Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

O Figeľovi a Žembovej vedia už aj v Bruseli: Príde o flek vyslanca EÚ pre náboženstvo?!

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Únik pikantnej komunikácie medzi Jánom Figeľom a Natáliou Žembovou ukázal že medzi nimi je niečo viac, ako len obyčajný pracovný vzťah. Figeľ pritom zastáva eticky veľmi zodpovedný post v Bruseli. Ako vyslanec pre náboženskú slobodu má teda čo vysvetľovať. Čo na to jeho šéfovia v Bruseli?

Ján Figeľ je od mája tohto roku historicky prvým osobitným vyslancom EÚ pre otázky náboženských slobôd a vyznania vo svete. Po odhalení prepisu komunikácie medzi ním a jeho bývalou hovorkyňou Natáliou Žembovou, ktoré Topky priniesli minulý týždeň, sme zisťovali, čo na túto kauzu hovoria Figeľovi nadriadení v Bruseli.

Pýtali sme sa šéfa Komisie Jeana-Claude Junckera. Kancelária predsedu Európskej komisie nás ale odkázala na inú adresu. "Otázky nemajú nič spoločné s misiou pána Figeľa ako Špeciálneho poradcu, ktorú začal v máji 2016. Pán Figeľ slúži ako Špeciálny poradca Komisára pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj, Nevena Mimicu, nie predsedu Junckera," zareagoval pre Topky Alexander Winterstein s tým, aby sme sa obrátili na Figeľa osobne.

Tak sme sa obrátili na Nevena Mimicu, aby nám prezradil, čo si myslí o úniku pikantných e-mailov a či to nediskredituje pozíciu vyslanca, ktorú zastáva. "Môžeme potvrdiť, že pán Mimica vie o tejto kauze," povedal nám Nils Behrndt z oddelenia Mimicu. No nič konkrétnejšieho nám nepovedal.

Po zopakovaní otázky, či si o tom Mimica myslí, nám prišla strohá odpoveď. "Otázky nemajú nič spoločné s misiou pána Figeľa ako Špeciálneho poradcu, ďalej nemám čo komentovať," zareagoval Mimicov hovorca Behrndt.

Pýtali sme sa aj Figeľa, či si nemyslí, že únik chúlostivého prepisu ho nijak nediskredituje pri výkone svojej funkcii ako vyslanca EÚ pre náboženskú slobodu a poradcu Mimicu. "Komisár Mimica uprednostňuje pravdu pred osočovaním, preto sa neobávam," zareagoval bývalý šéf kádehákov.

Ako sám priznal, za funkciu neberie žiadny plat. "Mám pre svoju úlohu podpory prenasledovaným neplatený kontrakt," dodal Figeľ.

Viac o téme: Ján FigeľKDHNatália Žembová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu