Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Odvolanie trenčianskeho primára z funkcie je neprimeraným trestom

Peter Visolajský
Peter Visolajský (Zdroj: SITA)

TRENČÍN – Odvolanie primára Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Petra Kaščáka z funkcie pre natáčanie videoklipu v priestoroch kliniky je podľa šéfa Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Petra Visolajského absolútne neprimeraným trestom.

„Nielen preto, že Gynekologicko-pôrodnícka klinika v Trenčíne pod jeho vedením získala dvakrát ocenenie najlepšej kliniky na Slovensku, že jeho pracovisko výrazne zlepšilo renomé celej trenčianskej nemocnice, ale aj v kontexte nečinnosti riaditeľov nemocníc či samotného ministerstva v iných oveľa hrubších pochybeniach v oblasti zdravotníctva,“ uviedol Visolajský s tým, že LOZ v žiadnom prípade nechce obhajovať, či bolo správne povoliť natáčanie klipu v priestoroch pôrodnice.

Visolajský pripomenul kauzy riaditeľov Fakultnej nemocnice v Nitre, Univerzitnej nemocnice v Bratislave, ktorí sú napriek oveľa väčším pochybeniam dodnes vo funkciách. „Riaditeľ Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice bol odvolaný ministrom Čislákom po našej medializácii porušenia zákona, následne sa stal primárom gynekologickej kliniky. Nespočetné množstvo káuz vedúceho služobného úradu na Ministerstve zdravotníctva SR bolo rovnako medializovaných, vynaložili sme obrovské úsilie, aby bol odvolaný. Po jeho odvolaní dostal post druhého najdôležitejšieho človeka na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou,“ zdôraznil Visolajský. 

Lekárske odborové združenie by podľa neho vedelo uviesť množstvo ďalších príkladov, kde Ministerstvo zdravotníctva SR či jednotliví riaditelia nekonali ani zďaleka tak promptne a razantne, ako sa to stalo v prípade Kaščáka. Jeho odvolanie vyvoláva otázniky, či povolenie natáčania videoklipu v priestoroch jeho pracoviska ako dôvod odvolania nebolo iba zámienkou a existujú iné motívy na jeho odvolanie. 

„Riaditeľ trenčianskej nemocnice má veľký výber miernejších postihov, ako je odvolanie z funkcie. Lekárske odborové združenie sa napriek tomu, že bývalý pán primár nie je členom LOZ, jednoznačne stavia na stranu tohto čestného a profesionálne zdatného lekára a vyzýva riaditeľa trenčianskej nemocnice Stanislava Pastvu, aby prehodnotil svoj postoj,“ uzavrel šéf lekárskych odborárov.

Riaditeľ Fakultnej nemocnice v Trenčíne v pondelok 20. júla 2015 odvolal z funkcie primára Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Petra Kaščáka. Dôvodom bolo natáčanie hudobného klipu skupiny Karpatské chrbáty v priestoroch pôrodnice, čo vedenie klasifikovalo ako hrubé porušenie pracovnej disciplíny. 

Viac o téme: Peter Kaščák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu