Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

FOTO Eva odcudzila Bazovského dielo za 50 tisíc eur: Vzácny obraz je späť v múzeu

Ukradnutý a opäť vrátený obraz Zobraziť galériu (2)
Ukradnutý a opäť vrátený obraz (Zdroj: Foto: polícia)

TRENČÍN - Trenčianski policajti sa vyznamenali. Vďaka spolupráci s riaditeľom Trenčianskeho múzea sa im podarilo vrátiť do múzea odcudzený vzácny obraz slovenského maliara Miloša Alexandra Bazovského s názvom Žena pod krížom. Znalci obraz ohodnotili na 50 tisíc eur.

O hodnotné umelecké dielo sa začal zaujímať Jozef, ktorý natrafil na ponuku predaja artefaktu. Ponúkaná cena 8 tisíc eur sa mu zdala príliš nízka, preto kontaktoval odborníčku a požiadal ju, aby preverila, či ide o originál. Vysvitlo, že dielo je originálna maľba slovenského umelca, no chýba v Trenčianskom múzeu.

Eva ešte v polovici augusta  popoludní vyniesla z depozitáru Trenčianskeho múzea Bazovského obraz. Na druhý deň e-mailom kontaktovala 53-ročného Jozefa zo Žiliny, ako možného záujemcu o kúpu. Žilinčanovi poslala aj fotografiu obrazu. Obaja si vymenili telefónne čísla a o niekoľko dní sa stretli. Následne sa dohodli a Eva dielo odpredala Jozefovi za 8 tisíc eur. Kupujúcemu sa ale nízka suma nepozdávala. O názor požiadal bývalú zamestnankyňu múzea. Potvrdila mu, že obraz je pravý a môže byť majetkom Trenčianskeho múzea. Jozef preto kontaktoval Evu, ktorá mu obraz predala a vrátil jej ho. Žena mu následne vrátila 8 tisíc eur.

FOTO Eva odcudzila Bazovského
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: polícia)

"Obraz mala obvinená zverený ako zamestnankyňa Trenčianskeho múzea na základe pracovnej zmluvy. Podľa vyjadrenia znalca z odboru Umelecké diela cena obrazu je minimálne 50 tisíc eur," informovala hovorkyňa trenčianskych policajtov Elena Antalová. Okrem bývalej zamestnankyne múzea kupujúci kontaktoval aj riaditeľa Trenčianskeho múzea. "Na základe podnetu riaditeľa Trenčianskeho múzea a jeho aktívnej spolupráce s políciou bolo zistené, že obraz zamestnankyňa vyniesla a po niekoľkých dňoch vrátila späť do múzea. Kriminalisti vyhodnocovali a analyzovali viacero kamerových záznamov. Z týchto zistili, že obvinená ešte 19. augusta odniesla rám obrazu do depozitu a neskôr obraz bez rámu. O dva dni neskôr bol z depozitu odnesený aj zakrytý predmet v tvare obrazu," doplnila Antalová.

Bazovského obraz Žena pod krížom pochádza z roku 1938, má rozmery 77 x 66 cm. Polícia sa prípadom naďalej zaoberá. Vyšetrovateľ už obvinil zo zločinu sprenevera 51-ročnú ženu z Trenčianskej Teplej. V prípade, ak bude uznaná vinnou, môže dostať trest odňatia slobody od troch do desiatich rokov.

Viac o téme: Žena pod krížomM. A. Bazovský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu