Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kollárov rebel prvýkrát prehovoril o pozadí ich strany: Drsná pravda, kto to celé riadi!

Peter Marček Zobraziť galériu (3)
Peter Marček (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - V strane Borisa Kollára to v posledných dňoch vrie. Na povrch prenikli informácie, že by trojica rebelujúcich poslancov za Sme rodina mohla stranu opustiť. V rozhovore pre Topky prezrádza jeden z nich, Peter Marček, aká je v skutočnosti v strane situácia. Okrem iného prezradil, kto má hlavné slovo, prečo zvolil Kollár také tvrdé slová na ich adresu a čo je pravda na tom, že by mal spolu s poslancami Šimkovičovou a Holúbkom posilniť stranu Radoslava Procházku.

Nechcete odísť zo strany po tom, čo sa objavili v médiách nezhody?

Nezakladá sa to na pravde, nechceme zo strany odísť. Ak zo strany Kollára prišla nejaká sťažnosť na našu činnosť stačí, keď si pozrie našu účasť v parlamente, koľko sme tam sedeli my a koľko napríklad ostatní poslanci. Ja som nechýbal na jednom jedinom zasadaní.  Druhá vec je to, že naozaj veci, ktoré sa idú preberať, tak sme preberali. Že sa nezúčastňujeme klubov? Z desiatich som chýbal na troch, a aj to je moc, aj to som poslal asistenta namiesto mňa. Nie je pravda, že sme nechodili na kluby.

Ja nemám prečo odísť zo strany, ktorú som zakladal. Prečo by som mal odísť? V správny čas sme boli na správnom mieste. Bola v spoločnosti nespokojnosť, tak nás volili. Prečo by som mal odchádzať  kvôli svojmu názoru?

Čo sa teda deje vo vašej strane? Prečo Boris Kollár reagoval tak agresívne na Vás, Šimkovičovú a Holúbka? 

 Vidím za tým názorovú rozdielnosť na niektoré veci. Ja som 14 rokov v politike a mám vyše 60 rokov, ja môžem mat svoj názor. Na to sme budovali demokraciu, aby sme mali svoj názor. To sú len invektívy, čo nechápem. Väčšinou dávajú klub na ôsmu hodinu, pani Šimkovičová vedie dieťa do škôlky. Aj pán Holúbek má dieťa malé. My máme výmenu názorov aj na tých kluboch a vidíme tie reakcie. A navyše, klub nie je zasadanie Národnej rady.

Hovoríte o názorových rozdieloch, ale reakcia Kollára bola naozaj drsná..

Možno som povedal niečo, čo mu nezaimponovalo. Keď bolo hlasovanie o Programovom vyhlásení vlády, tak sme sa na tom v poslaneckom klube dohodli, že sa zdržíme hlasovania, nech sme konštruktívna opozícia, nech nebudeme ako barani hlasovať len proti, pretože sme opozícia. V PVV boli aj dobré veci. Veď ho nerobili iba smeráci, ale aj SNS, Most či #Sieť.  Niektoré veci sú tam dobré, niektoré sa nám nepáčia.

Desať pätnásť minút príde v parlamente Boris za nami (Šimkovičová, Holúbek – pozn. red.) a povie nám, že hlasuje sa proti. Ale veď sme sa dohodli, že hlasujeme podľa svedomia. Čo sa stane, keď budem hlasovať ako si myslím? Povedal mi, že si to zapamätá.

Nakoniec to bolo tak, že si každý zahlasoval ako chcel. Martina s Holúbkom sa zdržali a mne zlyhal systém. Do poslednej chvíle som váhal, čo mám dať a nakoniec mi zlyhal systém.

A preto bol až tak vytočený?

Sú to zbytočné útoky cez médiá. Toto sa má rozoberať v klube alebo v zmysle, keď sa vrátiš zo zahraničia, tak to preberme a nie vykrikovať, že nech odídeme, keď sa nám nepáči a že, keď sa vrátim, tak vás vyhodím.

Čo je na tom pravdy, že by ste spolu s Holúbkom a Šimkovičovou išli do Siete?

To je blbosť, absolútna. Nikto nikdy to od nás nepovedal.

Hlavným ideológom a organizátorom strany Sme rodina má byť Milan Krajniak...

Áno, tiež mám podobný názor. Podľa mňa bol tvorcom projektu Krajniak a možno ešte Pčolinský (Peter – pozn.red.). Vidíte to aj podľa toho, kto vystupuje v televízii. Treba si tiež pozrieť históriu o pánovi Krajniakovi, kde pôsobil, s kým pôsobil. Možno niektoré veci nie sú Borisove názory.

Akú platformu ste chceli založiť?

Platformu som chcel založiť naprieč celým parlamentom. Nepáči sa mi vyjadrovanie niektorých poslancov. Parlament by si zaslúžil platformu za slušné správanie. My sme nahlas s Martinou hovorili o tom, že ozaj by bol najvyšší čas dať na papier nejakú výzvu alebo skupinu poslancov, ktorí by chceli zmeniť vystupovanie. Sú tam aj veľmi slušní, korektní. Chcem však upozorniť tých, ktorí sa tak nesprávajú, aby sa zmenili.

Viete si predstaviť, že by Vás vyrazil zo strany?

Nemám na to zatiaľ žiaden názor. Keď k tomu príde zvážime právne kroky. Budeme sa tým zaoberať, keď bude aktuálna. Neverím, že by sa na to Boris Kollár odhodlal.

Nehnevá Vás, že Kollár koná tak trochu iracionálne?

Nemá politické skúsenosti. Toto nie je Smotánka alebo šoubiznis, toto je politika, vážna záležitosť. Nechcem povedať, že pán Kollár sa nevie správať. Niektoré veci, ktoré presadzuje, sú dobré. Nechceme ísť cestou, že vieme všetko, kritizujeme všetko, ale bez konkrétneho návrhu. Naša strana je nová strana, obrusujú sa hrany. Treba však nájsť spoločnú reč. A nehľadať  výkriky a osobné invektívy.

Peter Marček
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Viac o téme: 1
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu