Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Premeny spoločností a zmeny právnej formy má upravovať samostatný zákon

Viliam Karas, minister spravodlivosti
Viliam Karas, minister spravodlivosti (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vnútroštátne i cezhraničné premeny obchodných spoločností a zmeny ich právnej formy má upravovať samostatný zákon. Zároveň sa majú zaviesť nové inštitúty ako cezhraničná premena, cezhraničná fúzia, cezhraničné rozdelenie či cezhraničná zmena právnej formy. Vyplýva to z návrhu zákona o premenách obchodných spoločností a družstiev, ktorý v piatok odobrila vláda.

"Návrhom zákona príde k vyňatiu ustanovení o vnútroštátnych premenách, cezhraničných premenách a zmene právnej formy z Obchodného zákonníka," priblížil rezort spravodlivosti v navrhovanom materiáli. Účelom legislatívneho návrhu je aj transpozícia európskej smernice.

Predkladaná právna úprava zavádza aj novú terminológiu. "Premeny a cezhraničné premeny predstavujú zásadné zmeny v spoločnosti, keď dochádza k transformácii imania spoločnosti, vzniku nových a zániku pôvodných spoločností." uviedlo ministerstvo.

VIDEO Viliam Karas po rokovaní vlády

Viliam Karas po rokovaní vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Čo možno rozumieť pod premenou?

Premenou sa rozumie fúzia (splynutie a zlúčenie spoločností) a rozdelenie spoločností. Cezhraničnou premenou sa rozumie cezhraničná fúzia (splynutie a zlúčenie spoločností) a cezhraničné rozdelenie. "Zmeny právnej formy zahŕňajú zmenu právnej formy a cezhraničnú zmenu právnej formy," podotkol rezort.

Novým inštitútom má byť tzv. odštiepenie. Zodpovedať má čiastočnému rozdeleniu, keď spoločnosť nezaniká a jej časť sa odčleňuje do inej spoločnosti. Tiež tzv. cezhraničné rozdelenie, vyžadované európskou smernicou. Má podporiť cezhraničnú mobilitu spoločností v EÚ. "Ide o také rozdelenie spoločnosti, keď nástupníckou spoločnosťou je novozaložená spoločnosť a je prítomný cezhraničný element v podobe aspoň jednej zúčastnenej alebo nástupníckej spoločnosti zapísanej v inom členskom štáte EÚ," spresnilo ministerstvo.

Cezhraničná zmena právnej formy

Zaviesť sa má aj tzv. cezhraničná zmena právnej formy. Má zahŕňať situácie, keď spoločnosť mení sídlo z jedného členského štátu do druhého a zároveň sa mení aj jej právna forma v súlade s právom štátu po zmene právnej formy.

Účinnosť zákona sa navrhuje od 1. marca 2024.

Viac o téme: PremenyVládaZmenaRokovanie Obchodné spološnosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu