Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

VOĽBY 2020 Slovensku hrozí vláda krajnej pravice: Renomovaný britský denník varuje pred Kotlebom

Zahraničný Independent si všíma preferencie extrémistickej ĽSNS. Zobraziť galériu (3)
Zahraničný Independent si všíma preferencie extrémistickej ĽSNS. (Zdroj: reprofoto independent.co.uk, Gettyimages.com)

LONDÝN - Predvolebné dianie na Slovensku nie je niečo, čo sledujú vyhrádne domáci občania. Nadchádzajúce februárové voľby sú témou aj v zahraničí, kde si všímajú aj výsledky posledných prieskumov. Zahraničné médiá sa zaujímajú aj o stranu Mariana Kotlebu Kotlebovci-Ľudová strana Naše Slovensko.

O rastúce preferencie strany sa začal zaujímať britský denník Independent. Ten ĽSNS charakterizuje ako stranu, ktorá šíri nenávisť voči židom, moslimom, migrantom a uctieva bývalého prezidenta prvého Slovenského štátu Jozefa Tisa, ktorý bol neskôr za svoje zločiny popravený.

Marian Kotleba
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Ďalšia krajina EÚ s krajnou pravicou

Denník predpokladá, že Slovensko sa môže stať s jednou z ďalších krajín EÚ, ktorá sa dostane pod nadvládu krajnej pravice, pod ktorou chápe ĽSNS. Vychádzajú pritom z posledných prieskumov, ktoré stranu posadili na druhé miesto hneď po Smere-SD. Druhé miesto začala obsadzovať v decembrových číslach a presunula sa tak z piateho v roku 2016, kedy sa prvýkrát dostala do parlamentu.

Britský Independent píše o náraste preferencií Kotlebovej ĽSNS
Zobraziť galériu (3)
Britský Independent píše o náraste preferencií Kotlebovej ĽSNS  (Zdroj: reprofoto Independent.co.uk)

"Politická strana vyzýva na založenie milícií na boj proti fiktívnemu "cigánskemu teroru", znovuzavedenie brannej povinnosti a oslavu slovenského fašistického štátu z obdobia druhej svetovej vojny," píše Independent. Kotleba mal podľa denníka vyhlásiť, že židia žijúci na Slovensku "vnútorne otravujú všetko, čo je slovenské" a že "žijú na našom území výlučne vďaka milosrdnosti slovenského národa,".

Súdny proces, ktorý stranu nerozpustil

Médium tiež pripomína súdny proces z apríla minulého roka, kedy Najvyšší súd zamietol obžalobu na rozpustenie strany z dôvodu "extrémistickej strany s fašistickými tendenciami". Tento rozsudok by ju urobil nezlučiteľnou so slovenskou ústavou. Súd napokon povedal, že neexistuje dôvod na rozpustenie strany, pretože jej existencia bezprostredne neohrozuje demokraciu. Obžalobu pritom vypracoval generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Independent spomenul aj to, že strana počas posledných rokov prešla "imidžovou" zmenou, kedy sa vyzliekli z uniforiem polovojenského štýlu a začali rétorickým spôsobom hlásať nenávisť voči židom, migrantom a moslimom.

Viac o téme: ĽSNSMarian KotlebaIndependent
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu