Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Slovensko zasiahla veterná smršť!

Veterná smršť v Bratislave. Zobraziť galériu (19)
Veterná smršť v Bratislave.

BRATISLAVA - Búrka sprevádzaná silným vetrom zasiahla vo štvrtok podvečer Bratislavu a okolité oblasti.

Na mnohých miestach popadali na cesty stromy, strhlo strechy niekoľkých domov a stalo sa viacero dopravných nehôd. Podľa predbežných informácií od polície a hasičov neutrpel nikto zranenia.

Búrka spôsobila zastavenie premávky na hlavnej železničnej trati medzi Bratislavou a Kútmi. Nefungovalo ani spojenie s Viedňou po oboch prístupových trasách kvôli problémom v Rakúsku. Neprejazdný je aj hlavný ťah medzi Trnavou a Žilinou, pretože popadané stromy zablokovali trať pri Brestovanoch za Trnavou, ako aj medzi Považskou Bystricou a Považskou Teplou. Vlaky nejazdia ani na jednokoľajke Trnava - Kúty. Železničiari zatiaľ nevedia, koľko času si vyžiada odstránenie následkov počasia, povedal TASR hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Miloš Čikovský.

Na Prístavnom moste v Bratislave sa podvečer prevrátil kamión, pre ktorý museli odkloniť dopravu smerom na most Apollo. Pred 19. hodinou sa na diaľničnom obchvate vytvárali rozsiahle zápchy, preplnený bol aj most Apollo. Na Vajnorskej ulici sa zrútila časť nadstavby na budove. V dôsledku silnej víchrice skončilo jedno auto v okolí Námestia hraničiarov v bratislavskej Petržalke v Chorvátskom ramene.

Popadané stromy a konáre zablokovali na niektorých miestach trolejbusovú dopravu. Podľa informácií dispečingu Dopravného podniku Bratislavy stáli trolejbusy na Palisádach, na Mudroňovej, Búdkovej a Hroboňovej ulici. Na Žilinskej ulici spadol na trolejové vedenie kábel, doprava bola vyradená približne na hodinu.

V Pezinku a Senci potrvá odstraňovanie následkov silnej búrky do rána, informovalo TASR Operačné stredisko Hasičského a záchranného zboru v Pezinku. Vietor povyvracal na mnohých miestach stromy, popadali aj elektrické stĺpy. V Bernolákove vietor odtrhol strechu budovy, podobný prípad zaznamenali aj v Rovinke.

Podľa službukonajúceho meteorológa Slovenského hydrometeorologického ústavu prechádza Slovenskom studený front, sprevádzaný búrkami a nárazovým vetrom. V Bratislave dosiahol vietor v nárazoch maximálnu rýchlosť 34 metrov za sekundu, teda približne 122 kilometrov za hodinu.


TRNAVA: Víchrica vyvrátila 140 stromov

Víchrica s dažďom, ktorá sa prehnala Trnavským krajom večer okolo 18:00, vyvrátila do 20:00 dovedna 140 stromov. Strhávala aj elektrické vedenia. Ako uviedol pre agentúru SITA hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave Ivan Peťko, prvý prípad mali nahlásený neďaleko obce Brodské v okrese Senica tesne pred 18:00, kde spadol strom na cestu. "V nasledujúcich minútach silný nárazový vietor zasiahol prakticky celé územie kraja," povedal Peťko. "Hasiči sprejazdňovali cesty, odstraňovali stromy zo striech rodinných domov a železničných koľajísk i nebezpečne naklonené stromy," dodal. Hovorca potvrdil, že v okresoch Piešťany, Hlohovec a Trnava naďalej pracujú hasičské jednotky na odstraňovaní následkov veternej smršte. Zatiaľ neevidujú žiadne zranenia.


Cesta z hraničného priechodu Kúty je úplne uzavretá

BRATISLAVA - Pre popadané stromy po silnej víchrici je úplne uzavretá cesta z hraničného priechodu Kúty s Českou republikou až po Lozorno, informovala agentúru SITA bratislavská krajská policajná hovorkyňa Alena Toševová. Popadané stromy na ceste sú aj na horskom priechode Pezinská Baba, cesta je však prejazdná. Víchrica narobila škody na viacerých miestach v kraji - poškodila strechy i vozidlá. Ako povedala Toševová, polícia nasadila do služby viac policajtov, aby mohli rýchlejšie objasniť nehody, ktoré sa stali počas búrky a usmerniť premávku.


BYTČA: Vietor strhol strechu, pováľal stromy a prerušil elektrinu

Obyvateľov Bytče dnes prekvapil prudký vietor, po ktorom nasledoval dážď. Mesto podvečer zostalo bez elektriny, vietor strhol strechu na štadióne, poškodil strechu benzínovej pumpy, povytŕhal zasklenie na viacerých balkónoch, polámal mnohé stromy a pováľal popolnice. Škody likvidovali hasiči. Hovorkyňa žilinskej polície Jana Balogová pre agentúru SITA povedala, že zavalená bola aj časť cesty medzi Žilinou a Martinom pri Strečne, kde bol prejazdný len jeden pruh.


Cestná premávka v Trenčianskom kraji je obmedzená

TRENČÍN - V Trenčianskom kraji je od 18.55 h neprejazdná cesta I/50, a to v Mníchovej Lehote, okres Trenčín, kde je spadnutý strom a stala sa tu aj dopravná nehoda, v obci Hradište, okres Partizánske, kde je spadnutý strom, cez vrch Machnáč, kde je spadnutý strom. Uzavretá je i cesta I/61 v obci Bierovce, okres Trenčín, kde je takisto spadnutý strom. Na diaľnici D1 žiada polícia vodičov kamiónov, aby nejazdili v úseku od Hornej Stredy po Považskú Bystricu a opačne, pretože v uvedenom úseku je silný nárazový vietor môže tu dôjsť k prevráteniu návesu resp. prívesu. Jeden prevrátený príves tu už zistili. TASR o tom informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trenčíne.


V Nitre a okolí vyvrátil silný vietor niekoľko mohutných stromov

NITRA - Výdatný dážď s poryvmi vetra s rýchlosťou 18 metrov za sekundu, čo je asi 60 km/h, zasiahol Nitru, Šaľu, Vráble a obce v okolí týchto miest krátko pred devätnástou hodinou. Búrka trvala necelých pätnásť minút, no za sebou zanechala niekoľko polámaných a vyvrátených stromov, polámané konáre a mnohé cesty zaliali prívaly vody. "Na komunikácie v Nitre, Šali a vo Vrábľoch strhol silný vietor niekoľko starých mohutných stromov. Stromy spadli v Nitre na Napervillskú a Novozámockú ulicu, na komunikácie v obciach Žitavce a Dyčka, v Šali, Dlhej nad Váhom i na iných miestach. Do odpratávania spadnutých stromov a polámaných konárov sa pustili aj mnohí obyvatelia obcí. Pri obci Žirany na známej rýchlostnej ceste 65/1 spájajúcej Nitru so Zlatými Moravcami obmedzil spadnutý strom čiastočne premávku. Hasiči prekážku v krátkom čase odstránili. Záchranári ani polícia v čase niekoľkominútovej víchrice nezaznamenali vážnu dopravnú nehodu ani zranenia osôb.

Búrka vo Viedni zabila dvoch ľudí >>


Dnešné búrky predpovedali meteorológovia v súvislosti s očakávaným studeným frontom. Cez víkend a na budúci týždeň by sa podľa nich malo ochladiť. Teploty v uplynulých dňoch sa na juhozápade Slovenska pohybovali nad 30 stupňov Celzia, v Bratislave a Hurbanove padli sedemročné teplotné rekordy platné pre dnešok.

Aj vy máte fotografie alebo videá veternej smršte? Pošlite nám ich na adresu: tip@novycas.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu