Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Obrovský škandál v parlamente: Šimkovičová zrejme príde o flek, školácka chyba!

Martina Šimkovičová
Martina Šimkovičová (Zdroj: FOTO TASR - Pavel Neubauer )

BRATISLAVA – Poslankyňa NR SR za hnutie Sme rodina Martina Šimkovičová údajne v máji hlasovala v pléne za svojho straníckeho kolegu Rastislava Holúbka.

Ten uvádzal 24. mája hlasovanie ako spravodajca k novele zákona o podmienkach prevádzky vozidiel. Pri rečníckom pulte však nemal so sebou hlasovaciu kartu. V štatistikách hlasovania je však vykázaný, že hlasoval za prijatie novely. Podľa informácií z hnutia Sme rodina za Holúbka údajne hlasovala s jeho hlasovacou kartou práve Šimkovičová. Videli ju viacerí poslanci. Hnutie ju pravdepodobne vyzve, aby sa vzdala mandátu.

Takýto prípad sme na Slovensku už mali. V roku 2009 hlasovala za svoju kolegyňu Tatianu Rosovú vtedajšia opozičná poslankyňa Iveta Radičová. Jej hlasovaním sa mal zaoberať parlamentný mandátový a imunitný výbor. „Urobila som chybu a jediný spôsob, ako sa môžem očistiť, je vzdať sa poslaneckého mandátu," vyhlásila vtedy Radičová. Zároveň dodala, že pri hlasovaní za kolegyňu sa síce dopustila chyby, ale nie podvodu. Poslaneckého mandátu sa vzdal aj Ladislav Košťa, ktorý na jar v roku 1991 hlasoval za dvoch svojich kolegov. 

Predseda Sme rodina Boris Kollár sa má k situácii v poslaneckom klube vyjadriť na tlačovej besede dnes predpoludním. Zrejme ohlási, že Šimkovičovú, Holúbka a Petra Marčeka vylúčili z poslaneckého klubu Sme rodina.

Podpredseda parlamentného mandátového výboru Juraj Droba (SaS) bude o prípade hovoriť so šéfom výboru Richardom Rašim (Smer-SD). „Chcem preukázateľne vidieť, že sa to stalo. Potom zaujmem stanovisko,“ povedal Droba dnes.

Šimkovičová sa poslaneckého mandátu nevzdá

Poslankyňa Národnej rady SR Martina Šimkovičová, ktorá v máji hlasovala za svojho kolegu Rastislava Holúbeka, sa mandátu nevzdá. Rozhodne o ňom mandátový a imunitný parlamentný výbor. Uviedla to v reakcii na výzvu hnutia Sme rodina. Chybu si priznáva.

"Mandátu sa nevzdám. Išlo o hlasovanie o prívesných vozíkoch, na ktorom sme sa celé hnutie vopred dohodli, že hlasujeme za. Kolega bol spravodajca a zabudol si kartu, keďže rečnil z pultu. Rukou ukázal, že hlasuj. A ja si plne priznávam svoju nováčikovskú chybu, že som v spontánnej reakcii stlačila gombík," odpovedala Šimkovičová s tým, že za chybu sa bude zodpovedať. 

Viac o téme: Martina ŠimkovičováSme rodinaRastislav Holúbek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu