Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Desivé svedectvá o praktikách v Galante: FOTO Za múrmi tohto centra sa mali diať ohavnosti!

Za múrmi tohto zariadenia sa mali diať nechutnosti Zobraziť galériu (6)
Za múrmi tohto zariadenia sa mali diať nechutnosti (Zdroj: Jan Zemiar)

GALANTA - Prípad zneužívania 14-ročného dievčaťa pracovníkom resocializačného zariadenia v Galante otriasa Slovenskom. Zarážajúce je, že o desivej udalosti sa vedelo už skôr. Dievčina, ktorá tvrdí, že bola sexuálne zneužívaná, prehovorila už pred rokom. Prinášame vám jej spoveď. Nie je ale sama, o otrasných skúsenostiach sa rozhovorili aj ďalší.

Natália sa v 14-tich rokoch dostala do zlej partie, začala užívať marihuanu a pervitín, následne sa dostala do resocializačného zariedenia v Galante. "Prvý mesiac, čo som tam bola, bol tam jeden terapeut, ktorý bol preliečený narkoman. Myslela som si, že je v pohode a že nám chce pomôcť. Lenže raz večer prišiel za mnou na izbu, zavolal ma, nech s ním idem na cigu. Potom sme sa vrátili na izbu a vyspala som sa s ním," začala s opisom svojich zážitkov Natálka pre televíziu a so šokujúcou výpoveďou pokračovala. Terapeut jej za spoločne strávenú noc sľúbil výhody. "Presne si to pamätám, povedal mi, že bude chodiť bohatý Ježiško," spomína dievčina. 

vchod do resocializačného zariadenia v Galante
Zobraziť galériu (6)
vchod do resocializačného zariadenia v Galante  (Zdroj: Jan Zemiar)

Desivé svedectvá o praktikách
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

O nechutnostiach sa dozvedela Natálkina mama

O svojich skúsenostiach Natálka rozpovedala mame. "Keď mi to oznámila, celá zhrozená som volala riaditeľovi, že čo to má znamenať, že ako je to vôbec môžné. Oni okamžite sadli do auta a prišli k nám domov do Piešťan," povedala Natálkina mama. "Nerobte to, lebo by sme mali zlé meno. Uhovorila ma doslova s plačom, s prosíkaním, že riaditeľ dá celú túto vec do poriadku, čo sa vôbec nestalom," vyznala sa nešťastná mama dievčaťa. Dcéru musela do centra vrátiť, nakoľko to mala nariadené súdom. Natálkin otčim tvrdí, že dievčaťu v centre robili dokonca tehotenské testy.  

Natália opísala scénu z výletu, na ktorom sa zúčastnili vlani. Podľa jej slov terapeut bol na izbe s tromi dievčatami, opil ich a následne sa s nimi vyspal. "Ja som si išla zapáliť, keď som sa vrátila do izby, už ležal nahý s dvomi dievčatami v posteli. Ja som bola tiež opitá, tak mi to bolo viac menej jedno, vyzliekol ma a pridala som sa k nim," priznáva dievčina. 

Desivé svedectvá o praktikách
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Desivé svedectvá o praktikách
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Desivé svedectvá o praktikách
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: repro foto TV JOJ )

Otrasné praktiky a zvrhlosti

Na povrch vyplávali aj ďalšie šokujúce tvrdenia. Niektorí odičia, ktorí majú alebo mali deti v resocializačnom zariadení v Galante opísali, že personál, ale ja samotný riaditeľ sa k maloletým správal veľmi hrubo, násilnícky a vulgárne. Bežné bolo nedôstojné ponižovanie chovancov a tresty. "Zdochni," bolo údajne jeho bežné slovo. Mama jedného dievčaťa opísala, že dcéru riaditeľ zavrel na tri dni na samotku, pretože ju priviezla o pol dňa neskôr z dovolenky. Iní uviedli, ako v centre surovo dvaja terapeuti hokejkou zbili chovanca. K trestom patrilo aj vzájomné strihanie si vlasov, dôvodom mali byť vši. "Museli sme sa ostrihať dohola," opísala ponižujúcu skúsnosť ďalšia chovankyňa. Podľa iných bolo bežné nemiestne obchytkávanie po zadku, či hrudníku pred zrakmi ostatných.  

"Sám som tam šiel dobrovoľne na tri mesiace. Videl som zmlátené deti, šikana bola na dennom poriaku. Bez príčiny prebiehali psychické a fyzické tresty alebo obťažovanie," uviedol svedok pre tv Markíza

Desivé svedectvá o praktikách
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Prehovoril riaditeľ zariadenia

"K zneužitiu alebo znásilňovaniu klientok v stredisku nedošlo. Nemám takúto vedomosť. Trestné oznámenie smerovalo na bývalého klienta. Vylučujem, že išlo o terapeuta," vyhlásil pre tyzden.sk riaditeľ resocializačného centra v Galante Peter Tománek a pokračoval: "Naši klienti k nám prichádzajú s bohatými sexuálnymi skúsenosťami. Majú veľa zdravotných problémov spojených s týmito aktivitami. K nám do strediska nechodia zdravé deti. Nedá sa vylúčiť, ani ustriehnuť, či deti majú pohlavný styk." Podľa jeho slov sa v podobných prípadoch centrum usiluje dvojicu od seba rozdeliť a jedno z detí presunúť do iného stredika. "My nemôžeme vstupovať do intimity detí, je to ich právo," vyhlásil Tománek a doplnil, že internými normami je u nich zakázaný sexuálny kontakt, ale aj vzťahy. Poslankyňa Blahová ale oponovala tým, že muži, ktorí mali deti zneužívať, boli na rodičovskom združení predstavení ako ergoterapeuti. Riaditeľ resocializačného zariadenia v rozhovore ale poprel všetky medializované tvrdenia.  

Riaditeľ priznal sex

Podľa jeho slov došlo k sexu medzi chovankyňou a klinetom v marci 2015, a išlo o "rozlúčkový sex", pretože po akte klient centrum opustil. Poslankyňa ale hovorí, že o styku dievčina povedala matke v decembri 2014, keď prišla na priepustku domov. 

Prípad spustil piatkový blog

Prípad opätovne rozvíril hladinu nepokojov tento víkend, keď poslankyňa Slobody a Solidarity Natália Blahová uverejnila v piatok blog, v ktorom upozornila na možné sexuálne zneužívanie dievčat v galantskom resocializačnom zariadení zamestnancami. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny obvinenia odmietlo, taktiež aj samotné zariadenie v Galante. Viaceré kompetentné orgány sa ku kauze plánujú obšírnejšie vyjadriť v pondelok, teda dnes. Centrum si po medializácii kauzy zrušilo stránku na Facebooku a nefunkčná je aj ich webstránka.

Hovorkyňa trnavských policajtov Mária Linkešová tvrdí, že matka maloletej Natálie, ktorú mal podľa poslankyne Blahovej sexuálne zneužiť terapeut centra, podala v minulosti trestné oznámenie na zamestnanca. "Vyšetrovateľ v Galante vykonal procesné úkony a v zmysle zákona uznesením trestné stíhanie koncom novembra 2015 zastavil, nakoľko skutok nebol trestným činom. S postupom polície vo vyšetrovaní sa stotožnil aj dozorujúci prokurátor," uviedla cez víkend hovorkyňa.

Trestné oznámenie matky mladistvej Natálie prijala polícia podľa nej i minulý týždeň. Píše v ňom, že ako matka nemôže navštevovať s dcérou lekárov, a tým je zanedbaná jej lekárska starostlivosť. "Je potrebné však uviesť, že mladistvá je v zariadení umiestnená na základe rozhodnutia súdu," povedala Linkešová. Matka podľa hovorkyne podala na súd návrh na predbežné opatrenie na zrušenie výchovného opatrenia. Súd jej návrh uznesením v septembri 2015 zamietol. Nezistil okolnosti, ktoré by nasvedčovali tomu, že bez okamžitého zásahu súdu by boli ohrozené pomery mladistvej.

Viac o téme: ZneužívanieGalantaResocializačné zariadenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu