Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

FOTO Nehoda električky v Košiciach: Do ulíc vyšla po dlhých mesiacoch a hneď havarovala

(Zdroj: Mikulova)

KOŠICE – Košičania sa konečne po niekoľkých mesiacoch dočkali. Na novozrekonštruované trate opäť v pondelok ráno (14. 12.) vyšli električky. Zatiaľ však nie na všetky trate, ale len na niektoré. A už došlo aj k prvej dopravnej kolízií.

Električkové trate a uzly už síce boli dokončené pred niekoľkými týždňami, ale stále prebiehali kolaudačné, preberacie a testovacie jazdy.Vidieť električku na trati je však pre mnohých už nezvyk a dokonca aj pre niektorých vodičov Dopravného podniku. Práve v nedeľu (13.12.) popoludní podvečer došlo ku kurióznej nehode, keď do električky, narazil autobus. Stalo sa to na Kuzmányho ulici, kde električka bez pasažierov absolvovala testovaciu jazdu. Na priecestí jej vošiel do cesty autobus MHD taktiež bez pasažierov.

Podľa slov hovorkyne DPMK Michaely Karaffovej, došli iba k hmotným škodám, zranený nebol nikto:„Na električke vznikla škoda okolo 2500 eur a na autobuse 3500 eur. DPMK si dovoľuje pripomenúť vodičom, aby pred prejazdom električkových koľají skontrolovali, či po nich neprechádza, prípadne sa k prejazdu neblíži električka. Opätovne pripomíname, že električka križujúca smer jazdy vozidla idúceho po jej pravej alebo ľavej strane, ktorá dáva znamenie o zmene smeru jazdy, má prednosť v jazde. Pozor by si mali dať aj chodci. Od 1.novembra 2011 im zákon ukladá povinnosť na semaforom neriadených priechodoch pre chodcov dávať električkám prednosť.“

Električka má v porovnaní s cestnými vozidlami výrazne dlhšiu brzdnú dráhu – napr. pri rýchlosti 40 km/h je to od 45 do 55 m. Jej vodič navyše okrem brzdenia nemá inú možnosť, ako zrážke zabrániť. Náhlym vstupom na trať vodiči, ale aj chodci ohrozujú nielen seba, ale aj cestujúcich v električke. Pri použití núdzovej brzdy totiž môže dôjsť k ich pádu a následnému zraneniu.

Rekonštrukcia tratí začala 1.augusta 2014 a je to najväčšia rekonštrukcia električkovej dopravy v meste za posledných 40 rokov. Podmienkou ako zrealizovať tento veľký projekt z EÚ fondov bola pripravenosť využiť financie z programovacieho obdobia, ktoré končí v roku 2015. Zo 114-tich miliónov eur bolo 50 miliónov vyhradených na nové električky, ktorých nákup bol ale podmienený tým, že sa zrekonštruujú trate.

Viac o téme: NehodaElektrička
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu