Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

SaS chce pre chov norika muránskeho typu zvolať mimoriadny výbor

Strana SaS
Strana SaS (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

BRATISLAVA - Strana SaS nesúhlasí s presunom koní plemena norik muránskeho typu do Národného žrebčína v Topoľčiankach. Ministrov dotknutých rezortov vyzýva, aby prišli s iným riešením. Strana v tejto súvislosti navrhne aj zvolanie mimoriadneho Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Informovala o tom Ivana Nittmannová z komunikačného oddelenia SaS.

Podľa SaS sa chránené plemeno koňa stalo po presune národných parkov pod gesciu Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR rukojemníkom v spore dvoch ministrov."Presunom parkov tak vznikla absurdná situácia, keď nehnuteľnosti spravuje jeden rezort, ale kone a ľudia patria pod iný. Ministerstvá sa však nevedia dohodnúť, kto bude chov koní a zamestnancov financovať," skonštatovala tímlíderka strany pre pôdohospodárstvo Jarmila Halgašová. SaS vidí riešenie situácie v prevzatí chovu norika muránskeho typu rezortom životného prostredia.

Archívne video: Budaj: Envirorezort podporuje vyhlásenie Národného parku Podunajsko

Budaj: Envirorezort podporuje vyhlásenie Národného parku Podunajsko (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)


Proti je aj Mičovský 

Proti zámeru presunúť kone z Muránskej planiny do národného žrebčína sa postavil aj bývalý minister pôdohospodárstva a súčasný nezaradený poslanec Národnej rady SR Ján Mičovský. "Rozhodnutie rezortu pôdohospodárstva o premiestnení jeho chovu z domovskej Muránskej planiny do Topoľčianok nemôžem hodnotiť inak ako predovšetkým neúctu voči samotnému zvieraťu, ktoré je neoddeliteľne spojené s touto krásnou planinou," skonštatoval v stanovisku. Kone prispôsobené na potreby lesníctva totiž nie je podľa jeho slov možné vychovávať na nížinách.

Presun stáda norika muránskeho typu z Veľkej lúky na Muránskej planine do Národného žrebčína v Topoľčiankach oznámilo tento týždeň Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Rezort argumentuje, že MŽP po prevode majetkov do Správy národného parku (NP) Muránska planina neprevzalo kone ani personál, ktorý sa o ne stará.

Envirorezort nesúhlasí

Envirorezort avizoval, že presadzuje pokračovanie celoročného chovu norika muránskeho typu na Muránskej planine a presun koní nepovažuje za dobré riešenie. Správa NP Muránska planina podľa ministerstva prevzala do správy stajne a zaviazala sa ich opraviť a bezplatne poskytovať štátnemu podniku na celoročný chov. Na udržanie chovu chce národný park prispievať aj finančne sumou 200.000 eur ročne.

Kone plemena norik muránskeho typu sú špeciálne vyšľachtené na prácu v náročnom lesnom teréne a pri lesných prácach, ktoré umožňujú starostlivosť o lesy. Ako šľachtiteľský chov bol norik muránskeho typu uznaný v roku 1995, tradícia jeho chovu na Muránskej planine siaha do roku 1950.

Samosprávy z Muránskej planiny nesúhlasia s presunom norika muránskeho typu

Samosprávy z Muránskej planiny nesúhlasia s presunom stáda koní plemena norik muránskeho typu z Veľkej lúky do Národného žrebčína v Topoľčiankach. Zachovanie chovu na území národného parku žiada aj Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK). Na tlačovej konferencii v obci Muráň to vo štvrtok uviedli podpredseda BBSK Roman Malatinec spoločne so starostami a primátormi z regiónu.

Samosprávy z okolia Muránskej planiny žiadajú Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, aby zastavilo presun norika muránskeho typu do národného žrebčína. Vedenie rezortov pôdohospodárstva a životného prostredia vyzývajú na komunikáciu a zachovanie chovu na Muránskej planine. "Chceme varovať pred chybným a nerozvážnym krokom, ktorý bude mať dôsledky pre tento región," uviedol Malatinec. Ako dodal, chov norika muránskeho typu považujú ľudia žijúci na Gemeri za svoje kultúrne dedičstvo.

Chov má dlhú tradíciu

Proti presunu norika muránskeho typu do národného žrebčína sa postavili zástupcovia samospráv z Muráňa, Revúcej či Tisovca. Starosta obce Muráň Roman Goldschmidt pripomenul, že chov koní na Muránskej planine má viac ako 70-ročnú tradíciu a v minulosti si prešiel viacerými zložitými obdobiami. "A teraz máme doplácať na chyby a nekomunikáciu dvoch ministrov. Doplácajú na to obyčajní ľudia, ktorí sa o kone starajú a aj celý región," skonštatoval Goldschmidt.

Presun stáda norika muránskeho typu z Veľkej lúky na Muránskej planine do Národného žrebčína v Topoľčiankach oznámilo tento týždeň MPRV. Argumentuje, že envirorezort po prevode majetkov do Správy Národného parku Muránska planina neprevzal kone ani personál, ktorý sa o ne stará. Lesy SR tvrdia, že medzi nimi a národným parkom nedošlo k podpisu dohody o zabezpečení chovu koní a právnym úkonom, ktoré by mu umožnili využívať pozemky a stavby na Veľkej lúke.

Viac o téme: Ohrozený druhSaSMuránska planinaKôň Norik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu