Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V zhorenisku ubytovne našli siedmu obeť

Ubytovňu pre sociálne slabšie rodiny zachvátil v noci na piatok požiar. V budove zhoreli podľa predbežných informácií štyria ľudia. Zobraziť galériu (7)
Ubytovňu pre sociálne slabšie rodiny zachvátil v noci na piatok požiar. V budove zhoreli podľa predbežných informácií štyria ľudia. (Zdroj: TASR)

KYSUCKÉ NOVÉ MESTO - Počet obetí požiaru, ktorý dnes v noci zachvátil ubytovňu v Kysuckom Novom Meste, sa zvýšil na sedem, päť osôb je stále nezvestných, uviedla to televízia TA3 v priamom vstupe z miesta tragédie.

Slovenský premiér Robert Fico, ktorý už prišiel na miesto nešťastia, uviedol pre TA3, že spolu s ministerkou práce, sociálnych vecí a rodiny Vierou Tomanovou sa podrobne oboznámia s okolnosťami požiaru, informovať budú o nich vládu, ktorá bude o tom v krátkom čase rokovať a ak to bude nevyhnutné, aj pomáhať v rámci možností.

V ubytovni žilo 82 ľudí, ktorí tak prišli o strechu nad hlavou. Viacerí ľudia utrpeli zlomeniny, pretože vyskakovali pred ohňom z okien. Rovnakým spôsobom sa snažili zachrániť aj svoje deti, pričom viacerí unikli pred plameňmi a hustým dymom len polonahí.

Záchranári evakuovali z trosiek zatiaľ 64 ľudí. Deväť ľudí sa zranilo, s popáleninami ich hospitalizovali v nemocniciach v Čadci a Žiline, kde neskôr troch prepustili domov. Desať ľudí zostáva stále nezvestných. Viacerí ľudia utrpeli zlomeniny, pretože pred ohňom vyskočili z okien. Rovnakým spôsobom sa snažili zachrániť aj svoje deti. Niektorým v plameňoch zostal celý majetok.

Piati zranení ležia v nemocnici v Čadci. Podľa primára traumatológie Romana Jablonického majú traja vážne poranenia, ktoré sú kombináciou popálenín a zlomenín. Staršia žena si pri úteku zlomila chrbticu, ďalšia má zlomenú panvu a vo vážnom stave je aj muž so zlomeninami a popáleninami na tretine tela.

Zatiaľ nie je jasné, koľko ľudí sa v čase požiaru v ubytovni nachádzalo, a preto nemusí byť počet obetí konečný. Príčina požiaru zatiaľ nie je známa.

Plamene zachvátili ubytovňu poskladanú z viacerých unimobuniek, ktorú mesto postavilo pre sociálne slabšie rodiny. Po požiari sa časť ubytovne zrútila, pričom pod jej troskami zostali pochovaní viacerí obyvatelia.

V požiarisku našli päť obhorených tiel. "Po ostatných nezvestných zatiaľ pátrame. Konečný počet obetí bude známy až po dôkladnom prehľadaní požiariska," povedala žilinská policajná hovorkyňa Jana Balogová.

Ubytovňu postavilo mesto v roku 2004. Podľa Rómov, ktorí v nej bývali, ide o rasovo motivovaný útok. Minulý týždeň v sobotu sa totiž obyvateľom ubytovne údajne niekto vyhrážal. Mesto to naopak poprelo, požiar podľa neho mohol vzniknúť nedodržaním bezpečnostných predpisov. Rasovo motivovaný útok zatiaľ podľa Balogovej vylúčila aj polícia.

V súčasnosti záchranári prehľadávajú ruiny časti ubytovne, ktorá sa úplne zrútila, pomocou žeriavu a psa so špeciálnym výcvikom. Požiar hasiči naďalej dohášajú, výšku predbežných škôd zatiaľ nespresnili.

Požiar podobnej ubytovne hasiči likvidovali na jar minulého roka v Banskej Bystrici. V ubytovni Kotva vtedy vzbĺkol oheň dva razy v priebehu troch dní a zničil majetok za milión korún. Samosprávy tento typ sociálnych bytov využívajú pomerne často pre ich nízke ceny. Ďalšie podobné ubytovne sú napríklad vo Fiľakove, kde ich nezničil požiar, ale časť rozobrali ich nájomníci.

Obyvateľom našli prechodný domov


Podľa zástupkyne primátora Kysuckého Nového Mesta Jany Svrčkovej, Mestský úrad v Kysuckom Novom Meste umiestnil obyvateľov bytovky do náhradných priestorov. "Najprv sme zabezpečili ubytovanie pre obyvateľov, ktorí majú v Čadci trvalý pobyt a pre najpočetnejšie rodiny," povedala zástupkyňa primátora. Ako ďalej uviedla, do šiestich jednoizbových bytov umiestnili najpočetnejšie rodiny, ostatní majú dočasné ubytovanie v budove bývalých detských jaslí.

Krízový štáb rozdeľuje medzi obete požiaru šatstvo, jedlo aj peniaze. "Musíme im dať nejakú hotovosť, lebo sú medzi nimi rodiny s malými deťmi," uviedla Svrčková. Spolupatričnosť s ľuďmi z vyhorenej ubytovne prejavili hmotnou pomocou nielen Čadčania, ale aj ľudia z celého Slovenska. "Patrí vďaka všetkým, ktorí prejavili ochotu pomôcť," povedala Svrčková. Popoludní by mal zasadať krízový štáb, ktorý by rozhodol o ďalšom postupe.

Na traumalotologickom oddelení v žilinskej nemocnici leží momentálne len jeden pacient s trieštivou zlomeninou lakťa, jeho stav je stabilizovaný, informovala riaditeľka NsP v Žiline Daniela Bekeová. V nemocnici v Čadci hospitalizovali aj jeden manželský pár. Zranenia utrpeli po skoku z okna.

Pozostalí dostanú príspevok od štátu


Pozostalí obetí požiaru v sociálnej ubytovni v Kysuckom Novom Meste dostanú od štátu príspevok na pohreb, mestu okrem toho vláda možno prispeje na výstavbu novej ubytovne pre sociálne odkázaných. Novinárom to dnes na mieste nešťastia, kde po nočnom požiari zahynulo najmenej šesť ľudí, povedali ministerka práce Viera Tomanová a premiér Robert Fico.

"Zabezpečím, aby prišli peniaze (na pohreb) príbuzným, ktorí zostali bez zdrojov," povedala Tomanová. Pozostalí by mali na každú obeť dostať 25.000 korún. Ministerka ďalej prisľúbila mestu, že mu poskytne peniaze na pokrytie základných potrieb pre ľudí, ktorí po požiari zostali bez ubytovania. Mesto doteraz obyvateľom zhorenej ubytovne poskytlo náhradné ubytovanie, šatstvo a základné potraviny.

O ďalších peniazoch na výstavbu nových sociálnych bytov podľa Fica ešte bude rozhodovať vláda. "Ak mesto nájde vhodný objekt, ktorý by sme vedeli zrekonštruovať pre tento účel, určite urobíme všetko pre to (...), aby ľudia na Vianoce mali strechu nad hlavou," doplnila Tomanová.

Najväčšie nešťastia na Slovensku za posledné roky >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu