vážne chorý.

12:35 Ukrajinská štátna bezpečnostná služba (SBU) zasiahla v noci 9. mája dva ropné sklady v ruskom Krasnodarskom kraji, uviedol zdroj zasvätený do informácií pre Kyjev Independent.

12:18 Pri stredajších útokoch ruských síl na Ukrajinu boli vážne poškodené dve vodné elektrárne a sú mimo prevádzky. Podľa agentúry Reuters to vo štvrtok uviedla štátna energetická spoločnosť Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o ktoré elektrárne ide.

12:05 Ukrajinský parlament, Najvyššia rada, 9. mája hlasoval za návrh zákona, ktorý zvyšuje pokuty udeľované tým, ktorí sa vyhýbajú mobilizácii.

11:30 Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola a nemecká ministerka rozvoja Svenja Schulze pricestovali do Kyjeva na neohlásenú návštevu 9. mája.

10:58 Ukrajinský parlament vo štvrtok odvolal z funkcie ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského podozrivého z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. Na sociálnej sieti Telegram to oznámil poslanec Jaroslav Železňak, informuje agentúra Reuters.

10:43 Západný vojenský personál, ktorý trénuje ukrajinské jednotky na zemi a nie v krajinách NATO, by mal praktické výhody, povedal litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis pre Guardian v rozhovore zverejnenom 9. mája.

10:29 Ukrajinský parlament vo štvrtok odvolal Olexandra Kubrakova z funkcie podpredsedu vlády pre obnovu Ukrajiny. Na sociálnej platforme Telegram to oznámil poslanec Jaroslav Železňak. Podľa poslanca liberálnej strany Holos sa samotný vicepremiér v sále nenachádzal a nebol tam ani predseda kabinetu Denys Šmyhaľ. Ako pripomína agentúra Reuters, malo ísť o súčasť plánu rozdeliť veľké Kubrakovove ministerstvo na dve. V portfóliu súčasného rezortu obnovy Ukrajiny je aj rozvoj komunít, území a infraštruktúry štátu.

10:00 Ukrajinský nálet na ruskú Belgorodskú oblasť 9. mája zranil osem ľudí, tvrdil guvernér Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov. Ukrajinské úrady to nekomentovali.

9:42 Ukrajina od začiatku rozsiahlej vojny stratila až 8 GWh výroby energie a potrebuje takmer 1 miliardu dolárov na kompenzáciu, uviedol premiér Denys Shmyhal.

9:34 V roku 2023 bolo do Ruska dovezených približne 22 000 internetových komunikačných systémov Gilat SkyEdge. Systémy boli vyrobené v závode v Užhorode na Ukrajine.

9:01 Pri útoku ruského delostrelectva na Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti zahynuli dvaja ľudia a dvaja ďalší boli zranení, informoval 9. mája guvernér Serhij Lysak.

8:40 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 9. máju, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:27 Slovenská finančná zbierka pre českú muničnú iniciatívu vyzbierala dostatok peňazí na nákup 2 692 nábojov pre Ukrajinu, informovala 8. mája ČTK.

8:10 Ukrajinský letecký útok na ruskú Belgorodskú oblasť zranil osem ľudí a poškodil desiatky obytných budov a áut. Na svojom účte na platforme Telegram o tom podľa agentúry Reuters informoval tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

7:43 Útoky spôsobili v oblasti 183 výbuchov, ktoré zasiahli mestá Yunakivka, Esman, Seredyna-Buda, Bilopillia, Znob-Novhorodske, Myropillia, Veľká Pysarivka, Krasnopillia a Shalyhyne.

7:28 Európski lídri potvrdili svoju účasť na nadchádzajúcom mierovom summite po telefonátoch s prezidentom Volodymyrom Zelenským z 8. mája.

7:15 Dovedna sedem ľudí vrátane štyroch maloletých osôb utrpelo v stredu zranenia v dôsledku ruských leteckých útokov na východoukrajinské mesto Charkov, vyplýva z tamojších oficiálnych údajov. Informujú o tom agentúry DPA a Reuters.

6:50 "Musíme zaujať asertívnejší postoj vo svete, ktorý si vyžaduje odolnosť. Ak zoberieme čokoľvek z Putinovho nezákonného vpádu, malo by to byť pochopenie, že váhavosť a minimálna akcia len povzbudia agresorov," povie Cameron podľa skorších zverejnených úryvkov jeho prejav.

6:20 Ukrajinské systémy protivzdušnej obrany zničili 17 z 20 útočných dronov, ktoré Rusko nasadilo na ukrajinské územie. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinské zdroje.

6:02 Indická polícia v stredu zatkla štyroch ľudí napojených na medzinárodnú sieť pašerákov ľudí, ktorí pod falošným prísľubom lukratívneho vzdelania na univerzitách a zamestnania lákala mladých Indov, ktorí mali nakoniec skončiť v boji proti Ukrajine za Rusko. O prípade informovala agentúra Reuters. Indický Ústredný úrad pre vyšetrovanie (CBI) uviedol, že skupina takto zlákala okolo 35 indických mužov.

6:00 Maďarský premiér Viktor Orbán viedol v stredu telefonický rozhovor s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Oznámil to podľa agentúry MTI Orbánov hovorca Bertalan Havasi.

Viktor Orbán
Zobraziť galériu (4)
Viktor Orbán  (Zdroj: TASR/AP Photo/Denes Erdos)

Rusko aj Ukrajina hlásia vzájomné dronové útoky, obete hlásené nie sú

Najmenej osem ľudí utrpelo zranenia v ruskej Belgorodskej oblasti po dronovom útoku, ktorý tamojšia správa pripisuje ukrajinskému letectvu. Gubernátor Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov na sieti Telegram píše o siedmich zranených dospelých a zranenej 11-ročnej dievčine, 37 poškodených vozidlách a niekoľkých bytových domoch. Väčšina škôd pripadá na mesto Belgorod. Ukrajinské letectvo dnes naopak hlási zostrelenie 17 z 20 Ruskom vyslaných dronov nad Odeskou oblasťou.

Iný údajne ukrajinský dronový útok poškodil niekoľko zásobníkov ropy v rafinérii v ruskom Krasnodarskom kraji, informovala dnes agentúra Reuters. Ruské sily údajne šesť prilietajúcich dronov zničili a ich trosky spadli neďaleko dediny asi 60 kilometrov vzdialenej od Ruskom okupovaného Krymu. Ruské pohraničné regióny v súvislosti s ruskou inváziou do susednej krajiny čelia ostreľovaniu a útokom dronov, ktoré ruské úrady pripisujú Ukrajine. Kyjev sa k nim nevyjadruje. Ukrajina sa ruskej vojenskej invázii bráni už viac ako dva roky.

USA pripravujú ďalšie balíky pomoci pre Ukrajinu

"Pracujeme na ďalších balíkoch. Myslím, že môžete očakávať, že sa vrátime do takého tempa, v ktorom sme boli predtým, ako sme mali túto prestávku vo financovaní," povedal Matthew Miller.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu