Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Najväčšia astronomická udalosť za posledných 150 rokov: Už DNES nastane krvavý Mesiac

Po 150 rokoch budeme svedkami Krvavého Mesiaca Zobraziť galériu (3)
Po 150 rokoch budeme svedkami Krvavého Mesiaca (Zdroj: NASA, YouTube/NASA)

BRATISLAVA – Dnes v noci budeme svedkami najvýnimočnejšej astronomickej udalosti, ktorú vedci prirovnávajú k zatmeniu modrého krvavého Mesiaca. Po 150 rokoch v posledný januárový deň na vlastné oči uvidíme, ako splynú tri neuveriteľné javy do jedného Krvavého mesiaca.

Na prelome januára a februára sa odohrá výnimočná udalosť, ktorá vyráža dych aj samotným vedcom a astronómom. Mesiac na oblohe bude v jeden moment super, modrý a zároveň krvavý. Prelínanie týchto troch fáz budeme možné pozorovať už dnes, 31. januára.

VIDEO: Sledujte úplné zatmenie Mesiaca NAŽIVO

SUPERMESIAC

Tento astronomický jav sme už v tomto mesiaci zažili. Supermesiac je jav, kedy je v jedenej fáze mesiac v splne a zároveň sa nachádza najbližšie k Zemi. Pri tomto jave na môže zdať, ako keby bol mesiac „na dosah ruky.“ Supermesiac sme mohli pozorovať 30. januára o piatej hodine podvečer.

Po 150 rokoch budeme
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: NASA, YouTube/NASA)

MODRÝ MESIAC

Prívlastok modrý má len prenesený význam. V skutočnosti sa pod týmto pojmom myslí astronomický jav, kedy sa v jednom kalendárnom mesiaci udejú dva mesačné splny. Prvé sme moli pozorovať 1. januára. Druhé bolo dnes, 31. januára o 16:41 hodine.

Modrý Mesiac bude pozorovateľný z každého kúta Zeme.

Zatmenie Mesiaca je prírodný úkaz, ktorý nastáva vtedy, ak sa Slnko, Zem a Mesiac dostanú do jednej priamky a zemský tieň dopadne na Mesiac.

NASA zverejnila mapu miest, kde možno pozorovať dnešné úplné zatmenie Mesiaca
Zobraziť galériu (3)
NASA zverejnila mapu miest, kde možno pozorovať dnešné úplné zatmenie Mesiaca  (Zdroj: NASA, YouTube/NASA)

KRVAVÝ MESIAC

Tretia fáza krvavého Mesiaca nadväzuje na predošlý jav modrého Mesiaca. Ide o výnimočný jav, kedy Mesiac v období opakovaného zatmenia získa krvavé sfarbenie. Tento jav je zo všetkých najjedinečnejší a 31. januára budeme jeho svedkami. Na Slovensku ho uvidíme len krátko. Vedci sa domnievajú, že Slováci ho budú môcť spozorovať len v jeho menej viditeľnej fáze, kedy bude vystupovať z polotieňa.

Ak si chcete tieto výnimočné astronomické javy zvečniť, náš fotograf vám poradí, ako na to. Ján Zemiar odporúča uprednostniť fotoaparát pred smatfónom. Tvrdí, že Mesiac je možné fotografovať aj cez mobil, no nemal by chýbať statív. Bez statívu môže byť obraz roztrasený a pri zoomovaní by to mohol byť problém. Fotograf odporúča použiť objektív. „Vzhľadom na to, že Mesiac je ako jasná bodka, máloktorý mobil dokáže zoomovať taký detail bez pridaného objektívu,“ radí Zemiar, ktorý viac odporúča použiť fotoaparát. „Na foťáku si možno nastaviť rýchlosť expozície a dá sa nasadiť aj teleobjektív. Rýchlosť uzávierky by mala byť veľmi krátka a clona, čiže hĺbka ostrosti by mala byť vysoká kvôli kresbe detailov na Mesiaci,“ dodal fotograf. 

Viac o téme: Foto: NASA Video: YouTube/NASAYouTube/Griffith Observatory
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu