Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Spoveď z budapeštianskej väznice: Po mesiacoch ticha nová nádej pre Rezešovú!

 Eva Rezešová Varholíková Zobraziť galériu (3)
Eva Rezešová Varholíková (Zdroj: Jan Zemiar)

BUDAPEŠŤ - Priamo spoza väzenských mreží prehovorila bývalá spoluväzenkyňa prominentnej Slovenky. Porozprávala o manieroch, ale aj smutnom živote v cele a dennodenných činnostiach Evy Varholíkovej Rezešovej.

Dcéra oceliarskeho magnáta Eva Varholíková Rezešová si odpykáva trest odňatia slobody v budapeštianskej väznici. Nedávno väzenské múry opustila jej spoluväzenkyňa, ktorá prehovorila pre maďarský blikk.hu

Podľa nej by si chcela Eva zvyšok trestu odpykať vo väznici, ktorá je bližšie k rodnému Slovensku, aby jej bolo následne umožnené odsedieť trest do prepustenia na slobodu v jednej z našich väzníc. Rezešovej rodina býva stále v Košiciach, odkiaľ ju pravidelne navštevujú dve dcéry a matka.   

Eva Rezešová a jej matka
Zobraziť galériu (3)
Eva Rezešová a jej matka  (Zdroj: Jan Zemiar)

Milionárske maniere

Zo začiatku Rezešovú nemali spoluväzenkyne v láske. Mala totiž milionárske maniere. Niekoľkokrát prišla so ženami do konfliktu kvôli drahej kozmetike, či veciam, ktoré jej rodina v balíku posielala. Podľa prepustenej ženy sa Rezešová zmenila, utiahla sa a medzi ostatné väznené ženy chce zapadnúť. Z toho dôvodu nevyužíva žiadne vymoženosti a vzdala sa aj drahých krémov. Lxusné veci, ktoré v balíku od rodiny dostáva, odmieta. 

Jazyk ovláda, chce zapadnúť

Rezešová hovorí plynule maďarsky. Prepustená žena ju učila odstrániť prízvuk, no povedala, že by sa Eva pokojne sama obhájila na ktoromkoľvek maďarskom súde. Do väzenského prostredia sa snaží úplne zapadnúť. Každé ráno o šiestej ju zobudí budíček. Cez deň sa venuje šitiu vo väzenskej dielni. Podľa prepustenej ženy Rezešová už nie je blondínka, vlasy si odfarbila na svetlo hnedé.   

Rezešová na súde v Budapešti
Zobraziť galériu (3)
Rezešová na súde v Budapešti  (Zdroj: Jan Zemiar)

Deväťročný trest

Rezešová si v budapeštianskej väznici odpykáva trest odňatia slobody v trvaní deväť rokov. Odsúdil ju druhostupňový súd a zvýšil tak pôvodný trest, ktorý predstavoval šesť rokov. O podmienečné prepustenie na slobodu môže Eva požiadať po odsedení dvoch tretín trestu, čo bude v jej prípade o dva roky. 

Rezešová spôsobila smrteľnú dopravnú nehodu na maďarskej diaľnici 21. augusta 2012. Na BMW X5 pod vplyvom alkoholu nabúrala do zadnej časti Fiatu Punto. Posádka nehodu neprežila, v plameňoch zahynuli štyria ľudia.  

Viac o téme: VäznicaBudapešťEva Rezešová Varholíkov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu