Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Komisia odporučila zmenu zákona pri písaní zamestnania na kandidátkach

Na rezorte vnútra dôjde k žrebovaniu poradovníka politických strán
Na rezorte vnútra dôjde k žrebovaniu poradovníka politických strán (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

BRATISLAVA - Štátna volebná komisia odporučila Ministerstvu vnútra (MV) SR úpravu zákona pri uvádzaní zamestnania na kandidátnych listinách politických subjektov. Skonštatovala to po tom, ako v stredu zaregistrovala kandidátky aj s údajmi o zamestnaní, ktoré podľa predsedu komisie Ladislava Orosza "nie celkom korešpondujú s obvyklým chápaním pojmu zamestnanie". Komisia zároveň apeluje na strany, aby do budúcna v tejto oblasti vychádzali z účelu volebného zákona.

VIDEO Na rezorte vnútra dôjde k žrebovaniu poradovníka politických strán

Na rezorte vnútra dôjde k žrebovaniu poradovníka politických strán. (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán rešpektovala špecifické údaje o zamestnaní aj na základe rozhodnutia komisií z predošlých volebných období. "Mali sme zaujímavú debatu na túto tému. Netýkalo sa to len kandidátnej listiny OĽANO a priatelia, ale aj ďalších, kde boli uvedené údaje o zamestnaní, ktoré nie celkom korešpondujú s obvyklým chápaním pojmu zamestnanie," pripomenul Orosz.

Niektorí kandidáti koalície OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí si na kandidátke uviedli zamestnania ako "bojovník proti mafii", "bojovník proti hazardu" či "poslankyňa parlamentu veriaca v silu ideálov".

VIDEO Štátna volebná komisia zaregistrovala kandidátky všetkých 25 subjektov

Štátna volebná komisia zaregistrovala kandidátky všetkých 25 subjektov (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Členovia komisie sformulovali aj legislatívny podnet pre rezort vnútra, aby zvážil úpravu volebného zákona v časti týkajúcej sa zamestnania. Zákon o podmienkach výkonu volebného práva hovorí, že kandidát musí uviesť zamestnanie, ktoré vykonáva v čase podania kandidátnej listiny, pričom údaj o zamestnaní nesmie obsahovať žiadne vlastné mená alebo ich skratky.

Tankó sa vzdal kandidatúry

Orosz zároveň priblížil, že kandidát Viliam Tankó sa vzdal kandidatúry za Alianciu, jej listina bude mať 149 kandidátov. Tankó bude kandidovať za koalíciu OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí. Orosz tiež informoval, že strana Princíp stiahla troch kandidátov. Konečný počet kandidátov bude teda o štyroch menej ako pri podávaní kandidátok. Predčasné parlamentné voľby budú v sobotu 30. septembra. Volebná kampaň sa začala 9. júna, končí sa 48-hodinovým volebným moratóriom.

Viac o téme: ZmenaVolebná komisiaMinisterstvo vnútra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu