Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Požiar ubytovne: Išlo o rasovo motivovaný útok?

Pri požiari ubytovne prišlo o život najmenej sedem ľudí. Zobraziť galériu (6)
Pri požiari ubytovne prišlo o život najmenej sedem ľudí. (Zdroj: TASR)

KYSUCKÉ NOVÉ MESTO - Viacerí ľudia z Kysuckého Nového Mesta tvrdia, že požiar miestnej sociálnej ubytovne nevznikol náhodou, ale že išlo o rasovo motivovaný útok.

V ubytovni totiž žilo aj množstvo Rómov. Polícia i hasiči naopak úmyselné zavinenie požiaru, pri ktorom dnes prišlo o život najmenej sedem ľudí, vylúčili.

Asi 40-ročný Róm, ktorý nechcel prezradiť svoje meno, ČTK tvrdil, že nedávno vyhoreli v meste dva rómske byty. "Určite to zapálili úmyselne," vyhlásil muž. Oheň mali podľa neho založiť priaznivci hnutia skinheads.

Zásah hasičov v objekte ohradenom policajnými páskami sledovali asi tri stovky miestnych ľudí. Ešte pred tým, ako ich podvečer rozohnal dážď, sa medzi nimi šírila napríklad informácia, že v ubytovni boli zablokované únikové dvere a preto ľudia museli i s deťmi vyskakovať z okien. Z vyše 80 ľudí, ktorí bývali v ubytovni, bola údajne asi polovica Rómov, ktorí sú mnohokrát terčom rasovo motivovaných útokov.

Polícia úmysel pri založení požiaru zatiaľ nepripustila. "Predbežnou ohliadkou požiarny technik vylúčil úmyselné zavinenie požiaru," povedala ČTK žilinská policajná hovorkyňa Jana Balogová.

"Neverím tomu, ani to tak nevyzerá," potvrdila na mieste nešťastia policajné informácie aj ministerka práce Viera Tomanová. Novinárom povedala, že dopoludnia hasiči prezreli požiarovisko so psami, ktorí sú schopní rozoznať zápalné látky a benzín, a nič podozrivé nenašli.

Hasiči okolo pol siedmej večer prerušili pátranie po obetiach požiaru v sociálnej ubytovni v Kysuckom Novom Meste, pri ktorej zomrelo najmenej sedem ľudí a viacerí sa zranili. V pátraní po ďalších prípadných obetiach budú hasiči pokračovať v sobotu približne od ôsmej hodiny ráno. ČTK to povedala žilinská policajná hovorkyňa Jana Balogová.

Veliteľ požiarneho zásahu pre ČTK dodal, že v noci budú zhorené ruiny strážiť policajti a kontrolovať, či sa neobnoví požiar. Ešte krátko pred šiestou večer sa totiž zo zrútenej budovy miestami šíril dym.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu