Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Harabin sa neobáva návrhu na odvolanie

Štefan Harabin
Štefan Harabin

BRATISLAVA - Minister spravodlivosti Štefan Harabin sa neobáva návrhu na odvolanie, pretože ho podľa hovorcu rezortu Michala Jurčiho vníma ako pokus o zachránenie politickej kariéry Vladimíra Palka a spol. a ako snahu zasiahnuť do objektívneho vyšetrenia celého incidentu, keď Ján Čarnogurský zranil nevinného remeselníka.

Podľa ministra nekresťanské úroky, úžeru a vysťahovávanie ľudí spôsobili práve kresťanskí ministri prijatím deravých zákonov a dlhoročnou nečinnosťou polície v mnohých prípadoch. Toto je objektívny fakt, tvrdí minister. Podľa Jurčiho je klamstvo, že by minister Harabin žiadal odvolanie Čarnogurského z postu advokáta.

Treba zdôrazniť, že návrh podal vtedajší vedúci služobného úradu. "Minister sa nemusí za nikoho skrývať a keby to bolo nevyhnutné, dokáže podať návrh aj sám. Ministerstvo žiada iba dôkladné prešetrenie incidentu, pri ktorom pán Čarnogurský zranil nevinného človeka," uviedol. Advokát Čarnogurský ublížil podľa Jurčiho nevinnému remeselníkovi, nie však úžerníkovi alebo konateľovi. Nie je možné útočiť na nezainteresovaných a nevinných ľudí a vyhnúť sa trestu. To by znamenalo, že by advokáti mohli v cudzom dome v záujme svojich klientov napádať, fyzicky útočiť a zraňovať kohokoľvek bez príčiny.

Konzervatívni demokrati Slovenska (KDS) dnes začnú rokovania s ostatnými opozičnými stranami, aby podporili ich návrh na odvolanie ministra spravodlivosti Štefana Harabina. Oznámili to dnes na tlačovej besede Vladimír Palko a František Mikloško. Podľa ich slov je "neprijateľné, aby bol na poste ministra človek, ktorý je najprv nečinný a potom sa ide pomstiť inému za to, že ten nečinný nebol a že mal pravdu".

Podľa Palka vyzbieranie potrebných podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze bude pre opozíciu skúškou demokracie a zároveň verí, že KDH sa postaví za osobu Jána Čarnugurského, a teda ich návrh podporia. Ján Čarnogurský má byť potrestaný za to, že rozmýšľa o dva roky rýchlejšie ako minister Harabin, tvrdí KDS. Obaja poslanci parlamentu dnes poukázali na dva roky starý prípad nezákonného vypratania rodiny, ktorú obhajoval Ján Čarnogurský.

Ten v novembri 2006 vlastnoručne zabránil jednému z robotníkov, aby rodine odmontoval okno, keď ho stiahol za nohu. Za tento skutok v auguste 2007 vedúci úradu ministra spravodlivosti Marián Ševčík dal návrh na Čarnogurského vylúčenie z advokátskej komory. Podľa návrhu Čarnogurský v byte páchal násilie a porušoval domovú slobodu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu