Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

POZOR! Slovensko zasiahnu silné búrky: Počasie bude ako na hojdačke, výnimkou budú iba tieto kraje

Západ Slovenska by v nadchádzajúcich hodinách mali zasiahnuť prehánky a búrky
Západ Slovenska by v nadchádzajúcich hodinách mali zasiahnuť prehánky a búrky (Zdroj: meteologix.com/imeteo.sk)

BRATISLAVA – Slnečné a bezzrážkové počasie na teraz končí. Od dnešného dňa by podľa meteorológov mala nastať výrazná zmena a nestabilita v počasí. V tomto prípade ale nepôjde o výraznú zmenu v teplotách ale o výskyt početných prehánok a búrok.

Búrky sa objavia na západe Slovenska už dnes, v poobedňajších hodinách, informuje imeteo.sk a budú už letného charakteru z dôvodu prúdenia teplého a vlhkého vzduchu na naše územie. Tlaková níž prinesie prehánky, lokálne aj búrky a pri polooblačnej až oblačnej oblohe vydrží tento charakter počasia na našom území až do utorka 7. mája. Maximálne denné teploty sa budú pohybovať od 18 do 25 stupňov Celzia, na niektorých miestach až do 27 stupňov Celzia, informuje Počasie a Radar.

Odborník na etiketu Ladislav Špaček prehovoril Slovákom do duše: TOTO na návšteve NEROBTE! (Zdroj: RTVS)

V centre spomínanej tlakovej níže so stredom nad Nemeckom bude západ a stred Slovenska, kde sa prívalový dážď a búrky môžu vyskytnúť najčastejšie. Výnimku bude tvoriť iba Prešovský a Košický kraj, kde sa prehánky vyskytnú s najväčšou pravdepodobnosťou až v nedeľu. Napriek tomu ale počasie na východe Slovenska bude stabilnejšie a úhrn zrážok bude menší. Nebezpečné sprievodné javy meteorológovia neočakávajú, na väčšine územia ale zosilnie vietor v nárazoch až do 60 km/h a úhrn zrážok by mohol dosiahnuť 20 mm.

Podobný charakter počasia možno očakávať aj najbližší víkend. Prevládať by mala oblačná obloha a miestami sa naďalej môžu objaviť prehánky, lokálne aj búrky. Denné maximálne teploty aj počas víkendu môžu vystúpiť až do +25 stupňov Celzia. Podľa niektorých modelov by budúci týždeň ale malo dôjsť aj k výraznejšiemu ochladeniu, z mierneho nadpriemeru do normálneho priemeru, prípadne by teploty mohli klesnúť aj nižšie.

Viac o téme: JarPočasieBúrkyTlaková nížPrehánky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu