Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Známy sexuológ o kríze stredného veku: Dôvod, prečo Figeľ koketoval s mladšou

Ján Figeľ a Natália Žembová Zobraziť galériu (2)
Ján Figeľ a Natália Žembová

BRATISLAVA - Prežíva 56-ročný kresťanský demokrat Ján Figeľ krízu stredného veku? To je otázka, ktorú si položilo celé Slovensko po zverejnení tajnej komunikácie medzi ním a jeho exhovorkyňou Natáliou Žembovou. Žeby vzplanula iskra lásky? O tom, čo ženie starších mužov so záväzkami do lásky s veľkým vekovým rozdielom, sme sa poradili so známym sexuológom Ivanom Kubišom.

Pikantná komunikácia medzi Jánom Figeľom a rozvádzajúcou sa Natáliou Žembovou horúce letné dni na Slovensku ešte viac rozpálila. Hoci sa Topkám podarilo získať dôkaz o nezvyčajnej mailovej komunikácii medzi politikom a jeho bývalou hovorkyňou, Figeľ milenecký vzťah popiera a tvrdí, že ide o dielo neprajníkov, ktorým prekáža jeho politické pôsobenie.

Smeje sa im celé Slovensko: Nové a ešte lepšie vtipy o kresťanskej láske Figeľa a Žembovej

Topky zaujímalo, čo mužov v strednom veku ženie do vzťahov s mladšími ženami. Na ilustráciu, medzi Figeľom a Žembovou je 18-ročný rozdiel, ktorý môže byť pre oboch nielen prínosom, ale aj prekážkou. Podľa sexuológa Ivana Kubiša však hľadajú ľudia priateľstvo a lásku v každom veku. „Každému sa páči, keď ho niekto ľúbi, stará sa oňho a načúva mu. Práve to nás udržiava duševne aj telesne fit. Je to pocit, z ktorého potom vznikajú romantické básničky alebo láskyplné mailíky,“ vysvetlil odborník.

Rozdielom v láske medzi mladšími a staršími je napríklad ten, že mladší sa delia o desiatu a starší aj o majetky. V každom je kus romantiky, každý hľadá porozumenie a lásku. Preto si myslím, že na takomto základe to môže fungovať aj napriek vekovému rozdielu. Pokiaľ si tí dvaja navzájom vážia jeden druhého, sú spolu radi a vedia byť aj tolerantní k názorom druhého, prečo nie? Na vypočítavosti alebo pachtení po majetku to dlhodobo nefunguje. Nedá sa len využívať druhého pre osobný prospech, budovať si spoločenskú prestíž alebo kariéru cez chrbát partnera. To sa prekukne a príde ‚prekvapkanie‛ a vytriezvenie,“ myslí si Kubiš.

Vek má svoje klady aj zápory

Ako dodal lekár, vek nemusí predstavovať pre dvojicu prekážku. U mužov sa často hovorí o kríze stredného veku, keď si atraktivitu a hodnotu dokazujú mladými partnerkami, luxusnými autami či drahými dovolenkami, s vekom však klesá aj sexuálna túžba a snaha o zabezpečenie potomka. Záleží ale na tom, čo partneri vo vzťahu hľadajú.

Medzi menej príjemné súčasti vzťahu mladších žien so staršími partnermi sú zmeny v sexualite. „Približne 50 percent päťdesiatnikov  má problémy s erektilnou dysfunkciou. K tomu sa pridružuje aj znížené libido, znížená citlivosť penisu a tvrdosť údu pri erekcii, slabší orgazmus a menej častý je aj počet pohlavných stykov,“ vysvetlil Kubiš.

Napriek tomu sa mnohí muži tešia dobrému sexuálnemu zdraviu aj vo vysokom veku a necítia sa byť starými. Niektorí dokonca hovoria, že ich sexuálny život vo vyššom veku uspokojuje viac. Sexuálnu kondíciu v seniorskom veku ovplyvňuje okrem fyzických faktorov aj duševné zdravie či kvalitný sexuálny život v mladosti, preto netreba s príchodom päťdesiatky vešať hlavu.

Predseda KDH Ján Figeľ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)



 

 

 

Viac o téme: SexuológJán FigeľNatália Žembová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu