Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Policajný prezident o vyšetrovaní centra hrôzy: Riaditeľ klamal, Natália mala sex s kuchárom

Tibor Gašpar Zobraziť galériu (2)
Tibor Gašpar (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Policajný prezident Tibor Gašpar zriaďuje špeciálny vyšetrovací tím kvôli kauze v Galante. Zároveň budú môcť svedkovia či poškodení priamo zavolať policajtom, aby ich informovali o nových informáciách. Gašpar sa bude pýtať, či riaditeľ centra vedel o pohlavnom styku podozrivého s maloletou Natáliou. Riaditeľ Peter Tománek musel klamať, jeho tvrdenia poprel aj policajný prezident.

Na tlačovke reagoval na kauzu galantského resocializačného centra Čistý deň Policajný prezident Tibor Gašpar. Polícia bude skúmať, či riaditeľ Peter Tománek vedel o pohlavnom styku maloletej a zamestnanca. Bude zisťovať, či to oznámil, keď nie, porušil by zákon. Prezradil tiež, že kontroverzný zamestnanec, ktorý mal mať styk s Natáliou, bol zamestnaný na dohodu o pracovnej príležitosti ako kuchár, ktorý má na starosti prípravu jedla.

Klamal riaditeľ?

Zamestnanec podozrivý v prípade Natálie ukončil pracovný pomer v centre 31.12.2014 a vyšetrovanie sa viedlo, keď už nebol zamestnancom a nemohol byť priamo v kontakte s poškodenou, tvrdí Gašpar. Riaditeľ centra pritom tvrdil, že pohlavný styk s maloletou nemal zamestnanec jeho centra. Pričom už aj Daniel Lipšic disponuje informáciami, ktoré hovoria o opaku.

Riaditeľ centra Peter Tománek
Zobraziť galériu (2)
Riaditeľ centra Peter Tománek  (Zdroj: SITA)

Gašpar zriadil špeciálny vyšetrovací tím

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trnave zriadilo vyšetrovací tím 6 ľudí. „Zverejníme aj telefonické kontakty, aby sa prihlásili priamo členom tímu a poskytnúť koordináciu pri poskytovaní svedectiev.“ Odkonzultovali to aj s Generálnou prokuratúrou. Gašpar hodnotí vyšetrovanie dvoch trestných oznámení v minulosti ako zákonné a dôvodné.

Telefonické kontakty pre poškodených a svedkov

Na týchto číslach môžete +421 907 702 934 a 096 110 2601 kontaktovať priamo vyšetrovací tím kvôli kauze v Galante. Dve telefónne čísla sú pre svedkov a poškodených z centra v Galante.

Veľký mediálny tlak

Sú v súčinnosti s ministrom práce. „Čím viac sa budú dôkazy rozoberať v médiách, tým viac bude vyšetrovanie sťažené,“ posťažoval sa na prílišnú medializáciu Gašpar. "Keby sa to týkalo mojej dcéry, pozeral by som sa na to emotívnejšie," povedal policajný prezident.

Policajný pridelenec v Chorvátsku, deti sú v poriadku

Policajti sa pýtali aj na stav členov zájazdu v Chorvátsku. Gašpar povedal, že v Chorvátsku je špeciálny policajný pridelenec, aby dozeral na pobyt účastníkov z galantského centra. Padla aj otázka, či sú deti v Chorvátsku v poriadku. "Myslím si, že deti v Chorvátsku sú v poriadku, inak by už boli doma.“

Polícia preverovala aj oznámenie matky Natálie z mája 2015. Šlo o skutok kvalifikovaný ako podozrenie zo znásilnenia až štyroch chovaniek zariadenia 23. apríla až 24. apríla 2015 na chate v okrese Považská Bystrica. Trestné stíhanie bolo 17. mája tohto roku zastavené z dôvodu, že skutok nie je trestným činom. Podľa Gašpara sa znásilnenie nepreukázalo, tri dievčatá vypovedali, že k nemu nedošlo, niektoré dokonca, že nepoznajú podozrivého.

Od 24. júna tohto roku prešetruje polícia podnet sociálnej kurátorky z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Piešťany, podľa ktorého mohlo dôjsť v rodine Natálie k týraniu blízkej a zverenej osoby. V posledných týždňoch matka Natálie podala opätovne trestné oznámenia voči sociálnej kurátorke pre jej nečinnosť a súčasne podanie na pracovníkov resocializačného centra.

Klienti z centra utekali, ale polícia nedostala iné oznámenie

V predchádzajúcom vyšetrovaní neboli podľa Gašpara zdokumentované žiadne ovplyvňovania svedkov. Na otázku, ako nemôže byť trestný čin pohlavný styk maloletej 14-ročnej dievčiny so zamestnancom, odpovedal Gašpar, že „nepoznám všetky dôkazy, ktoré by som chcel hodnotiť. Zatiaľ sa polemizuje o tom, či vedel alebo nevedel, koľko má rokov. Mohol to vedieť iba od samotnej maloletej alebo z okolia," dodal Gašpar.

Gašpar povedal, že voči centru v Galante zaznamenali aj oznámenia. "Oznámenia boli o útekoch klientov, ktorí boli tam umiestnení na základe rozhodnutia súdu. Keby sme mali iné oznámenia, trebárs o šikane, určite by sme konali, ale taký typ oznámení sme nemali," informoval prezident.

O výsledkoch nebudú informovať kontrolóri

O výsledkoch dnešných zistení v neziskovej organizácii Čistý deň v Galante nebude poverená kontrolná skupina z ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny informovať. Poskytne až kompletné výsledky kontroly, ktorá sa dnes v zariadení začala a bude trvať bližšie neurčený čas.

Vedúci skupiny, riaditeľ Národného koordinačného strediska pre riešenie problematiky násilia na deťoch Karol Molin médiám pri odchode zo zariadenia nepovedal, či sa budú na miesto vracať, ani aké úkony dnes pri návšteve vykonali. Skupina bola v resocializačnom stredisku v kontakte s riaditeľom Petrom Tománkom, ktorý sa rovnako nechcel vyjadriť.

Čistý deň však v stredu 14. septembra organizuje v Bratislave tlačovú besedu. Kontrolná skupina, ktorej členmi sú odborníci ministerstva práce, Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny a zástupcovia komory sociálnych pracovníkov si prezrela aj objekty Čistého dňa. Pri odchode podľa všetkého neodnášali kontrolóri žiadne písomné dokumenty.

Kovács nemá výhrady

Jeden zo zverencov známeho slovenského boxera a trénera Tomiho Kid Kovácsa, ktorý žije v Galante, je chlapec z resocializačného strediska Čistý deň, n.o. Dnes prišiel Kovács do zariadenia v čase, keď sa tam začínala kontrola z ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny pre podozrenie zo sexuálneho zneužívania klientok.

Spolupráca s vedením zariadenia, ako povedal novinárom, je veľmi dobrá a vychádzajú mu v ústrety. "Oni prišli za mnou začiatkom minulého roka, že poznajú moje výsledky a majú klientov, ktorým by možno športovanie pod mojím vedením pomohlo," povedal. Dodal, že o kauze sa dozvedel až teraz a nevie k nej zaujať stanovisko. "Tí ľudia, s ktorými som v kontakte, sú stopercentní," uviedol Kovács.

Povedal, že sám ako bývalý policajt vie, čo s človekom dokáže urobiť droga. "Tu, pred zariadením som videl rodinných príslušníkov klientov. Neboli v lepšom stave ako tie deti pred príchodom sem," konštatoval. Za to, že sa mladiství dostali do takéhoto resocializačného strediska, môžu podľa neho jednoznačne rodičia a okolie. "Nevedia na ne dať pozor a teraz sa sťažujú," uviedol Kovács.

Pred časom bol pozrieť v rodine nádejného boxera. "Bolo to strašné, v čom žil," povedal úspešný tréner boxu. V Čistom dni trénoval dvoch chlapcov, ktorí majú danosť dosiahnuť dobré výsledky, teraz má jedného zverenca. Ten sa pripravuje sa zápas a preto sa tréner neplánuje s ním baviť o aktuálnom dianí v zariadení.

Viac o téme: GalantaTibor GašparCentrum hrôzy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu