Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ľudia zo zhorenej ubytovne: Sľúbili ste nám peniaze!

„Dali nám takéto lístky a za ne si môžeme kúpiť len potraviny,“ ukazuje Viera Facunová (42). Zobraziť galériu (7)
„Dali nám takéto lístky a za ne si môžeme kúpiť len potraviny,“ ukazuje Viera Facunová (42).

KYSUCKÉ NOVÉ MESTO - Sociálne slabé rodiny, ktoré obývali zhorenú ubytovňu, mesto ubytovalo v bývalých jasliach a šiestich bytoch. „Je tu celkom pekne a čisto. Je to lepšie, ako sme mali,“ hovoria nadšene, no od mesta očakávajú väčšiu pomoc.

„Sľúbili nám peniaze a nič sme nedostali. Kde sú?“ pýta sa za všetkých Roman Štrkáč (32). Polícia a hasiči už ukončili hľadanie obetí na zhorenisku. Našli deväť mŕtvych tiel.

Zástupkyňa primátora mesta Jana Svrčková prisľúbila, že každej rodine dá mesto finančnú hotovosť. „Uvažujeme im dávať postupne po 500 korún. Naraz im veľa dať nemôžeme, lebo to hneď minú,“ vraví J. Svrčková. Dotknutí obyvatelia sú ale netrpezliví. „Dali nám len 70-korunové lístky a za ne si môžeme nakúpiť len potraviny. Nemáme však ani mydlo, ani šampón,“ tvrdí zachránená Jarmila Facunová (41). „Povedali nám, že do pondelka tu môžeme bývať a potom sa uvidí...“ hovorí ďalej.

Mesto poskytlo všetkým aj oblečenie a stravu trikrát denne. Polícia a hasiči v sobotu ukončili pátranie po 11 nezvestných v ruinách ubytovne. „Našli sme deväť obhorených tiel, to znamená, že dve osoby sú nezvestné. Obhliadka je už ukončená. Je vylúčené, aby sa tieto osoby nachádzali v požiarisku,“ uviedol riaditeľ žilinskej polície František Posluch. Podľa výsledkov vyšetrovania požiar nebol založený úmyselne.

Oheň sa začal šíriť v piatok po polnoci. Počtom mŕtvych sa tragédia zaradila medzi najväčšie nešťastia na Slovensku za ostatné roky.

VLÁDA RODINÁM

Vláda pomôže mestu s vybudovaním nového útulku. Podľa ministerky V. Tomanovej by mohol byť hotový do konca roka. Takisto prisľúbila, že začiatkom týždňa dostanú rodiny obetí peniaze na pohreb - každá po 25-tisíc korún.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu