Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Na súde o vražde bossa Sýkoru vytiahli 18-ročnú výpoveď: Duranovi sa vrece s 13 miliónmi málilo

Obžalovaní Milan Majtán a Marek Lupták Zobraziť galériu (3)
Obžalovaní Milan Majtán a Marek Lupták (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Po 18-tich rokroch od brutálnej popravy bývalého bratislavského bossa a zakladateľa skupiny sýkorovcov Miroslava Sýkoru dnes na Okresnom súde Bratislava I pokračovalo pojednávanie v prípade jeho vraždy. Pred senát sa postavili dvaja obžalovaní, ktorí svoju vinu popierali. Jeden z nich sa dokonca cíti ako štvaná zver, nemôže spávať a bojí sa chodiť po ulici.

Vo veci vraždy bratislavského bossa Sýkoru vypovedal dnes už dôchodca, obžalovaný Milan Majtán. "Bojím sa chodiť po ulici, mám strach, keď počujem silnejší buchot, som prenasledovaný ako štvaná zver, takto sa mi štát odmenil za štyridsať rokov práce," povedal dnes pred senátom. Tvrdil, že Sýkoru nepoznal, a rovnako nepoznal ani Ferusa. Benčiča vraj poznal len prostredníctvom jeho rodičov a pre Luptáka v minulosti pracoval na odťahovke, za robotu mu bol vďačný.   

Spojitosť s prípadom podľa jeho slov veľmi negatívne vplýva na jeho rodinu aj na neho samého, má cukrovku. Vyjadril sa, že k prípadu nemá viac čo povedať a odmietol ďalej vypovedať.    

Vypovedal ďalší obžalovaný

Na otázku prokurátorky, či má obžalovaný Marek Lupták ku skutku, ktorý mu je kladený za vinu, niečo povedať, sa vyjadril: "Od začiatku tvrdím, že nemám s tým absolútne nič spoločné." K samotnému prípadu sa nevyjadril, pretože podľa neho, korunný svedok v tejto veci začal meniť a dopĺňať svoje výpovede už pri výsluchoch na polícii. Preto sa chce pred senátom ku prípadu vyjadriť, až po jeho výpovedi. Korunného svedka nepozná. 

Ostatných obžalovaných, ktorými sú v tomto prípade Ľuboš Ferus a Richard Benčič pozná. Spoznali sa a stretli pri spoločnom podnikaní alebo v reštaurácii, kde chodil Lupták jesť. So zavraždením Sýkorom podľa jeho slov nemal žiaden kontakt. 

Ako uviedol, Ferusa spoznal tak, že mu predal auto. V 90-tych rokoch Lupták podnikal s autami. Jeho spoločníkom vo firme bol vtedy dnes už nebohý Peter Križanovič, prezývaný Duran, ktorého tiež spájali so Sýkorovou smrťou. Duran zahynul krátko po Sýkorovi pri výbuchu auta. Lupták dnes pred senátom vyhlásil, že o aktivitách Durana a Sýkoru vedel len z jeho rozprávania. 

Výpoveď z prípravného konania

Následne prečítala prokurátorka Luptákovu výpoveď ešte z prípravného konania, ktorú poskytol polícii ešte v roku 1997. V nej obžalovaný uviedol, že v období pred vraždou Sýkoru viezol Durana do Nitry, kde sa stretli s Ferusom a neskôr aj Sýkorom a rozdelili si veľkú sumu peňazí. Tá, ako mu neskôr prezradil Duran, pochádzala z lúpeže VÚB banky v Nitre, z ktorej zmizlo vyše 176 miliónov korún. Nespokojnosť s pomerom deľby týchto peňazí bola následne dôvodom nepriateľstva medzi Duranom a Sýkorom.

"Niekoľko dní po Silvestri mi zavolal Križanovič, aby som s ním skočil do Nitry, lebo mal pokazené auto. Cestovali sme do Nitry za mužom menom Ľuboš a tento taktiež pracoval pre Sýkoru. Prišli sme k nemu domov," čítala prokurátorka z Luptákovej výpovede spred 18-tich rokov a pokračovala: "Potom sme všetci išli na jeden byt, kľúče od neho mal Ľuboš. Potom do toho bytu prišiel aj Sýkora. K osobe Sýkoru by som dodal, že telefonicky ho zavolal Ľuboš a ja som ho prvýkrát videl." Z prečítaného ďalej vyplynulo, že Lupták čakal na Durana v aute. Videl, ako neskôr z bytu vyšli muži s tromi igelitovými taškami a následne k nemu do auta nastúpil Duran s jedným igelitovým vrecom. "Keď sme prišli domov, resp. ku mne, opýtal sa ma, či si môže u mňa nechať peniaze, jednalo sa o 13 miliónov slovenských korún. Tieto peniaze nechal u mňa, ešte stále v tom čase nehovoril o pôvode peňazí."

Lupták sa dnes pred súdom od prečítanej výpovede dištancoval a povedal, že podpis pod ňou nie je jeho. Pôvodná výpoveď sa podľa neho stratila a objavila sa až po dvoch rokoch. Dôvodom bola aj zmena vlády, keď sa po Mečiarovi dostal k moci Dzurinda.

Obžalovaný tvrdil, že veľa veci do nej bolo pridaných na politickú objednávku. Najmä pasáž o bývalom šéfovi SIS Ivanovi Lexovi a aj spojitosť prepojenia organizovaného zločinu na vtedajšiu tajnú službu.

 

Ľuboš Ferus na utorkovom pojednávaní
Zobraziť galériu (3)
Ľuboš Ferus na utorkovom pojednávaní  (Zdroj: Foto: TASR)

Na súde o vražde
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Ferus na súde nebol

Dnes sa pojednávalo v neprítomnosti obžalovaných Ľuboša Ferusa a Richarda Benčiča. Požiadali o konanie v ich neprítomnosti. Z vraždy Miroslava Sýkoru obžaloval prokurátor Mareka Luptáka, Richarda Benčiča, prezývaného Kofola, Milana Majtána a Ľuboša Ferusa, považovaného za bossa nitrianskeho podsvetia. Sudca odročil súd na 20. októbra, kedy majú vypovedať ostatní svedkovia vrátane kľúčového svedka Róberta Tótha.

Podľa prokuratúry tvorili štyria obžalovaní skupinu, do ktorej patrili aj dnes už nebohí Peter Križanovič, prezývaný Duran a Radoslav Lupták, policajt a brat Mareka Luptáka. Na vražde Sýkoru mal údajne záujem predovšetkým Duran, pričom išlo o spor o vplyv v podsvetí. Duran nakoniec zahynul krátko po Sýkorovi pri výbuchu auta.

Sýkoru zavraždili ešte vo februári 1997 na parkovisku Holiday Inn na Bajkalskej ulici v Bratislave. Podľa obžaloby prišiel Sýkora k hotelu na vozidle Audi A 100 spolu s jedným ochrankárom. Keď vystúpili z vozidla, ochrankára zasiahli do chrbta streľbou zo samopalu. Samotného Sýkoru najprv zasiahli troma ranami do nohy, po čom spadol na zem. Sýkora sa však snažil brániť svojou zbraňou značky Smith & Wesson. Útočníci ho vzápätí dorazili streľbou zo samopalu, pričom mu podľa obžaloby výstrelmi spôsobili 13 poranení hlavy a hrudníka.

Viac o téme: Súd Marek ĽuptákMilan MajtánVražda Sýkora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu