Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Kritický deň strany Borisa Kollára: Po vyhadzove to prišlo! Primitív, ktorého riadi Krajniak

Peter Marček, Martina Šimkovičová a Rastislav Holúbek vracajú Kollárovi úder. Zobraziť galériu (5)
Peter Marček, Martina Šimkovičová a Rastislav Holúbek vracajú Kollárovi úder. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Politická strana Sme rodina zažíva dnes najhorší deň v histórii. Po volebnom úspechu, nasleduje pád. Boris Kollár oznámil, že z klubu vyhodil trojicu svojich poslancov - Martinu Šimkovičovú, Petra Marčeka a Rastislava Holúbka. Holúbka a Marčeka dokonca vyrazili aj zo strany. Nespokojenci túto situáciu nenechali len tak a rozhodli sa zareagovať.

Na tlačovku prišli všetci poslanci okrem trojice vyššie zmienených poslancov. Včera mali poslanecký klub, na ktorom sa dohodli na spoločnom postupe. "Odvčera má poslanecký klub Sme rodina iba 8 členov," vyhlásil Kollár, ktorý nešetril kritikou. "Ja s tými ľuďmi nechcem mať nič spoločné."

Netuším, neviem

Ako dôvod uviedol Kollár dve slová "netuším, neviem". To je presne dôvod, ktorý ich podľa neho charakterizuje. "Oni netušia a nevedia, lebo sa vôbec nezúčastňujú na práci klubu. Keď ideme hlasovať, máme vždy zasadnutie klubu. Povieme vlastný názor, zjednotíme sa, a potom vystupujeme spoločne. Oni na klub nechodia, potom nevedia a netušia," povedal Boris Kollár a ospravedlnil sa voličom, ktorí tejto trojici dali hlas.

Peter Marček
Zobraziť galériu (5)
Peter Marček  (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Dodal, že hlasujú inak ako sa zhodli pri Programovom vyhlásení vlády a aj pri včerajšom odvolávaní Kaliňáka. Teraz budú musieť zamakať aj za nich, povedal Kollár. "Sme ôsmi, ale o to pevnejší. Budeme musieť robiť viac, aj za týchto troch."

Vyhodili ich aj zo strany

Milan Krajniak zároveň oznámil, že Rastislava Holúbka a Petra Marčeka vylúčili zo strany. Martina Šimkovičová nebola členkou strany, no Krajniak ju vyzval, aby odovzdala mandát. Kollár povedal, že podnikateľ R.B. financuje stranu Sieť, s ktorou má trojica poslancov rokovať o vytvorení poslaneckého klubu. On obsadil podľa neho kompletne ministerstvo dopravy. Kollár povedal, že "Martinu prosil, aby išla na kávu," prebrať vnútrostranícke veci.

Šimkovičová tvrdí, že Kollár bol na dovolenke a myslela si, že si to vydiskutujú. Ale nestalo sa tak podľa nej kvôli Kollárovi.

Martina Šimkovičová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FOTO TASR - Pavel Neubauer )

Nespokojenci sa bránia: Krajniak je manipulátor

Na tlačovke o druhej hodine poobede vystúpil Peter Marček, ktorý tlmočil stanovisko za Šimkovičovú a Holúbka. Kollára označil za neurotika, ktorý sa nevie ovládať. „Kollár je maskotom nášho politického hnutia, ktoré riadi manipulátor Milan Krajniak. Krajniak má na rozdiel od Kollára bohaté skúsenosti v politike. Vladimír Palko si ho pri kandidatúre za predsedu Kresťanskodemokratického hnutia vybral za podpredsedu. Keď to nevyšlo, Krajniak s Danielom Lipšicom založil Novú väčšinu. Na internete sa prezentuje ako kresťanský fundamentalista, ale vybral si Kollára, ktorý sa prikázaniami neriadi,“ Podľa nich sa aj vulgárne vyjadruje. „Voliči nám povedali, že jeho vyjadrenia prekračujú hranice slušnosti,“ dodal Marček s tým, že neveril do poslednej chvíle, že ho Kollár vyhodí z vlastnej strany.

Poslancom sa nepáčia jeho niektoré vyjadrenia ako napríklad na bruselských úradníkov, že sú pomätenci a hajzli. Opozičné strany im dali signál, že ak sa ich komunikácia nezmení, neprizvú ich do Opozičnej rady. Kritizujú tiež vytváranie regionálnych štruktúr. Viac voličov považuje Sme rodina za nesystémovú stranu, čo je dokonca viac pri Kotlebovej strane. Podľa nich o tom vôbec vo vnútri strany nediskutovali.

Krajniak ako kresťanský fundamentalista

„Boris Kollár chápe politiku ako používanie silných slov a bonmotov. Milan Krajniak je skúsený manipulátor narozdiel od neskúseného Kollára. Krajniak žil ako tzv. posledný križiak a prezentoval sa ako kresťanský fundamentalista a využil Borisa Kollára, ktorý sa príliš kresťanskými hodnotami neprejavoval,“ vyhlásil Marček. Keby vedel, kto stranu riadi, už by do nej nevstupoval. Narážal tým na Krajniaka a jeho pozadie.

Nepáčil sa mu stav spoločnosti a preto sa spojil s Borisom Kollárom. „Moja viera sa opiera o piliere, ktoré nestoja na pevných základoch. Nedokázali sa zmieriť s tým, že niektorí kolegovia v poslaneckom klube nezdieľajú ich videnie politiky,“ povedal Marček a dodal, že súčasnú koalíciu považuje za lepšie riešenie ako koalíciu z viacerých pravicových strán.

Pčolinský v Dubaji?

Marček označil absencie v klube alebo pri hlasovaní za výmysel a opýtal sa, kde je Peter Pčolinský. "Rád by som sa opýtal na Pčolinského, kde je? Za odmenu je v Dubaji?", pýta sa Marček.

Podľa Rastislava Holúbka vylúčení poslanci budú v parlamente pôsobiť ako nezaradení. Priznal, že komunikujú aj s koaličnými poslancami, ale do žiadneho poslaneckého klubu ani strany nevstupujú. Trojica poslancov bude podporovať rozumné návrhy koalície i opozície.

Peter Pčolinský
Zobraziť galériu (5)
Peter Pčolinský

600 tisícová sekera

Kollár na tlačovke prezradil, že, keď preberal stranu Petra Marčeka, zanechal mu dlh vo výške 600 tisíc eur, o ktorej vôbec nevedel. Kvôli nej sa teraz musí súdiť. Pripustil aj, že ho budú musieť zaplatiť. Podľa Marčeka tá suma nie je taká vysoká. Povedal, že je to "len smiešnych 87 tisíc eur". A dodal, že keby to chceli riešiť, vytiahol by to Kollár oveľa skôr.

Procházka spoluprácu vylučuje

"Ja a priori nevylučujem žiadnu diskusiu na žiadnu tému, ale toto nie je téma. Neprebiehajú žiadne rokovania. Vnútorné problémy Sme rodina nech rieši Sme rodina," odkázal Procházka. #Sieť od volieb pre nízky počet poslancov poslanecký klub nemá, príchodom tejto trojice by sa to mohlo zmeniť. Procházka však tvrdí, že to nepotrebujú. "Nepotrebujeme nič, koalícia je stabilná v zostave, v akej funguje dnes a absolútne žiadne nábory nepotrebuje a ani ich nerobí," dodal.

Stranu riadi Krajniak, nie Kollár

Kollárovmu rozhodnutiu predchádzali nezhody v strane Sme rodina. Šéf strany a známy podnikateľ Boris Kollár sa sťažoval na prístup a prácu trojice vyššie zmienených poslancov. To však rázne odmietol jeden z nich, Peter Marček v rozhovore pre Topky. Podľa neho stranu do veľkej miery ovláda Milan Krajniak a na jeho pokyny Kollár koná. Marček tiež odmietol, že by si s dvojicou kolegou zo Sme rodina neplnili povinnosti.

Na otázku, či Sme rodina riadi Krajniak a nie Kollár odpovedal Peter Marček takto: "Áno, tiež mám podobný názor. Podľa mňa bol tvorcom projektu Krajniak a možno ešte Pčolinský (Peter – pozn.red.). Vidíte to aj podľa toho, kto vystupuje v televízii. Treba si tiež pozrieť históriu o pánovi Krajniakovi, kde pôsobil, s kým pôsobil. Možno niektoré veci nie sú Borisove názory."

Chybné hlasovanie ako zámienka pre vyhadzov

Poslankyňa NR SR za hnutie Sme rodina Martina Šimkovičová údajne v máji hlasovala v pléne za svojho straníckeho kolegu Rastislava Holúbka. Ten uvádzal 24. mája hlasovanie ako spravodajca k novele zákona o podmienkach prevádzky vozidiel. Pri rečníckom pulte však nemal so sebou hlasovaciu kartu. V štatistikách hlasovania je však vykázaný, že hlasoval za prijatie novely. Podľa informácií agentúry SITA z hnutia Sme rodina za Holúbka údajne hlasovala s jeho hlasovacou kartou práve Šimkovičová. Videli ju viacerí poslanci.

Šimkovičová priznáva chybu, mandátu sa nevzdá

Poslankyňa NR SR Martina Šimkovičová, ktorá hlasovala v parlamente za svojho kolegu, sa nevzdá poslaneckého mandátu, na čo ju vyzvalo hnutie, za ktoré kandidovala, Sme rodina. Ako povedala dnes na tlačovej besede, mandátu sa nevzdá. Podľa nej nie je to povinnosť vzdať sa mandátu. „Bola to nováčikovská chyba, že som v spontánnej reakcii stlačila gombík," povedala Šimkovičová. Podľa rokovacieho poriadku Šimkovičovej hrozí pokuta do výšky 1 000 eur. O postihu bude rozhodovať parlamentný mandátový a imunitný výbor. Svoj podiel viny priznáva aj Holúbek s tým, že on dal Šimkovičovej pokyn, aby za neho hlasovala, keďže si k rečníckemu pultu nezobral hlasovaciu kartu.

Pozrite si celú tlačovku Sme rodina

Viac o téme: RozpadBoris KollárSme rodinaPeter Marček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu