Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Procházka vyvracia špekulácie: #Sieť určite nerokuje s vyhodenými poslancami

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Trojica poslancov Národnej rady SR Martina Šimkovičová, Peter Marček a Rastislav Holúbek, ktorých vylúčili z poslaneckého klubu opozičného hnutia Sme rodina, s koaličnou stranou #Sieť o spolupráci nerokuje. Uviedol to dnes líder #Siete Radoslav Procházka s tým, že žiadne nábory sa nekonajú.

"Ja a priori nevylučujem žiadnu diskusiu na žiadnu tému, ale toto nie je téma. Neprebiehajú žiadne rokovania. Vnútorné problémy Sme rodina nech rieši Sme rodina," odkázal Procházka. #Sieť od volieb pre nízky počet poslancov poslanecký klub nemá, príchodom tejto trojice by sa to mohlo zmeniť. Procházka však tvrdí, že to nepotrebujú. "Nepotrebujeme nič, koalícia je stabilná v zostave, v akej funguje dnes a absolútne žiadne nábory nepotrebuje a ani ich nerobí," dodal.

Šéf Sme rodina Boris Kollár dnes oznámil, že vylúčili zo svojho poslaneckého klubu Martinu Šimkovičovú, Petra Marčeka a Rastislava Holúbeka. "Poslanecký klub Sme rodina má už len osem členov. Oni netušia a nevedia, lebo sa vôbec nezúčastňujú na práci klubu. Keď ideme hlasovať, máme vždy zasadnutie klubu. Povieme vlastný názor, zjednotíme sa, a potom vystupujeme spoločne. Oni na klub nechodia, potom nevedia a netušia," vysvetlil Kollár.

Uviedol tiež, že trojica vylúčených poslancov rokuje o vstupe do koaličnej strany #Sieť. Kollár sa zároveň ospravedlnil voličom, že dal na kandidátku aj ľudí, ktorí nedržia jednotnú líniu strany. "Sme ôsmi, ale o to pevnejší. Budeme musieť robiť viac, aj za týchto troch," deklaroval.

Holúbek a Marček boli zároveň vylúčení z hnutia, ktorého boli členmi, Šimkovičová členkou nebola. Poslanec Milan Krajniak (Sme rodina) doplnil, že Šimkovičová hlasovala na májovej schôdzi pléna za Holúbeka, čo rokovací poriadok zakazuje. Vyzval ju preto, aby sa vzdala mandátu. Holúbek uvádzal hlasovanie o zákone, ale kartu si zabudol na svojom poslaneckom mieste. Vtedy zaňho mala Šimkovičová hlasovať.

Ústavnoprávny výbor odobril petíciu #Siete

Petícia o hmotnej zodpovednosti politikov a vylúčení schránkových firiem z verejného priestoru sa po pol roku od doručenia do Národnej rady SR dostala na stôl poslancov. Ústavnoprávny výbor NR SR dnes zobral petíciu #Siete jednohlasne na vedomie a odporučil ju prerokovať aj v pléne. Stane sa tak už na júnovej schôdzi parlamentu. Keďže petíciu podpísalo viac ako 100.000 občanov, zákonodarný zbor o nej rokovať musí.

Po prekontrolovaní je v nej 105.398 platných podpisov. Vtedy mimoparlamentná #Sieť ju spustila v júli 2015 s cieľom presadiť, aby osoby, ktoré vykonávajú funkciu vo verejnej správe, niesli osobnú hmotnú zodpovednosť za nimi spôsobenú škodu, ktorá vznikla občanom Slovenskej republiky. Má tiež za cieľ vylúčiť schránkové firmy z obchodovania so štátom a z účasti na štátnych zákazkách. #Sieť sa po voľbách stala súčasťou koalície.

Predseda ústavnoprávneho výboru Robert Madej (Smer-SD) dnes zdôraznil, že aj v Programovom vyhlásení vlády (PVV) je napísané, že kabinet prijme účinný protischránkový zákon vzťahujúci sa na všetky verejné zdroje. Poukázal aj na záväzok vytvoriť podmienky pre zavedenie osobnej hmotnej zodpovednosti pri nakladaní s verejnými zdrojmi. "Gratulujem členom petičného výboru, že sa im obsah petície podarilo plne pretaviť do PVV," odkázal Madej.

Petíciu #Siete sa ešte v úvode májovej schôdze pléna pokúsil do programu rokovania zaradiť Miroslav Beblavý (nezaradený), ktorý zo #Siete po voľbách odišiel. Návrh Beblavého nepodporil zo Smeru-SD až na Oľgu Nachtmannovú nikto, poslanci Mosta-Híd sa zdržali a v SNS bol za len Dušan Tittel. Poslanci koaličnej #Siete a prítomní opoziční členovia snemovne hlasovali kladne, na schválenie Beblavého návrhu to však nestačilo.

Viac o téme: Radoslav ProcházkaMartina ŠimkovičováPeter Marček a Rastislav Holúbek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu